Κατακράτηση: τροφές που βοηθούν να απαλλαγείς και ποιες να αποφύγεις

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 18:00

Κατακράτηση: τροφές που βοηθούν να απαλλαγείς και ποιες να αποφύγεις

H κατακράτηση υγρών μας κάνει να φαινόμαστε φουσκωμένες, πρησμένες και με περισσότερο όγκο από αυτόν που έχει πραγματικά το σώμα μας.

Ο καλύτερος σύμμαχος στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κατακράτησης είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο και φυσικά, σε υγρά. Άρα αυτό που βοηθάει είναι οι διουρητικές τροφές που θα σε κάνουν να ξεφουσκώσεις και να αισθάνεσαι πιο ανάλαφρη, πέρα από το οπτικό κομμάτι της φουσκωμένης κοιλιάς, φερ’ ειπείν.

Τροφές σύμμαχοι στην κατακράτηση υγρών

Ανανάς

Ίσως το πιο δυνατό όπλο για την κατακράτηση υγρών. Έχει περίπου 85% περιεκτικότητα σε νερό όπως και εξίσου μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο. Βοηθάει όχι μόνο στην αποβολή των υγρών που δεσμεύει ο οργανισμός αλλά και στην αποβολή των τοξίνων. Ένα από τα πιο διουρητικά τρόφιμα που θα βρεις. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά του σε βρομελίνη/βρωμελαΐνη βοηθάει στην ομαλή πέψη, και έτσι αποφεύγεις το πρήξιμο στη κοιλιά και νιώθεις πιο ανάλαφρη.

Κρεμμύδι και αντίο κατακράτηση

Είναι το λαχανικό που αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό, γύρω στο 89% και επιπλέον, περιέχει κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Συνεπώς, έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.

Πράσο

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α, νερό (90 γρ. ανά 100) και κάλιο το κάνουν μία εξαιρετική τροφή κόντρα στην κατακράτηση και το πρήξιμο.

Σέλινο

Επίσης, πλούσιο σε Βιταμίνη Α και νερό (94 γρ/100). Περιέχει μεγάλη δόση καλίου και νατρίου, συστατικά που βοηθούν στον «καθαρισμό» του οργανισμού σου. Με αυτόν τον τρόπο, αποβάλλονται πολύ εύκολα τα υγρά που έχει αποθηκεύσει το σώμα σου.

Αγκινάρα

Ένα λαχανικό αποτελούμενο από μαγνήσιο, κάλιο και στερόλες. Καθαρίζει τον οργανισμό και τον βοηθάει να αποβάλλει τις τοξίνες. Επίσης, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με ικανότητα κορεσμού και χαμηλές θερμίδες.

Δαμάσκηνα

Ένα πολύ ζουμερό φρούτο, με τις καλύτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πλούσιο σε βιταμίνη C. Βοηθάει στην κατακράτηση χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό (83 γρ/100) και σε κάλιο.

Και φυσικά: ΝΕΡΟ! (όχι δεν προκαλεί κατακράτηση, αλλά την προλαμβάνει)

Η επαρκής κατανάλωση νερού θα αποτρέψει τα σημάδια αφυδάτωσης να εμφανιστούν, τα οποία με τη σειρά τους ενεργοποιούν τους μηχανισμούς κατακράτησης.  Η αντίληψη ότι η ίδια η κατανάλωση νερού προκαλεί κατακράτηση είναι εντελώς λανθασμένη. Εξαιρετική επιλογή είναι και τα αφεψήματα (τσάι, γλυκάνισος κλπ).

Τροφές που προκαλούν κατακράτηση υγρών

Αλκοόλ

Είναι πλούσιο σε σάκχαρα και προκαλεί κατακράτηση υγρών κυρίως στο στομάχι, στα πόδια και τους αστραγάλους.

Αλλαντικά

Περιέχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, κάτι που εμποδίζει τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες και τα υγρά. Φυσικά, τα αλλαντικά είναι γεμάτα με κορεσμένα λίπη, άρα επιπλέον, δεν βοηθούν ούτε στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Αλεύρι

Το αλεύρι, όπως και γενικότερα οι υδατάνθρακες, επιβραδύνει την αποβολή των υγρών από το σώμα μας. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, οι υδατάνθρακες βοηθούν τα νεφρά να αποθηκεύουν αλάτι αντί να το αποβάλλουν. Όταν συσσωρεύεται αλάτι στο σώμα μας, η ποσότητα του νερού πρέπει επίσης να αυξηθεί, για να διατηρηθούν οι ισορροπίες, εξ ου και η κατακράτηση.

Επεξεργασμένες τροφές

Τα πατατάκια, τα αλατισμένα κρακεράκια κλπ, είναι γεμάτα με αλάτι, γεγονός που τα κάνει και εξαιρετικά εθιστικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καταναλώσουμε μικρή ποσότητα.

Καπνιστές τροφές

Η συντήρησή τους έχει ως βασικό συστατικό το αλάτι, επομένως τις καθιστά εντελώς ακατάλληλες για εσένα που παλεύεις με την κατακράτηση υγρών.

ladylike.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250