Η βιταμίνη D είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα -Σε ποιες τροφές θα τη βρεις

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Οκτωβρίου 2021 10:10

Η βιταμίνη D είναι το κλειδί για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα -Σε ποιες τροφές θα τη βρεις

Pablo Merchán Montes/Unsplash

H βιταμίνη D αποτελεί ένα «υπερόπλο» υγείας για όλες τις ηλικίες.

Οι ερευνητές μάλιστα τη χαρακτηρίζουν ως βιταμίνη του μέλλοντος. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οι περισσότεροι γνώριζαν ότι είναι απαραίτητη μόνο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και της ραχίτιδας. Ωστόσο, σήμερα, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς νέα στοιχεία αποδεικνύουν τον σημαντικότατο ρόλο της στη διατήρηση της καλής υγείας.

Πέρα από την υγεία του σκελετού, η βιταμίνη D ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας για όλες τις ηλικίες.

Βασικό κλειδί για την σύνθεση της βιταμίνη D είναι το φως του ηλίου και πιο συγκεκριμένα η υπεριώδης ακτινοβολία UVB. Επιπλέον, την προσλαμβάνουμε μέσα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων.

Οι επιστήμονες αποδίδουν τα υψηλά ποσοστά έλλειψης βιταμίνης D στην ανεπαρκή ή μη σωστή έκθεση στον ήλιο και στη χρήση αντηλιακών. Γι' αυτό άλλωστε ονομάζεται και «βιταμίνη του ήλιου».

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D που περιγράφονται είναι κόπωση, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, κράμπες, πόνος στις αρθρώσεις, αδυναμία συγκέντρωσης, κεφαλαλγίες.

Shutterstock

Η βραβευμένη διατροφολόγος Lauren Manaker όπως τονίζει σε άρθρο της στο Pop Sugar η βιταμίνη D είναι πιο αναγκαία από ποτέ στα χρόνια του κορωνοϊού.

Δεδομένου ότι μπήκαμε στο φθινόπωρο και η ηλιακή ακτινοβολία που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D γίνεται όλο και λιγότερο έντονη, είναι σκόπιμο να ελέγξουμε τα επίπεδά της βιταμίνης D στον οργανισμό μας. Σε συνθήκες lock-down η σύνθεση βιταμίνης D στο δέρμα μας έχει ελαττωθεί σημαντικά.

Ας δούμε τις 7 τροφές που περιέχουν βιταμίνη D:

Σολομός

Ο σολομός είναι ένα δημοφιλές λιπαρό ψάρι και μια μεγάλη πηγή βιταμίνης D.

Μανιτάρια

Το ήξερες ότι τα μανιτάρια είναι το μόνο λαχανικό που μπορεί να παράγει βιταμίνη D; Μάλιστα, ειδικά τα άγρια μανιτάρια, που έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D.

Κρόκοι αυγών

Τα αυγά είναι από τις πιο ωφέλιμες τροφές, αλλά ειδικά ο κρόκος τους έχει ένα επιπλέον συν, ότι είναι πλούσιος σε βιταμίνη D.

Φωτογραφία:Trang Doan/Pexels

Ο φυσικός χυμός πορτοκάλι

H βιταμίνη D βρίσκεται επίσης στον φυσικό χυμό πορτοκαλιού, ο οποίος είναι γνωστός για την μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C.

Γάλα

Το γάλα είναι η κυριότερη πηγή ασβεστίου στη διατροφή μας και είναι μια εξαίρετη πηγή βιταμίνης D. Υπολογίζεται ότι μέχρι 70% του ασβεστίου της διατροφής, προέρχεται από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπρόσθετα το γάλα είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D.

Χοιρινό κρέας

Πλούσια τροφή σε βιταμίνη D με κάποιες κοπές του κρέατος, όπως τα παϊδάκια (spareribs), να έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση από αυτή.

Φωτογραφία: Elle Hughes/Pexels

Στρείδια

Δεν είναι απλά μία απολαυστική επιλογή για τους λάτρεις των θαλασσινών, αλλά και μια πολύ ωφέλιμη τροφή, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. 100γρ στρειδιών παρέχουν 8 μg βιταμίνης D.

bovary.gr