Εγκυμοσύνη: 12 τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2024 15:19

Εγκυμοσύνη: 12 τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Την περίοδο της εγκυμοσύνης η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Μία ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, τροφές ολικής άλεσης και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και καλά λιπαρά.

Παρακάτω οι τροφές που αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας σύμφωνα με το BabyCenter:

Αυγά

Τα αυγά είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Τα αμονιξέα που συνθέτουν την πρωτεΐνη είναι τα δομικά στοιχεία των κυττάρων στο σώμα σας και στο σώμα του μωρού. Επίσης, τα αυγά περιέχουν πάνω από δώδεκα βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, είναι πλούσια σε χολίνη η οποία ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου και την πρόληψη ορισμένων γενετικών ανωμαλιών.

Σολομός

Ο σολομός περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι ζωτικής σημασίας για την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού. Επιπλέον, περιέχει πρωτεΐνη και βιταμίνη D που ενισχύουν την υγεία των οστών και των δοντιών. Σε αντίθεση με άλλα ψάρια, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και θεωρείται μία από τις ιδανικές επιλογές για ψάρι.

Όσπρια

Τα όσπρια όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου, φολικού οξέος, καλίου και μαγνησίου, συστατικά που είναι όλα απαραίτητα την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Τα όσπρια περιέχουν επίσης φυτικές ίνες που προλαμβάνουν και ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες της εγκυμοσύνης.

Γλυκοπατάτα

Το πορτοκαλί χρώμα της υποδηλώνει την υψηλή περιεκτικότητά της σε καροτενοειδή, τις φυτικές δηλαδή χρωστικές που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για υγιή οστά, πνεύμονες, μάτια και δέρμα. Επίσης, η γλυκοπατάτα είναι καλή πηγή βιταμίνης C, μαγγανίου, βιταμίνης Β6, καλίου και φυτικών ινών.

Τροφές ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρος, φολικό οξύ, μαγνήσιο και σελήνιο. Περιέχουν επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα.

Καρύδια

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και καλή πηγή μαγνησίου, φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Είναι μία ιδανική επιλογή για ενδιάμεσο σνακ και μπορείτε να έχετε μία χούφτα καρύδια πάντα μαζί σας στην τσάντα.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πηγή πρωτεΐνης, προβιοτικών, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο και ασβέστιο. Μπορείτε να το εντάξετε στο πρωινό σας γεύμα ή να το συνδυάσετε με το μεσημεριανό ή το βραδινό σας.

Μπρόκολο και σκούρα φυλλώδη λαχανικά

Το μπρόκολο και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο είναι πλούσια σε βιταμίνες, ασβέστιο, σίδηρο, φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά. Επίσης, θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την κατανάλωση φυτικών ινών που ανακουφίζουν από συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

gunaika-mageireuei-mprokolo.jpg

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά

Εντάξτε στη διατροφή σας λαχανικά όλης της παλέτας χρωμάτων. Κάθε ομάδα χρωμάτων περέχει και διαφορετικές βιταμίνες και μέταλλα. Οι πιπεριές για παράδειγμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενώ τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία βοηθούν στην οικοδόμηση του δέρματος και του εγκεφάλου. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, αντιοξειδωτικά και φολικό οξύ το οποίο βοηθά στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε νερό από ότι τα κανονικά φρούτα, είναι όμως εξίσου ωφέλιμα λόγω των βιταμινών και των μετάλλων που περιέχουν. Επίσης είναι ένα εύκολο σνακ για κάθε ώρα της ημέρας που μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας.

Dried Mixed Fruits

Άπαχο κρέας και πουλερικά

Το κρέας είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου και ψευδαργύρου.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250