Υγιεινά snacks για διαβητικούς

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 13:35

Υγιεινά snacks για διαβητικούς

Η διάγνωση διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 αποτελεί σίγουρα μια δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να μας φοβίζει.

Ο σωστός προγραμματισμός των γευμάτων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση της ασθένειας, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε για τα καθημερινά snacks; Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές υγιεινές και νόστιμες επιλογές που δεν θα διαταράξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.

Ηεπιλογή υγιεινών snacks μπορεί να μοιάζει δύσκολη όταν έχετε διαβήτη. Το κλειδί είναι να επιλέξετε αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Αυτές οι θρεπτικές ουσίες θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο.Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνουμε θρεπτικά τρόφιμα που προάγουν τη γενικότερη υγεία του οργανισμού μας.

Βραστά αυγά

Η περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες τα κάνει να ξεχωρίζουν. Ένα μεγάλο βραστό αυγό παρέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, πολύ χρήσιμης για το διαβήτη επειδή αποτρέπει την αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα αφού φάμε. Τα αυγά είναι επίσης γνωστό ότι συμβάλλουν στο αίσθημα της πληρότητας, μιας σημαντικής πτυχής της διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2.

Γιαούρτι με μούρα

Τα αντιοξειδωτικά στα μούρα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να αποτρέψουν βλάβες στα κύτταρα του παγκρέατος, του οργάνου που είναι υπεύθυνο για την απελευθέρωση των ορμονών που μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, είναι μια μεγάλη πηγή ινών που βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου μετά το φαγητό. Το γιαούρτι είναι επίσης γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πράγμα που οφείλεται εν μέρει στα προβιοτικά που περιέχει, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη. Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες που επίσης διατηρούν υπό έλεγχο τα επίπεδα του σακχάρου.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πολύ θρεπτικά και βολικά ως snack και μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη καθώς ο συνδυασμός των ινών, πρωτεϊνών και των υγιών λιπών που περιέχουν, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη. Επιπλέον, τα αμύγδαλα έχουν αποδειχθεί ότι ωφελούν την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και μπορούν επίσης να προωθήσουν τη διαχείριση του βάρους. Δεδομένου ότι τα αμύγδαλα είναι αρκετά πλούσια σε θερμίδες, περιοριστείτε στην κατανάλωση μιας χούφτας περίπου.

Λαχανικά και hummus

Τόσο τα λαχανικά όσο και το hummus είναι καλές πηγές ινών, βιταμινών και μετάλλων. Επιπλέον, το hummus παρέχει πολλές πρωτεΐνες.

Αβοκάντο

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στα αβοκάντο τα καθιστούν τρόφιμα φιλικά προς το διαβήτη. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να εμποδίσουν το σάκχαρο του αίματός να ανέβει μετά από το γεύμα. Περιορίστε την μερίδα στο ¼ έως το ½ ενός αβοκάντο.

Φέτες μήλων με φυστικοβούτυρο

Τα μήλα είναι πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Β, βιταμίνη C και κάλιο, ενώ το φυστικοβούτυρο παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε, μαγνησίου και μαγγανίου, τα οποία είναι γνωστό ότι βοηθούν στη διαχείριση του διαβήτη. Και τα δύο είναι πολύ καλές πηγές φυτικών ινών.

Φέτες γαλοπούλας με Cottage

Oι φέτες στήθους γαλοπούλας μαζί με χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες τυρί cottage είναι μια τέλεια επιλογή εξαιτίας της χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και των πλούσιων πρωτεϊνών.

Τυριά και crackers ολικής αλέσεως

Ενώ τα crackers μπορούν να περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, το λίπος στο τυρί και οι ίνες στα crackers μπορεί να τους εμποδίσει να αυξήσουν το σάκχαρο του αίματος. Η πρόσληψη λιπών από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί μπορεί να επιβραδύνει την πέψη των υδατανθράκων, να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης και να προωθήσει την απελευθέρωση ορμονών που μειώνουν το σάκχαρο του αίματος. Επιλέγετε πάντοτε crackers με 100% δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ποπ κορν

Το σπιτικό ποπ κορν χωρίς βούτυρο είναι ένα πολύ δημοφιλές και υγιεινό snack για τα άτομα με διαβήτη, εν μέρει λόγω των χαμηλών θερμίδων του και της περιεκτικότητάς του σε ίνες.

Trail Mix

Πρόκειται για ένα μίγμα που συνδυάζει ξηρούς καρπούς, σπόρους και αποξηραμένα φρούτα που προσφέρουν υγιή λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Το κλειδί είναι να αποφύγετε την προσθήκη πολλών αποξηραμένων φρούτων στο μίγμα, καθώς περιέχουν πολλή ζάχαρη.

Φωτεινή Πουρνάρα
itrofi.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ