Πόνος στην κοιλιά. Να ανησυχείτε ή όχι;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012 10:25

Πόνος στην κοιλιά. Να ανησυχείτε ή όχι;

Έχετε συχνά πόνο στην κοιλιά που προτιμάτε  να τον αγνοείτε και περιμένετε να περάσει; Δείτε τις πιο συχνές αιτίες για τους πόνους στην κοιλιά και αποφάστε μετά αν χρειάζεται να πάτε στο γιατρό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτια δεν είναι σοβαρά και μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστούν. Ωστόσο, ο Ιωάννης Γ. Σιδερής, ειδικός παθολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου «Υγεία» εξηγεί ότι «σε άλλες περιπτώσεις ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να αποτελεί την πρώτη ένδειξη κάποιου σοβαρού προβλήματος που χρειάζεται έγκαιρη αντιμετώπιση». Δείτεγιατί πονάει η κοιλιά σας:

Αν είναι Τα πιθανά συμπτώματα

Γαστρεντερίτιδα

Επαναλαμβανόμενοι εμετοί. Συνήθως εμφανίζονται τις πρώτες 6-10 ώρες και μετά υποχωρούν σταδιακά, συνεχείς κενώσεις (διάρροια), πυρετός (υψηλός ή μόνο δέκατα), αδυναμία, εξάντληση, ανορεξία.

Σκωληκοειδίτιδα

Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της γαστρεντερίτιδας. Ωστόσο, υπάρχει πόνος που ξεκινά γύρω από τον ομφαλό και έπειτα πόνος που μετατίθεται στο δεξιό πλάγιο της κοιλιάς, ναυτία, εμετοί, δυσκοιλιότητα, διάρροια, αδυναμία εξόδου αερίων, χαμηλός πυρετός, ανορεξία.

Κολικός νεφρού

Ο πόνος είναι ξαφνικός, δυνατός και ανυπόφορος, χωρίς πρόδρομα συμπτώματα και εντοπίζεται στη νεφρική χώρα που επεκτείνεται προς τα γεννητικά όργανα και την ουρήθρα. Μπορεί να συνυπάρχουν συχνουρία, κάψιμο, δυσουρία, αιματουρία, έντονη εφίδρωση, τάση για εμετό και πρήξιμο στην κοιλιά.

Τροφική δηλητηρίαση

Αν οφείλεται σε σαλμονέλα ή καμπυλοβακτηρίδιο, εμφανίζονται 12-36 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής και είναι: πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροιες, πονοκέφαλος. Αν οφείλεται σε σταφυλόκοκο, εμφανίζονται σχεδόν 2 έως 6 ώρες μετά την κατανάλωση της τροφής και είναι: ναυτία, κόπωση, έντονη εφίδρωση, πόνοι στην κοιλιά, διάρροια και αφυδάτωση.

Πηγή: shape.gr




00 inkefalonia general ad 300X250