Γιατί η αρθρίτιδα «προτιμά» τις γυναίκες;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 20:22

Γιατί η αρθρίτιδα «προτιμά» τις γυναίκες;

Η αρθρίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που προκαλεί πόνο και φλεγμονή σε μια άρθρωση.

Επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, αλλά φαίνεται να «προτιμά» τις γυναίκες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας που στόχο έχει την προώθηση της ενημέρωσης και την ευαισθητοποίηση γύρω από τα ρευματικά-μυοσκελετικά νοσήματα, ρίχνουμε μια ματιά στα βασικά σημεία της πάθησης που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει.

Η αρθρίτιδα περιγράφει τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα γενικά περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία, ερυθρότητα, ζέστη, πρήξιμο και μειωμένο εύρος κίνησης. Σε ορισμένους τύπους αρθρίτιδας προσβάλλονται και άλλα όργανα. Οι πόνοι μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά ή σταδιακά.

Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας. Ωστόσο, οι πιο κοινές μορφές είναι η οστεοαρθρίτιδα (εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων) και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως με την ηλικία και επηρεάζει τα δάχτυλα, τα γόνατα και τους γοφούς. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει συχνά τα χέρια και τα πόδια. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος στοχεύει τις προσβεβλημένες αρθρώσεις, γεγονός που οδηγεί σε πόνο και οίδημα. Όταν εκτός από αρθρώσεις επηρεάζει επίσης τένοντες, συνδέσμους, οστά και μύες, προκύπτουν οι λεγόμενες ρευματικές παθήσεις (ρευματισμοί). Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η ουρική αρθρίτιδα, ο λύκος, η ινομυαλγία, και η σηπτική αρθρίτιδα.

Γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά αρθρίτιδα από τους άνδρες;

Γιατί η αρθρίτιδα «προτιμά» τις γυναίκες; Pexels

Mία στις τέσσερις γυναίκες θα εμφανίσει την πάθηση σε κάποιο διάστημα της ζωής της. Οι γυναίκες επίσης συχνά βιώνουν χειρότερο πόνο και είναι πολύ πιο ευάλωτες στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια από τις πιο εξουθενωτικές μορφές της συγκεκριμένης πάθησης.

Οι γυναίκες εμφανίζουν αρθρίτιδα σε μεγαλύτερη ηλικία από τους άνδρες

Αλλά όταν η πάθηση εκδηλωθεί, τις ταλαιπωρεί περισσότερο. Περισσότεροι άνδρες εμφανίζουν αρθρίτιδα πριν από την ηλικία των 55 ετών, αλλά οι γυναίκες στην πορεία, τους ξεπερνούν συνολικά σε αριθμό. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες ασθενείς αναφέρουν σταθερά χειρότερη αίσθηση πόνου από τους άνδρες.

Επηρεάζει διαφορετικές αρθρώσεις στις γυναίκες από τους άνδρες

Οι άνδρες ασθενείς εμφανίζουν συνήθως πόνους στα ισχία τους. Οι γυναίκες στα χέρια και στα γόνατά τους. Γιατί; Πρώτον, οι τένοντες των γυναικών κινούνται περισσότερο, είναι πιο ελαστικοί και επίσης πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Επίσης, τα φαρδύτερα ισχία των γυναικών επηρεάζουν την ευθυγράμμιση των γονάτων και έτσι τα κάνει πιο ευάλωτα σε ορισμένους τύπους τραυματισμών.

Οι ορμόνες παίζουν επίσης ρόλο

Τα οιστρογόνα βοηθούν στη διατήρηση της φλεγμονής υπό έλεγχο, γι’ αυτό και οι νεότερες γυναίκες, είναι περισσότερο προστατευμένες από την πάθηση σε σχέση με τους άνδρες. Αλλά όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν κατακόρυφα με την εμμηνόπαυση, συχνά εμφανίζεται αρθρίτιδα.

Το επιπλέον βάρος κάνει χειρότερα τα πράγματα

Η παχυσαρκία είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Το υπερβολικό βάρος ασκεί πίεση στις αρθρώσεις των γονάτων, διαβρώνει τον χόνδρο και ως εκ τούτου αυξάνει τον κίνδυνο για εκδήλωση της πάθησης. Για παράδειγμα, ένα κιλό σωματικού βάρους μεταφράζεται σε τρία επιπλέον κιλά πίεσης σε κάθε άρθρωση του γονάτου.

Μπορεί να φταίει η μαμά

Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού της πάθησης αυξάνει τον κίνδυνο και για τα δύο φύλα και, είναι ενδιαφέρον ότι η σύνδεση είναι ακόμη πιο ισχυρή για τις γυναίκες. Μια γυναίκα της οποίας η μητέρα έχει ή είχε αρθρίτιδα είναι πιθανό να αναπτύξει το πρόβλημα στην ίδια ηλικία και στις ίδιες αρθρώσεις.

ladylike.gr




00 inkefalonia general ad 300X250