Αιμορροΐδες: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνουν την εμφάνιση τους

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 10:02

Αιμορροΐδες: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνουν την εμφάνιση τους

Είναι από τις πιο «ενοχλητικές» παθήσεις που δεν θα θέλατε να αντιμετωπίσετε και γύρω από αυτές λέγονται πολλά, κάποια από τα οποία ισχύουν και κάποια άλλα απλά αποτελούν «μύθους». Ο λόγος γίνεται για τις αιμορροΐδες: βάσει στατιστικών, ο ένας στους δύο κατά τη διάρκεια της ζωής του κινδυνεύει να νιώσει έντονα την παρουσία τους, καλό είναι να γνωρίζετε σε σχέση με αυτές εκ των προτέρων, ορισμένες βασικές αλήθειες.

Οι αιμορροΐδες συνιστούν ογκίδια αγγειακού φλεβικού ιστού που προβάλλουν από τον πρωκτό. Οι αιτίες της εμφάνισης τους, της διόγκωσης ή του ερεθισμού τους, συνήθως, είναι η κληρονομικότητα, η δυσκοιλιότητα, και η καθιστική ζωή.

Ωστόσο, σε σχέση με τις αιμορροΐδες, διαχρονικά, αναφέρονται πολλά, τα οποία άλλοτε αποτελούν εξακριβωμένες πληροφορίες και άλλοτε πάλι απλά μυθεύματα. Τι θα πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζετε πριν αυτή η ενοχλητική πάθηση κάνει την εμφάνιση της και την καθημερινότητα σας δυσάρεστη;

Οι «2 αλήθειες και τα 3 ψέματα» που πρέπει να γνωρίζετε σε σχέση με τις αιμορροΐδες, έχουν ως εξής:

Αλήθειες

Αλήθεια 1η: Τα «καυτερά» φαγητά διευκολύνουν την εμφάνιση τους

Σε έναν βαθμό, η θεωρία αυτή εμπεριέχει μια αλήθεια. Τα μπαχαρικά και οι «πικάντικες» τροφές δεν συσχετίζονται άμεσα αλλά έμμεσα με την εμφάνιση των αιμορροΐδων, ειδικά όταν σας προκαλούν δυσκοιλιότητα. Η δυσκοιλιότητα αποτελεί μια από τις αιτίες ερεθισμού και διόγκωσης αυτών των ογκιδίων αγγεικού φλεβικού ιστού στην περιοχή του πρωκτού.

Αλήθεια 2η: Προστατεύεστε αν καταναλώνετε φυτικές ίνες

Αν και δεν αποτελούν μια «ασπίδα» ικανή να σας προστατεύσει 100% από την εμφάνιση των αιμορροΐδων, η κατανάλωση φυτικών ινών σίγουρα επιδρά θετικά στον οργανισμό και αποτελεί έναν παράγοντα πρόληψης αυτής της πάθησης. Άρα, είναι θετικό να έχετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες στη διατροφή σας αλλά σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αυτό ότι ποτέ δεν θα έρθετε αντιμέτωπος με την εμφάνιση των δυσάρεστων αιμορροΐδων.

Ψέματα

Ψέμα 1ο: «Οι αιμορροΐδες δεν θα σας “ενοχλήσουν’’ ποτέ»

Όσοι και όσες έχετε πιστέψει αυτή τη θεωρία, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αποτελεί «μύθο». Βάσει στατιστικών, ο ένας στους δύο ή -στην καλύτερη περίπτωση- ο ένας στους τρεις ανθρώπους θα νιώσει τη δυσάρεστη εμφάνιση των αιμορροΐδων σε κάποιο στάδιο της ζωής τους και θα χρειαστούν θεραπεία.

Ψέμα 2ο: Το πρωκτικό σεξ αποτελεί παράγοντα εμφάνισης τους

Οι αναφορές γύρω από τον συσχετισμό των αιμορροΐδων με το πρωκτικό σεξ δίνουν και παίρνουν. Όμως, καμία σχέση με την αλήθεια δεν έχουν. Δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη επιστημονικά ένδειξη που να αναφέρει ότι το πρωκτικό σεξ διευκολύνει την εμφάνιση τους. Σίγουρα, όμως, εάν ήδη έχουν διογκωθεί, η συγκεκριμένη σεξουαλική επαφή επιτείνει τον πόνο.

Ψέμα 3ο: Αποτελούν αιτία εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι αιμορροΐδες είναι δυσάρεστες, είναι επώδυνες αλλά καμία σχέση με πιθανή εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου δεν έχουν. Άρα, εάν νιώσετε ότι κάνουν την εμφάνιση τους, ότι διογκώνονται στην περιοχή του πρωκτού σας, μην αφήσετε το μυαλό σας να «τρέξει» σε διάφορα ακραία σενάρια. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας και ακολουθήστε τη θεραπεία που θα σας υποδείξει για να απαλλαγείτε από αυτές και να μπορέσετε, ξανά, να κάτσετε άνετα, χωρίς να νιώθετε αυτούς τους δυσάρεστους πόνους που προκαλούν όταν διογκώνονται.




00 inkefalonia general ad 300X250