Διατροφολόγοι: Τα 8 λάθη που σε σαμποτάρουν -Δεν σε αφήνουν να χάσεις κιλά

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 13:10

Διατροφολόγοι: Τα 8 λάθη που σε σαμποτάρουν -Δεν σε αφήνουν να χάσεις κιλά

Σχεδόν όλοι από εσάς έχετε περισσότερο ή λιγότερο προσπαθήσει να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή ή μια αυστηρή δίαιτα, με σκοπό να απαλλαγείτε από περιττά κιλά.


Η εξωτερική εμφάνιση και το καλλίγραμμο σώμα δεν είναι το μόνο κίνητρο. Το υπερβολικό βάρος είναι επικίνδυνο για την εμφάνιση παχυσαρκίας και αυτό το σενάριο ίσως σας τρομάζει.

Παρόλα αυτά η διατήρηση ενός καλού σωματικού βάρους δεν είναι μόνο θέμα γυμναστικής ή πρόσληψης των κατάλληλων θερμίδων, καθώς υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά το στόχο σας.

Αυτό αναγνωρίζετε και από ειδικούς διατροφολόγους οι οποίοι αποκαλύπτουν τα μεγαλύτερα σφάλματα στην απώλεια βάρους και σας προτείνουμε να τα αποφύγετε.

Δεν προγραμματίζετε τα γεύματα σας

Οι λανθασμένες διατροφικές επιλογές γίνονται εκείνες ακριβώς τις στιγμές που αισθάνεστε πείνα και δεν έχετε τίποτα έτοιμο προς κατανάλωση. Προγραμματίστε εγκαίρως τα γεύματα – και τα ενδιάμεσα – μιας ή δύο εβδομάδων και φροντίστε ώστε να έχετε αγοράσει όλα τα αναγκαία για τον οργανισμό σας φρούτα και λαχανικά.

Οι φίλοι σας σαμποτάρουν την προσπάθεια σας

Αν αισθάνεστε ότι το κοντινό σας περιβάλλον επιδιώκει κάθε φορά που βρίσκεστε μαζί να σας απομακρύνει από το στόχο σας, τότε σκεφτείτε μήπως έχετε μοιραστεί μαζί τους το μικρό σας μυστικό. Ξεκαθαρίστε τους πως αντί να σας καλούν για κρέπα, παγωτό ή άλλους πειρασμούς, θα ήταν προτιμότερο να σας πάρουν μαζί τους στην προπόνηση. Χρειάζεστε οπωσδήποτε τη στήριξη τους.

Καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης ή καθόλου

Από τη μια μεριά μια διατροφή που στηρίζεται στην απουσία υδατανθράκων και την κατανάλωση πρωτεΐνης σε μεγάλη ποσότητα, μακροχρόνια δεν θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς ο οργανισμός σας θα έχει στερηθεί πολύτιμες θρεπτικές ουσίες. Από την άλλη όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι η μειωμένη κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί με τη σειρά της να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, οπότε καλό θα ήταν να υπάρχει σε κάθε γεύμα.

Αξιοποιήστε τη γυμναστική για το σκοπό της διατροφής σας

Στην περίπτωση που πιστεύετε, ότι η σωματική άσκηση σας δίνει το δικαίωμα, να φάτε τέσσερα κομμάτια πίτσα μετά από αυτήν, τότε έχετε δημιουργήσει μια κακή σχέση ανάμεσα σε εσάς και την προπόνηση, έχοντας υιοθετήσει ανθυγιεινές συνήθειες. Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να οδηγήσει σε αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή στην αύξηση του σωματικού σας βάρους. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο που ξοδεύετε για να ιδρώσετε ώστε να ενισχύσετε την προσπάθεια απώλειας βάρους.

Παραλείπετε το βραδινό για να πιείτε αλκοόλ

Αυτό είναι επιβλαβές για τη σιλουέτα σας για μια σειρά από διαφορετικούς λόγους. Οταν πίνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να χάσετε τον έλεγχο και να προσπαθήσετε να καταπολεμήσετε τις λιγούρες που θα σας πιάσουν, με ξηρούς καρπούς ή παραγγέλλοντας κάτι που δεν θα είναι και τόσο υγιεινό από το μπαρ. Επιπλέον, τα ποτά προσθέτουν θερμίδες που καθόλου ωφέλιμες δεν είναι για τον οργανισμό. Περιοριστείτε στο ένα ποτήρι κι έπειτα αρκεστείτε στο νερό.

Ξεφεύγετε από τις καλές συνήθειες μια ολόκληρη ημέρα

Το ρεπό από τη δίαιτα, γνωστό και ως cheating day, όπως υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι μπορεί να αποδειχθεί καταστρεπτικό για τη φυσική σας κατάσταση, αφού το να καταναλώσετε για μια ολόκληρη ημέρα κάθε εβδομάδα οτιδήποτε έχετε όρεξη χωρίς ενοχές για τις θερμίδες, αναιρεί την προηγούμενη προσπάθεια. Τι μπορείτε να κάνετε; Μικρά καθημερινά δώρα - κεράσματα στον εαυτό σας.

Δεν κρατάτε σημειώσεις για τις ημερήσιες θερμίδες

«Κλειδί» της προσπάθειας σας για την απώλεια βάρους είναι η κατααγραφή των θερμίδων που προσλαμβάνετε καθημερινά και ο πιο εύκολος τρόπος είναι το σημειωματάριο ή το λάπτοπ σας.

Προτιμάτε διαιτητικές τροφές

Μπορεί να αναγράφεται επάνω στις ετικέτες των συσκευασιών ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ιδανικά για όσους ακολουθούν ένα πρόγραμμα διατροφής, όμως τα συστατικά τους είναι «ύπουλα» και προσθέτουν βάρος. Μακροπρόθεσμα αυτά δεν σας βοηθούν, διότι δεν προκαλούν το αίσθημα κορεσμού.