Φάτε υγιεινά και το Σαββατοκύριακο με 5 απλές συμβουλές

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014 19:33

Φάτε υγιεινά και το Σαββατοκύριακο με 5 απλές συμβουλές

Η κούραση της εβδομάδας ωθεί πολλούς τα Σαββατοκύριακα να το «ρίχνουν έξω», που σημαίνει… έξω από την κουζίνα και μέσα σε όλα τα εστιατόρια, ταβέρνες, fast-food, σουβλατζίδικα κ.ο.κ. 

 Η αλήθεια είναι ότι δικαιούστε να «παραστρατήσετε» μια στο τόσο, όταν όμως το παραστράτημα αποτελεί καθεστώς του Σαββατοκύριακου, τα πράγματα δυσκολεύουν. 

 Δείτε τι πρέπει να έχετε υπόψη για να μην πηγαίνει χαμένος ο κόπος της εβδομάδας και να μπορείτε να απολαμβάνετε υγιεινά –διατροφικά- Σαββατοκύριακα, χωρίς να «πνίγεστε» στις τύψεις τη Δευτέρα. 

   Προσέξτε τα ψώνια σας  Πηγαίνοντας στο σούπερ μάρκετ το Σάββατο το πρωί, αποφύγετε τα ράφια με τα γλυκίσματα, τις σοκολάτες και τα κρουασάν. Περνώντας από εκεί, όλ’ αυτά θα καταλήξουν στο καρότσι σας και στη συνέχεια στην κουζίνα σας, στο στομάχι σας και τέλος στην περιφέρειά σας. Τα Σαββατοκύριακα που περνάμε χρόνο στο σπίτι, τα τσιμπολογήματα αυξάνονται, γι’ αυτό φροντίστε να μην βρίσκονται πειρασμοί στην κουζίνα και το ψυγείο και στη θέση αυτών, προτιμήστε φρούτα και λαχανικά. Όταν σας έρθει η ανάγκη για γλυκό, φτιάξτε μια ωραία φρουτοσαλάτα με μέλι και απολαύστε την! 

   Μην χάνετε το πρωινό σας  Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να σας ξυπνήσουμε πάλι από τις 7 για να ακολουθήσετε το πρόγραμμα της εβδομάδας. Ακόμη και στις 10, όμως, το πρωινό σας σάς περιμένει για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε με ενέργεια την ημέρα σας. Μην το παραλείπετε τρέχοντας μόνο προς την καφετιέρα, αλλά απολαύστε το τώρα που έχετε χρόνο και δεν χρειάζεται να μασάτε αγχωμένα και βιαστικά για να φύγετε για τη δουλειά. Αποφύγετε, επίσης, τις επεξεργασμένες και λιπαρές τροφές και αντί για αβγά με μπέικον, προτιμήστε ένα σάντουιτς με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα και μαρούλι, λίγη πορτοκαλάδα και καφέ με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη. 

   Κάντε βόλτα… φαγωμένοι  Αν πρόκειται να βγείτε για ψώνια ή για βόλτα, φροντίστε να το κάνετε έχοντας γεμάτο στομάχι. Το περπάτημα, συνήθως, ανοίγει την όρεξη και τότε είναι που όλα τα τυροπιτάδικα, fast-food, καφέ και κρεπερί θα βρεθούν στο δρόμο σας. Επειδή το πιθανότερο είναι αντί για ρούχα, να καταλήξετε να τρώτε σε κάποιο αμφιβόλου ποιότητας μαγαζί επειδή πεινάσατε ξαφνικά, φροντίστε να μην βγείτε από το σπίτι αν δεν νιώθετε χορτάτοι και έτοιμοι να αντισταθείτε στους πειρασμούς. 

   Κακομάθετε (λίγο) τον εαυτό σας  Αν όλη την εβδομάδα έχετε στερηθεί πάσης φύσεως γλυκά και διατροφικές απολαύσεις, τότε επιτρέψτε στον εαυτό σας το Σαββατοκύριακο να γευτεί λίγη μαύρη σοκολάτα ή μια μπάλα παγωτού της αρεσκείας σας, χωρίς σιρόπια, σαντιγί και υπερβολές. Πολλές φορές το μόνο που μας λείπει είναι η γεύση κι όχι η ποσότητα και η υπερβολή. Απολαμβάνοντας κάτι γλυκό, λοιπόν, πάντα με μέτρο, ικανοποιείτε και τον εαυτό σας και ελαχιστοποιείτε την πιθανότητα να τα παρατήσετε όλα λόγω μιας δίαιτας που σας καταπιέζει. 

   Προσέξτε τι θα παραγγείλετε  Τρώγοντας έξω, μπορείτε να απολαύσετε και πάλι ένα νόστιμο και υγιεινό γεύμα, αρκεί να δείξετε προσοχή στο τι θα παραγγείλετε και πώς θα το καταναλώσετε. Μην πάρετε οποιαδήποτε σαλάτα, έχοντας στο μυαλό σας ότι όλες οι σαλάτες είναι υγιεινές, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι σος, τα μπέικον και τα κρουτόν αυξάνουν και τις θερμίδες τους και τα λιπαρά τους. Επιλέξτε εκείνες που δεν περιέχουν πολλά έξτρα και αποτελούνται κυρίως από λαχανικά. Αποφύγετε για κυρίως πιάτο τα α λα κρεμ, τις καρμπονάρες και τα γεμιστά σνίτσελ και προτιμήστε πιο απλές γεύσεις, χωρίς κρέμες γάλακτος, τυριά και σάλτσες. Καλές επιλογές είναι το ψάρι, οι σούπες, κρέας με λαχανικά, ριζότο θαλασσινών κ.ά. Ακόμη, προσέξτε τις μερίδες. Αν το εστιατόριο σας σερβίρει σε ένα πιάτο μερίδα για… τρεις, φάτε τη φυσιολογική μερίδα και το υπόλοιπο πάρτε το πακέτο για το σπίτι.

click@life