Τυριά και εγκυμοσύνη: Ποια είδη επιτρέπονται και ποια όχι

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 12:40

Τυριά και εγκυμοσύνη: Ποια είδη επιτρέπονται και ποια όχι

Pexels

Oι ειδικοί προειδοποιούν ότι συγκεκριμένα τυριά δεν είναι ασφαλή για τις γυναίκες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Ποια από τα αγαπημένα σου τυριά μπορείς να συνεχίσεις να καταναλώνεις και ποια θα πρέπει να βάλεις για λίγο στην άκρη;

Η λίστα με τα πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις ή πρέπει να αλλάξεις κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης μπορεί να είναι μεγάλη και μπερδεμένη. Από τη διατροφή σου μέχρι τον τρόπο που γυμνάζεσαι και περιποιείσαι τον εαυτό σου, οι κανόνες είναι πολλοί. Γνωρίζεις ότι το αλκοόλ είναι εκτός ορίων, αλλά τι γίνεται με το πιο αγαπημένο σου σνακ; Ποια τυριά μπορείς να καταναλώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Πριν απλώσεις το χέρι σου στο plateau τυριών, για μια άλλη μπουκιά Brie, δες παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση τυριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Δεν είναι όλα τα τυριά επικίνδυνα για κατανάλωση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένα μαλακά τυριά όμως είναι. Το μαλακό τυρί παίρνει την υφή του του από την υψηλή περιεκτικότητα υγρασίας. Δυστυχώς, αυτό καθιστά το μαλακό τυρί ιδανικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων λιστέρια. Αυτός ο τύπος βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει ασθένεια εάν καταναλωθεί, ειδικά όταν είστε έγκυος. Τα βακτήρια λιστέρια μπορούν να αναπτυχθούν σε μαλακά τυριά και είναι επικίνδυνα για τις έγκυες γυναίκες, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Όταν ένα άτομο καταναλώνει λιστέρια σε μαλακό τυρί ή άλλο είδος τροφής, μπορεί να προσβληθεί από μια λοίμωξη που ονομάζεται λιστερίωση. Οι έγκυες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, κοιλιακό ή πόνο στην πλάτη, ναυτία, έμετο ή διάρροια από τη λιστερίωση, αλλά οι επιπτώσεις στο έμβρυο μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή του.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν έως και δύο μήνες μετά τη μόλυνση με το βακτήριο λιστέρια. Ωστόσο, η γυναίκα μπορεί να μην παρουσιάσει καθόλου συμπτώματα. Ενώ τα συμπτώματα στην έγκυο γυναίκα είναι ήπια, οι λοιμώξεις στο έμβρυο ή το νεογέννητο μωρό μπορεί να είναι σοβαρές. Μπορεί ακόμα να προκληθεί πρόωρος τοκετός ή αποβολή, ενώ το μωρό μπορεί να γεννηθεί σοβαρά άρρωστο με μηνιγγίτιδα ή σηψαιμία και να πεθάνει λίγο μετά τη γέννησή του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μαλακά τυριά, δεν είναι ο μόνος πιθανός φορέας των βακτηρίων λιστέρια. Άλλα τρόφιμα όπως το κρέας και τα λάχανα, καθώς και λιγότερο αναγνωρισμένα τρόφιμα όπως τα αυγά, τα ωμά φρούτα και τα λαχανικά είναι επίσης πιθανοί φορείς». Παρακαλεί τις έγκυες μαμάδες να κάνουν την έρευνά τους πριν καταναλώσουν τροφές που μπορεί να μεταφέρουν λιστέρια.

Μπορείτε να φάτε κάποιο από τα μαλακά τυριά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

PEXELS

Η επίσημη σύσταση από το Κέντρo Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) είναι ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα μαλακά τυριά που παρασκευάζονται με μη παστεριωμένο γάλα και να αγοράζουν μόνο μαλακά τυριά με τη λέξη «παστεριωμένο» στην ετικέτα. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα είδη τυριών κρέμας, τυριού cottage και μοτσαρέλας, μπορούν να καταναλωθούν, εφόσον το γάλα με το οποίο έχουν φτιαχτεί είναι παστεριωμένο. Από την άλλη τυριά όπως το blue cheese, ροκφόρ και γκοργκοντζόλα είναι από τα μαλακά τυριά, που οι γυναίκες πρέπει να αποφύγουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά τα τυριά περιέχουν μούχλα και πιθανόν και βακτήρια λιστέρια. Εκτός menu κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βγαίνουν επίσης και άλλα μαλακά τυριά όπως μπρι, καμαμπέρ, ροκφόρ και φέτα, αλλά και μεξικάνικα τυριά όπως το queso blanco και το queso fresco.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συμφωνούν με τη σύσταση του CDC, αν και ορισμένοι παροτρύνουν τους μελλοντικούς γονείς να ακολουθήσουν μια ακόμη πιο συντηρητική προσέγγιση όταν επιλέγουν μαλακά τυριά λόγω των πιθανών κινδύνων που ενέχουν. Όπως πάντα, εάν δεν είστε βέβαιοι τι τρόφιμα πρέπει ή δεν πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο προσωπικός σας γιατρός ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης είναι ο καλύτερος οδηγός.

Πώς μπορώ να ξέρω ποια τυριά είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα μη μαλακά τυριά και αυτά που παρασκευάζονται με παστεριωμένο γάλα είναι ασφαλή για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, αν έχεις όρεξη για γραβιέρα, παρμεζάνα, τσένταρ και γκούντα, είναι όλα ασφαλείς επιλογές. Πώς μπορούν όμως οι μέλλουσες μαμάδες να γνωρίζουν αν τα αγαπημένα τους τυριά ανήκουν σε αυτή την κατηγορία; Απλά ελέγξτε την ετικέτα.

ladylike.gr