Οι λόγοι που τα φύκια ανήκουν στη διατροφή και την ρουτίνα ομορφιάς σου

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 11:30

Οι λόγοι που τα φύκια ανήκουν στη διατροφή και την ρουτίνα ομορφιάς σου

Δες όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να σε ωφελήσουν 

Οι ωκεανοί αποτελούν περίπου το 70% του πλανήτη μας, οπότε είναι φυσικό μερικοί κρυμμένοι θησαυροί να ζουν πέρα ​​από την ακτή. Τα φύκια, για παράδειγμα, απορροφούν θρεπτικά συστατικά από το βυθό, και αποτελούν μια μοναδική vegan πηγή βασικών αμινοξέων.

Τον τελευταίο καιρό, συναντούμε τα φύκια παντού: στα ποτά, τα γεύματά μας, ακόμη και την περιποίηση του δέρματος μας. Διάβασε παρακάτω τα πιο ισχυρά οφέλη τους - καθώς και τους εύκολους τρόπους να τα ενσωματώσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.

Τα φύκια ενισχύουν το μεταβολισμό σου
Η βρώσιμη μορφή των φυκιών έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η οποία είναι ιδανική για την προώθηση του κορεσμού, τη μείωση του φουσκώματος και τη διευκόλυνση της πέψης. "Τα φύκια περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική πρεβιοτική πηγή για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου", εξηγεί ο διαιτολόγος Chelsea Gloeckner.

"Αυτές οι ίνες περιλαμβάνουν συγκεκριμένα σάκχαρα που ονομάζονται θειωμένοι πολυσακχαρίτες, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ανάπτυξη 'καλών' βακτηρίων του εντέρου και επίσης αυξάνουν την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, τα οποία παρέχουν υποστήριξη και θρέψη στην κυτταροποίηση του γαστρεντερικού σωλήνα", προσθέτει η διαιτολόγος Rachel Fine. Η Gloeckner προτείνει την προσθήκη λωρίδων φυκιών στις αγαπημένες σου σούπες και σαλάτες.

Τα φύκια υποστηρίζουν το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
Τα φύκια περιέχουν πολλά ανόργανα άλατα και βιταμίνες. "Είναι μια πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων των αλγινικών και φουκοξανθίνης", λέει η Fine. "Υπάρχει έρευνα που δείχνει πιθανά αντιφλεγμονώδη οφέλη που μπορεί να σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου διαβήτη και παχυσαρκίας".

Χάρη στο ιώδιο και ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυροσίνη, το "γρασίδι" της θάλασσας ωφελεί επίσης τον θυρεοειδή και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του θυρεοειδούς. Τα φύκια περιέχουν επίσης πολυφαινόλες, "που μπορούν να υποστηρίξουν αντικαρκινικές διαδικασίες στο σώμα", προσθέτει ο ειδικός της λειτουργικής ιατρικής Dr. Elroy Vojdani.

Τα φύκια βοηθούν την καρδιαγγειακή υγεία
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φύκια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. "Τα φύκια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα λιπίδια του αίματος και να βελτιώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα", σημειώνει η διαιτολόγος Suzanne Fisher. Στο μαγείρεμα, μπορείς να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις λάδι άλγης, αντί για παραδοσιακό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για να φτιάξεις τα αγαπημένα σου λαχανικά. 

Τα φύκια συμβάλλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, EPA και DHA που βρίσκονται στα φύκια βοηθούν σημαντικά στην καλή μνήμη και απόδοση. Ορισμένοι πληθυσμοί βασίζονται επίσης στη συγκεκριμένη τροφή για την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά.

Τα φύκια είναι φυσικά αντιγηραντικά
Τα φύκια - είτε εφαρμόζονται τοπικά είτε καταπίνονται - είναι ιδανικά για την καταπολέμηση της ακμής και των σημείων γήρανσης. Τα μέταλλα τους, όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο, μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην προστασία του δέρματος από την αφυδάτωση, καθώς και στις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες και τον ήλιο. "Η πλούσια βιταμίνη C στα φύκια παρέχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ομορφιάς στη στήριξη της παραγωγής κολλαγόνου και η φυσική νιασίνη είναι ιδανική για υπερχρωματισμό και κηλίδες". 

Τα φύκια μπορούν να βελτιώσουν την όραση
"Αν και τα φύκια είναι χαμηλά σε λιπαρά, συνήθως περιέχουν μικρές ποσότητες βασικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων", εξηγεί η διαιτολόγος Ysabel Montemayor. "Είναι ένας τύπος λίπους που πολλοί από εμάς δεν παίρνουν σε αρκετή ποσότητα και είναι καλός για την υγεία των ματιών". Επιπλέον, τα φύκια περιέχουν ασταξανθίνη, ένα ισχυρό θρεπτικό συστατικό που προστατεύει την όραση.

womenonly.gr




00 inkefalonia general ad 300X250