Κυτταρίτιδα και αντιμετώπιση μέσω Διατροφής

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 22:24

Κυτταρίτιδα και αντιμετώπιση μέσω Διατροφής

Μία κατάσταση που φαίνεται να απασχολεί ένα μεγάλο μέρος των γυναικών είναι η κυτταρίτιδα. Παρότι δεν αποτελεί απειλή για την υγεία πολλές φορές θεωρείται αντιαισθητική και είναι κάτι που προκαλεί άγχος στα άτομα που την εμφανίζουν. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δώσουμε μία εικόνα για το αν και πως μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Τι είναι η κυτταρίτιδα 

Ως κυτταρίτιδα ορίζεται η διήθηση (στράγγισμα, φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν. Επί της ουσίας το δέρμα με κυτταρίτιδα δεν είναι τόσο λείο και εμφανίζει μικρά λακκάκια αποκτώντας την ‘’όψη της φλούδας του πορτοκαλιού’’. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στη δομή των λιποκυττάρων και του συνδετικού ιστού κάτω ακριβώς από την επιφάνεια του δέρματος είναι η αιτία εμφάνισης της κυτταρίτιδας.

Οι αλλαγές αυτές κάνουν τα λιποκύτταρα μεγαλύτερα με αποτέλεσμα να ‘’σπρώχνουν’’ τον συνδετικό ιστό προς τη μεριά του δέρματος.

Επιπλέον, μεταβολές στην ροή του αίματος μπορούν να οδηγήσουν στην κατακράτηση υγρών από τον ιστό ενισχύοντας την εμφάνιση που σχετίζεται με τη κυτταρίτιδα.

Εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες κι αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι το γυναικείο σώμα παρουσιάζει μεγαλύτερη εναπόθεση λίπους και μικρότερη μυική μάζα. Τα σημεία που επηρεάζονται περισσότερο είναι η κοιλιά, οι μηροί και οι γλουτοί.

Από τι προκαλείται η κυτταρίτιδα

Δεν είναι ακόμη απολύτως κατανοητά τα αίτια που προκαλούν την κυτταρίτιδα. Ωστόσο φαίνεται πως είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων μαζί.

Οι θεωρίες που θέλουν να δώσουν εξήγηση στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας βασίζονται στις ορμόνες, το φύλο, τον τρόπο ζωής, τη φλεγμονή και το γενετικό υπόβαθρο.

Το ποσοστό λίπους, ο σωματότυπος, το πόσο λεπτό ή παχύ δέρμα έχει το άτομο παίζουν επίσης κάποιο ρόλο στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Πως αντιμετωπίζεται η κυτταρίτιδα μέσω της διατροφής

Οι έρευνες που μελετούν την επίδραση της διατροφής στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι ακόμη πολύ περιορισμένες. Ωστόσο έχουν επικρατήσει κάποιες θεωρίες.

Είναι καλό να αποφεύγετε την υπέρμετρη κατανάλωση απλών σακχάρων που προέρχονται από τυποποιημένα τρόφιμα. Κι αυτό διότι τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης που προκαλούνται από την κατανάλωση των απλών σακχάρων φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση των λιποκυττάρων και κατά συνέπεια στην αύξηση της πιθανότητας για εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Επιπλέον συστήνεται η μείωση του κορεσμένου (‘’κακού’’) λίπους από τη διατροφή. Όταν καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες ‘’κακού’’ λίπους αυξάνεις τη πιθανότητα εναπόθεσης λίπους στο σώμα σου το οποίο πιθανόν να επιδεινώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Είναι σημαντικό λοιπόν να αποφεύγεις τη κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, τηγανητών, βουτύρου κλπ.

Το αλάτι που προσλαμβάνεται από τη διατροφή επηρεάζει σημαντικά τα σωματικά υγρά. Συνεπώς καλό είναι να περιορίζεις το προσλαμβανόμενο αλάτι ώστε να αποφύγεις μία πιθανή κατακράτηση υγρών η οποία θα χειροτερέψει την εμφάνιση του δέρματος. Να θυμάσαι ότι υπάρχει άφθονο κρυφό αλάτι σε παστά τρόφιμα, αλμυρά σνακ, junk food ενώ θα πρέπει να προσέχεις και τη χρήση του επιτραπέζιου αλατιού.

Καθώς τα σωματικά υγρά παίζουν σημαντικό ρόλο στο πως φαίνεται το δέρμα είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνεσαι τακτικά. Προσπάθησε λοιπόν να πίνεις τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα.

Στην περίπτωση όπου έχεις επιπλέον κιλά, μία διατροφή απώλειας βάρους ίσως βοηθήσει στη μείωση της κυτταρίτιδας χωρίς αυτό να είναι σίγουρο. Μία μελέτη έδειξε ότι υπέρβαρα άτομα που έχασαν βάρος είδαν σημαντική βελτίωση στην όψη του δέρματός τους. Ωστόσο στην ίδια μελέτη υπήρξε κι ένα μικρό ποσοστό ατόμων που είδαν χειρότερο αποτέλεσμα μετά την απώλεια του βάρους. 

Συμπερασματικά

Συγκεκριμένη διατροφή που υπόσχεται σίγουρη εξάλειψη της κυτταρίτιδας δεν υπάρχει. Όμως μία υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση βοηθούν σίγουρα στην πρόληψη ή στη μείωσή της. Προσπάθησε λοιπόν να βελτιώσεις τον τρόπο που τρέφεσαι και βάλε στη καθημερινότητά σου μία μορφή άσκησης που σε ευχαριστεί. Και σίγουρα, τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και κατ’ επέκταση η βελτίωση της όψης του δέρματός σου δεν έρχονται μέσα από

αλλαγές της μία εβδομάδας. Είναι σημαντικό να υιοθετήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής μακροπρόθεσμα.


Κλέαρχος Κουστουμπάρδης 

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος 

Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου




00 inkefalonia general ad 300X250