Δώσε τέλος στα κόκκινα μάτια -Οι 7 λόγοι που τα δημιουργούν και πώς αντιμετωπίζονται

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2017 20:58

Δώσε τέλος στα κόκκινα μάτια -Οι 7 λόγοι που τα δημιουργούν και πώς αντιμετωπίζονται

«Τα μάτια σου φαίνονται λίγο κόκκινα». «Γιατί είναι έτσι τα μάτια σου μήπως είσαι άρρωστος;»,


«Μήπως κουράστηκες από τον υπολογιστή;». «Μήπως δεν έχεις κοιμηθεί καλά;». Ατάκες που ακούμε συχνά. Μάτια όχι καστανά ή μπλε... αλλά κόκκινα. Σύμπτωμα ενοχλητικό. Η ερυθρότητα στα μάτια έχει τις δικές της αιτίες και βέβαια την κατάλληλη αντιμετώπιση (όπως και κάθε πρόβλημα άλλωστε).

Ο οφθαλμολόγος Αντριου Χολζμαν διευθυντής του TLC Laser Eye Center στο Μaryland αναφέρει τις 7 αιτίες, πηγής του προβλήματος.

1) Ξηρότητα στα μάτια: Οταν τα μάτια είναι ξηρά, δείχνουν ερεθισμένα και κόκκινα. Τα ξηρά μάτια είναι σύμπτωμα που παρατηρείται σε ενήλικες μετά τα 40, αλλά και σε πιο νεαρά άτομα όταν περνούν αρκετές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή.

Πώς αντιμετωπίζεται: Τα τεχνητά δάκρυα μπορούν να ενυδατώσουν τα μάτια σου, μειώνοντας την ερυθρότητα. Αυτό που θα βοηθήσει πολύ είναι, την ώρα που θα βρίσκεσαι στον υπολογιστή, να προσπαθείς σε τακτά χρονικά διαστήματα να ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου. Επίσης, κάθε 20 λεπτά και ενώ θα βρίσκεσαι μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, προσπάθησε να επικεντρώσεις το βλέμμα σου σε κάτι που βρίσκεται σε μακρινή απόσταση, για 20 δευτερόλεπτα.

2) Εποχιακές αλλεργίες: Γύρη, γρασίδι και άλλα αλλεργιογόνα μπορούν να προκαλέσουν ερυθρότητα στα μάτια. Εχουμε την τάση να τρίβουμε τα μάτια μας όταν νιώσουμε ότι ενοχλούμαστε. Αυτό κάνει τον ερεθισμό μεγαλύτερο.

Πώς αντιμετωπίζεται: Με κρύες κομπρέσες που μένουν στα μάτια για λίγα λεπτά, αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Η έντονη αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα μπορεί να περιοριστεί με την χρήση αντιισταμινικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση αλλεργικών εκδηλώσεων.

3) Αϋπνία: Είναι μια από τις κύριες αιτίες της εμφάνισης της κοκκινίλας στα μάτια. Τις βραδινές ώρες συνηθίζουμε να καθόμαστε μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μάτια να δείχνουν κουρασμένα και τις περισσότερες φορές κόκκινα το επόμενο πρωί.

Πώς αντιμετωπίζεται: Τα μάτια επιβάλλεται να ξεκουράζονται το βράδυ, να μένουν μακριά από φως που μπορεί να τα ερεθίσει όπως είναι το φως που εκπέμπεται από την τηλεόραση ή την οθόνη του υπολογιστή. Και πάλι τα τεχνητά δάκρυα είναι ένα τρόπος να βοηθηθείς αν αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο πρόβλημα. 7 με 8 ώρες ύπνου επιβάλλονται.