Το καθημερινό σνακ που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2025 20:05

Το καθημερινό σνακ που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης

pexels David Disponett

Καλά νέα για όσους αγαπούν τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα

Η καθημερινή κατανάλωση 50 γραμμαρίων αμυγδάλων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και να προσφέρει σημαντικά μεταβολικά οφέλη, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Όρεγκον (OSU), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition Research.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 77 ενήλικες, ηλικίας 35 έως 60 ετών, όλοι με μεταβολικό σύνδρομο – μια κατάσταση που περιλαμβάνει παράγοντες όπως αυξημένο κοιλιακό λίπος, υψηλή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, χαμηλά επίπεδα HDL («καλής») χοληστερόλης και υψηλά τριγλυκερίδια.

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια 12εβδομη δοκιμή, κατά την οποία κατανάλωναν καθημερινά είτε 320 θερμίδες από αμύγδαλα είτε την ίδια ποσότητα από κράκερ. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά για την ομάδα που κατανάλωνε τα αμύγδαλα.

Τι έδειξε το πείραμα για όσους έτρωγαν αμύγδαλα

Η καθηγήτρια Emily Ho, συγγραφέας της μελέτης και διευθύντρια του Ινστιτούτου Linus Pauling στο OSU, δήλωσε στο BBC Science Focus ότι όσοι έτρωγαν αμύγδαλα παρουσίασαν μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, βελτίωση της υγείας του εντέρου – με λιγότερες φλεγμονές και πιο ισορροπημένο μικροβίωμα – καθώς και ενίσχυση των επιπέδων βιταμίνης Ε.

«Δεν είδαμε παρόμοια οφέλη στην ομάδα που κατανάλωνε κράκερ», σημείωσε η Ho. «Επιπλέον, η κατανάλωση αμυγδάλων δεν οδήγησε σε αύξηση βάρους, αντίθετα, παρατηρήθηκε μικρή μείωση στην περιφέρεια της μέσης».

Η βιταμίνη Ε, απαραίτητη για την υγεία των οργάνων, του νευρικού συστήματος και των μυών, συμβάλλει επίσης στη ρύθμιση της πήξης του αίματος. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής τους.

Η καθηγήτρια τόνισε ότι τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: περιέχουν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και διάφορες πολυφαινόλες με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η απλή αντικατάσταση ενός επεξεργασμένου σνακ με μια χούφτα αμύγδαλα μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα προς μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.




336 X 280

00 inkefalonia general ad 300X250