7 καθημερινές συνήθειες που ενισχύουν την ψυχική σου υγεία

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2023 11:30

7 καθημερινές συνήθειες που ενισχύουν την ψυχική σου υγεία

Η ψυχική υγεία είναι μια έννοια που συζητείται ευρέως στις μέρες μας. Αλλά η εκτεταμένη χρήση οποιουδήποτε όρου μπορεί να οδηγήσει σε μία θολή, αν όχι εντελώς παρερμηνευμένη έννοια.

Έτσι, αν συναντάς συχνά τον όρο «ψυχική υγεία», αλλά εξακολουθείς να μην είσαι ακριβώς σίγουρη σε τι αναφέρεται, σίγουρα δεν είσαι μόνη.

Η ψυχική υγεία αφορά τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου και όλα όσα τον επηρεάζουν. Με λίγα λόγια, περιλαμβάνει την ψυχολογική και κοινωνική σου ευημερία. Περιλαμβάνει επίσης τη συναισθηματική υγεία ή την ικανότητά σου να αναγνωρίζεις, να απευθύνεις και να ρυθμίζεις τα συναισθήματά σου. Η ψυχική υγεία, μπορεί να επηρεάσει τα πάντα στη ζωή συμπεριλαμβανομένων των τρόπων που βλέπεις και κινείσαι στον κόσμο και της ικανότητάς σου να χειρίζεσαι οποιαδήποτε κατάσταση.

Η φροντίδα της ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να διαχειριστείς καταστάσεις υγείας, που επιδεινώνονται από το στρες, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις.

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ψυχική υγεία, είναι πολλοί. Πολλούς από τους αυτούς δεν μπορείς να τους ελέγξεις, όπως η γενετική, οι εμπειρίες ζωής και το οικογενειακό ιστορικό. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν στην καθημερινή φροντίδα και ενίσχυσή της.

1. Καλύτερη ψυχική υγεία με περισσότερο και καλής ποιότητας ύπνο

Ο ύπνος δεν είναι απλώς απαραίτητος για τη σωματική υγεία. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Μια μελέτη του 2012, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 6 ώρες ή λιγότερο τη νύχτα, είχαν περίπου 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν συχνή, ψυχική δυσφορία από εκείνους που κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο περισσότερες από 6 ώρες. Η ποιότητα του ύπνου, έχει επίσης σημασία, καθώς ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να συμβάλει σε συμπτώματα ψυχικής υγείας.

2. Περιόρισε τα social media

Η συνεχής κατανάλωση πληροφοριών για τη ζωή άλλων ανθρώπων, μπορεί να σε κάνει να συγκρίνεις τον εαυτό σου και να προάγει συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, γεγονός που αυξάνει τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης.

3. Ενίσχυσε τις κοινωνικές σου σχέσεις

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά πλάσματα και οι ισχυρές κοινωνικές σχέσεις, μπορούν να έχουν θετική επίδραση στην ψυχική σου υγεία με διάφορους τρόπους.

4. Για σένα νοιάσου και γυμνάσου

Η σωματική άσκηση προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την ψυχική υγεία, όπως:

  • ανακούφιση από το άγχος

  • καλύτερη διάθεση

  • σε βοηθά να κοιμάσαι πιο εύκολα και περισσότερο

  • σε βοηθά να διαχειριστείς τα συμπτώματα του άγχους

Αν η συστηματική γυμναστική και οι σκληρές προπονήσεις δεν είναι και πολύ του στιλ σου, πειραματίσου με μια σειρά από σωματικές δραστηριότητες και συνέχισε με αυτές που σου αρέσουν περισσότερο.

5. Βάλε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Ορισμένες τροφές μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ψυχική σου υγεία. Φρόντισε λοιπόν να συμπεριλάβεις στα καθημερινά σου γεύματα τροφές γεμάτες με θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τη διάθεση, όπως:

  • μούρα

  • μπανάνες

  • φασόλια

  • τρόφιμα ολικής αλέσεως

  • λιπαρά ψάρια

Φρόντισε επίσης να μην παραλείπεις γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μην ξεχνάς να πίνεις αρκετό νερό. Λάβε επίσης υπόψιν πως το αλκοόλ, η καφεΐνη, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα πρόσθετα σάκχαρα, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα άγχους.

Συνήθειες που μπουστάρουν την ψυχική σου υγεία

6. Αφιέρωσε χρόνο για ξεκούραση

Αν και αυτό που συνιστά «ξεκούραση» μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, γενικά σημαίνει ότι πρέπει να δίνεις στο μυαλό και στο σώμα σου την ευκαιρία να χαλαρώσει και να επαναφορτίσει τις μπαταρίες του.

7. Let the sunshine in

Ο ήλιος είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D και πλήθος επιστημονικών ερευνών, δείχνουν ότι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Πέντε λεπτά λιακάδας, μπορούν να κάνουν πολύ καλό, τόσο στο μυαλό, όσο στην καρδιά σου.