Δείτε πόσες θερμίδες καταναλώνουμε τα Χριστούγεννα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015 10:14

Δείτε πόσες θερμίδες καταναλώνουμε τα Χριστούγεννα

Σε όλο τον κόσμο, όλοι συνδυάζουμε τα Χριστούγεννα με το φαγητό. Το πρωί μελομακάρονα, το απόγευμα κουραμπιέδες και το βράδυ γαλοπούλα. Άλλοι περιμένουν τα Χριστούγεννα για να φάνε και άλλοι κάνουν δηλώσεις πως από τα Χριστούγεννα κι έπειτα ξεκινάει η υγιεινή διατροφή. Λίγο πολύ, οι θερμίδες μας ενδιαφέρουν. Για αυτό και βγήκε στη δημοσιότητα μία έρευνα του Dr Wayne Osborne που δίνει λύσεις σε πολλές απορίες μας.

Το φανταζόμασταν όλοι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρώτες στη πυραμίδα των θερμίδων αλλά ποιο είναι το ακριβές νούμερο; Από την άλλη πλευρά, η Κίνα, γνωστή για τα το junk food και το απεριόριστο φαγοπότι, τι θέση έχει άραγε; Οι απαντήσεις είναι εδώ. Η έρευνα στοtreated.com αφορά σε 28 χώρες που στηρίζονται στο γιορτινό τραπέζι και οι απαντήσεις παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με ένα εντυπωσιακό αριθμό των 3.291 θερμίδων ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόλις δύο θερμίδες πιο κάτω. Η Ιαπωνία βγαίνει ως η 'πιο υγιεινή' χώρα με θερμίδες 1.400 παρά την παράδοση, που υπαγορεύει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να γίνεται σε γνωστή αλυσίδα KFC.

Τα γιορτινά τραπέζια ποικίλλουν. Από την Τουρκία με το ψητό κρέας και πατάτες πουρέ, στην Ιαπωνία με εορταστικές τούρτες, καθώς και ένα KFC πακέτο, ενώ στην Αυστραλία BBQ γαρίδες, αστακός και μπριζόλα είναι το τυπικό μενόυ.

Οι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν πως οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μέτρο. Ο Dr Wayne Osborne του treated.com, σχολίασε, ''Τα Χριστούγεννα είναι αναμφισβήτητα μια εποχή μεγάλης τελετής. Κάθε νοικοκυριό έχει τη δική του τελετουργία, αλλά είμαι βέβαιος ότι για τους περισσότερους από εμάς η πραγματική κεντρική εκδήλωση των εορτασμών είναι το χριστουγεννιάτικο γεύμα''.

''Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα γεύμα που το παίρνουμε στα σοβαρά. Την Παρασκευή αρχίζουν συνήθως από πολύ νωρίς το πρωί οι ετοιμασίες, αλλά η διαδικασία της παραγγελίας και οι αγορές των συστατικών ξεκινά ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα. Ο καθένας έχει τη δική του ερμηνεία για το τι πρέπει να κάνει στο τραπέζι και τι όχι. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τα συστατικά τους, σχεδόν όλοι οι Βρετανοί στο τέλος, έχουν υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο''.

Τα Χριστουγεννιάτικα τρόφιμα ποικίλλουν εντυπωσιακά σε όλη την Ευρώπη και ανά τον κόσμο. Η έρευνά διαπίστωσε ότι ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία στη δεύτερη θέση, το παραδοσιακό φαγητό της Ιαπωνίας από το 1970 - ένα πακέτο KFC - ήταν πιο υγιεινό, με μόλις 1.400 θερμίδες ανά άτομο. Η Γαλλία καταλαμβάνει την τρίτη θέση με μέσο όρο 3.217 θερμίδες, ενώ η Λιθουανία, έχει αρκετά υγιεινό γεύμα.

Ο Δρ Osborne προειδοποίησε πως ''καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες λιπαρών και ζαχαρούχων τροφίμων με αποτέλεσμα την υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης τύπου 2 και την παχυσαρκία. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να μειώσουμε τις θερμίδες των Χριστουγέννων και να κάνουμε την εορταστική γιορτή υγιέστερη. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει ο τρόπος μαγειρέματος αλλά και το σωστό ελαιόλαδο.

Και αφού, λοιπόν, ενημερωθήκαμε από την έρευνα, σαν γνήσιοι λάτρεις του φαγητού, ας ξεκινήσουμε την ημέρα μας με έναν κουραμπιέ και για τους πιο επαγγελματίες μάγειρες, ας βρούμε την καλύτερη συνταγή γαλοπούλας και γαρνιτούρας.

newsit -daylymail