Ανάπλαση πλατείας Αγίου Ιωάννη στο Αργοστόλι: Μια άλλη εναλλακτική πρόταση αρχαιολογικής - πολιτιστικής ανάδειξης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024 15:00

Ανάπλαση πλατείας Αγίου Ιωάννη στο Αργοστόλι: Μια άλλη εναλλακτική πρόταση αρχαιολογικής - πολιτιστικής ανάδειξης

Γράφει ο Γεράσιμος Βαλεντής, ιστορικός, συμβασιούχος εργατοτεχνίτης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων

Με αφορμή την παρουσίαση του έργου των αναπλάσεων στο Αργοστόλι που έγινε από τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων κ. Μινετο σε τοπικό σταθμό και την αναφορά του για ανάδειξη των οικοδομικών λειψάνων του προσεισμικου ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου θα ήθελα εδώ να καταθέσω δημόσια μια άλλη εναλλακτική πρόταση αρχαιολογικής - πολιτιστικής ανάδειξης στη συγκεκριμένη περιοχή του Αργοστολίου.

Θεωρώ ότι το να παραμείνει η συγκεκριμένη πλατεία ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου είναι το ιδανικό για μια γειτονιά που έχει επιβαρυνθεί κτιριακά λόγω ανέγερσης μεγάλων ξενοδοχείων. Άλλωστε, αν και δεν έχει τελειώσει η ανασκαφή, σώζονται ελάχιστα δείγματα ώστε ο περιπατητης ή ο επισκέπτης να κατανοήσει τη δομή του ναού. Προτιμότερο θα ήταν να καταχωθεί ώστε να διασωθούν τα όποια οικοδομικά λείψανα και να τοποθετηθεί ένα ενημερωτικό ταμπλό με πληροφορίες και φωτογραφίες του ναού προσεισμικά.

Μια εναλλακτική για ανάδειξη μνημείου στην περιοχή θα ήταν η αναστήλωση του ναού της Ζωοδόχου Πηγής ( όπισθεν Ξενία) που σώζεται σχεδόν αλώβητη, έχουν τοποθετηθεί πιο εμπεριστατωμένα και άλλοι συντοπίτες μας για τη σημασία της , από τους σεισμούς δίνοντας έτσι μια καλύτερη εικόνα για την προσεισμικη ναοδομία του Αργοστολίου.

Φυσικά, αρμόδια για κάθε μνημείο είναι η Εφορεία αρχαιοτήτων αλλά σίγουρα και ο δήμος μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.

 

Προς κάθε αρμόδιο φορέα

Γεράσιμος Βαλεντής , ιστορικός, συμβασιούχος εργατοτεχνιτης στην Εφορεία αρχαιοτήτων


Ετικέτες: