Αυτός είναι ο τουριστικός απολογισμός για το 2014, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ε. Κεκάτο

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2014 08:33

Αυτός είναι ο τουριστικός απολογισμός για το 2014, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Ε. Κεκάτο

Η Δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Maritime Economics

Αρχίζοντας με τις ευχαριστίες μας για την τιμή που μας γίνεται, ως Δήμος Κεφαλονιάς, να φιλοξενείται ο Τουριστικός Απολογισμός του 2014 στο έγκυρο έντυπο Maritime Economics, σας καταγράφουμε τα αριθμητικά δεδομένα, τις σκέψεις, τις απόψεις και τα σχέδια μας, μια και οι πρόσφατες εκλογές επαναεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη των Κεφαλλήνων  στην πολιτική πρόταση του Δημάρχου κ.Αλέξανδρου Παρίση και των συνεργατών του.

Είναι γεγονός ότι την Τουριστική Βιομηχανία του Νησιού την αντιλαμβανόμαστε ως το πολύτιμο οξυγόνο , που δίνει «πνοή ζωής» σε όλο το Νησί για όλο το χρόνο και εμπλέκει κατά τον έναν ή τον άλλον τρόπο σχεδόν όλα τα επαγγέλματα, θεσμικές αρμοδιότητες, μόνιμους ή παροδικούς κατοίκους .

Κυρίαρχη προτεραιότητά μας είναι η διαμόρφωση «Τουριστικής κουλτούρας», που επενδύει στο «Χαμόγελο ικανοποίησης» του Έλληνα ή Αλλοδαπού επισκέπτη και του καλλιεργεί την επιθυμία σύντομα ή αργότερα να επιστρέψει μόνος του ή με την Οικογένειά του στην Κεφαλονιά.

Η ψύχραιμη και αποτελεσματική, ρεαλιστική και επικοινωνιακή διαχείριση σε Εθνικό και διεθνές επίπεδο, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, των δίδυμων ισχυρών Σεισμών του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2014, που ευτυχώς δεν δημιούργησαν ανθρώπινα θύματα, αλλά τραυμάτισαν την ψυχολογία των κατοίκων και πλήγωσαν το οδικό δίκτυο, κρατικές ή ιδιωτικές υποδομές, μικρά ή μεγάλα κτήρια και τουριστικές εγκαταστάσεις, ήταν η πυξίδα, που οδήγησε επτά μήνες αργότερα στο ικανοποιητικό τουριστικό αποτέλεσμα.

Στο σημείο αυτό επιθυμούμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Υπουργό Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία την επομένη των σεισμικών δονήσεων έφθασε στο Νησί μας με επιτελείο Αξιωματούχων του Υπουργείου και του ΕΟΤ .Με τη συνεργασία των  διαμορφώθηκε έγκαιρα ένα Τουριστικό Σχέδιο , που θα αντιμετώπιζε διεθνώς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πληθώρα των αρνητικών δημοσιευμάτων, που βεβαίως διαμόρφωναν ένα δυσάρεστο και σαφώς αντιτουριστικό κλίμα στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.   

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, θα λέγαμε, ότι όντως η σωστή διαχείριση της έκτακτης κρίσης των Σεισμών επηρέασε στο ελάχιστο δυνατό τις επιπτώσεις στον Τουρισμό από τα ισχυρά φυσικά φαινόμενα.

Απομονώθηκαν οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση από τα ΜΜΕ και αναδείχθηκε αυτό που θεωρούσαμε ότι ήταν το σωστό, δηλαδή η αντοχή των κτηρίων, τα οποία παρουσίασαν μεν ζημιές, αλλά κατ’ ουσία λειτούργησαν σαν κάψουλες προστασίας της ανθρώπινης ζωής, αφού δεν είχαμε τραυματισμούς ή θανάτους.

Άρα ακόμα και αν συμβεί η θλιβερή κατάσταση να έρθει ένας Τουρίστας αντιμέτωπος με έναν ισχυρό Σεισμό, αυτό καλύτερα είναι να του συμβεί στην …….Κεφαλονιά !

Έπειτα, υπήρξε συνέπεια «λόγων και έργων» από εμάς προς τους διεθνείς διαμορφωτές του κλίματος επισκεψιμότητος, με επαφές, συνεντεύξεις, αρθρογραφία, ενεργή συμμετοχή στις ειδικές Εκθέσεις (Seatrade) και διαβεβαιώσεις, που έγκαιρα επαληθεύτηκαν από τους ενδιαφερόμενους, όπως πχ η ασφαλής λειτουργία των μοναδικών στον κόσμο λιμνοσπηλαίων του Νησιού ή η συχνά με δυσκολία αλλά ασφαλής διέλευση στους τόπους ιδιαίτερου ενδιαφέροντος (Άσσος, Μύρτος).

Όλα λοιπόν τα ανωτέρω συνέβαλαν στη διατήρηση του ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος για το Νησί μας, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχουμε μείωση επισκεπτών, αλλά αντιθέτως να καταγράψουμε συνολικά μία ελαφρά ποσοστιαία αύξηση.

Συγκεκριμένα, ενώ είχαμε μία πτώση της τάξεως 13% από την κίνηση μέσω Λιμένων, που αφορά κυρίως εσωτερικό τουρισμό, είχαμε ταυτόχρονα ,της ίδιας περίπου τάξεως αύξηση αφίξεων μέσω αεροδρομίου.

Άρα συμπεραίνουμε, ότι η οικονομική κρίση ήταν επιβαρυντικός παράγοντας πιο σοβαρός από τα σεισμικά δεδομένα και βεβαίως επηρέασε αρνητικά το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον των συμπατριωτών μας προς το Νησί.

Επιπλέον, η αύξηση των αφίξεων στο αεροδρόμιο αποδεικνύει, ότι το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι έντονο, 

που σημαίνει ότι η Τουριστική πολιτική προώθησης από την Τουριστική Επιτροπή του Νησιού είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ο Τουρισμός Κρουαζιέρας, που σταθεροποιεί την Κεφαλονιά ως ανερχόμενο προορισμό, ακολούθησε τη μικρή πανελλήνια πτώση της τάξεως του 14% στις προσεγγίσεις, που όμως σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Εταιρείες Κρουαζιέρας ,θα εξισορροπηθεί το 2015.

Με δεδομένο ότι είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση ως προς την έγκαιρη αποκωδικοποίηση των εσωτερικών και διεθνών ταξιδιωτικών τάσεων, εφαρμόζουμε με συνέπεια τα κάτωθι :

-         Βελτιώνουμε διαρκώς τις Τουριστικές Υπηρεσίες (Στρογγυλές Τράπεζες Ενημέρωσης).

-         Έχουμε στοχευμένη παρουσία σε Ταξιδιωτικές Εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Seatrade).

-         Ανοιγόμαστε σε νέες ταξιδιωτικές αγορές (Γαλλία, Κίνα).

-         Αναπτύσσουμε νέες μορφές εναλλακτικού τουρισμού (Αρχαιολογικός, ποδηλατικός, καταδυτικός).

-         Εμπλουτίζουμε τον Τουρισμό Κρουαζιέρας με εκδρομικές δυνατότητες με νέα θεματικά ενδιαφέροντα (παραδοσιακοί δρόμοι του Κρασιού, γαστρονομία).

-         Δημιουργούμε ειδικές Εκδηλώσεις προβολής του Νησιού με ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς (Συνέδριο και Φωτογραφική Έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

-         Συμμετέχουμε σε διεθνείς Εκδηλώσεις συνεργασίας (Ρώσικη Εβδομάδα Ιονίου).

-         Αξιοποιούμε ιστορικά γεγονότα (Μεραρχία Aqui, Κωνσταντίνος Γεράκης – Α/Βασιλέας του Σιάμ , Θαλασσοπόρος Χουάν Ντε Φούκα).

-         Φιλοξενούμε διεθνή αθλητικά γεγονότα (Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες, Φεστιβάλ Ρυθμικής Γυμναστικής).

-         Διατηρούμε και εμπλουτίζουμε ένα ισχυρό δίκτυο επικοινωνίας με τις Πρεσβείες Χωρών από όλο τον κόσμο, που επιθυμούν να συνεργαστούν και να επισκεφθούν το Νησί μας.

-         Αναπτύσσουμε Σύμφωνα Συνεργασίας και Φιλίας με Δήμους του εξωτερικού (Γερμανία, Ιταλία).

-         Αξιοποιούμε το τοπικό Επιστημονικό δυναμικό (Σχολή Δημοσίων Σχέσεων – ΤΕΙ Ιονίων Νήσων).

-         Αναπτύσσουμε και άλλες πολλαπλές και πολυεπίπεδες θεσμικές ή ιδιωτικές δράσεις στήριξης και ανάπτυξης του Τουριστικού ενδιαφέροντος.

Η Ναυτιλία, η οποία είναι έννοια ταυτόσημη με την Κεφαλονίτικη παράδοση και ιστορία, αφού δεν υπήρχε Σπίτι στο Νησί που να μην έχει Ναυτικό στην οικογένειά του, αποτελεί το «χάδι ευλογίας», που πάντα θα φιλτράρει με το άρωμά της κάθε μορφή μετεξέλιξής της στις τουριστικές δραστηριότητες, δίνοντάς τους την αρχοντιά της φροντίδας και φιλοξενίας, που διαμόρφωσαν το ταξιδιωτικό DNA, με το οποίο οι πρόγονοι ταξιδευτές μας σφράγισαν την ψυχή μας.

 

Ευάγγελος Κεκάτος

Α/Δήμαρχος Πολιτισμού - Τουρισμού

 




00 inkefalonia general ad 300X250