Δεν τα κατάφερε το Φισκάρδο στο διαγωνισμό «Best Tourism Villages»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2023 19:05

Δεν τα κατάφερε το Φισκάρδο στο διαγωνισμό «Best Tourism Villages»

Δεν τα κατάφερε τελικά το Φισκάρδο να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τη σχετική λίστα με τους 32 νικητές, με την Ισπανία να αναδεικνύεται κορυφαία επιλογή με τρεις ταξιδιωτικούς προορισμούς.Τα χωριά που περιλαμβάνονται τελικά στον κατάλογο, είναι αυτά που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία όσον αφορά στην κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, καθώς και το τουριστικό τους έργο.

Οι συνολικά 136 υποψηφιότητες από τα 57 κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, αξιολογήθηκαν από μία ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή με κριτήρια όπως ο πολιτισμός, οι φυσικοί πόροι και η βιωσιμότητα, καθώς επίσης με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι εκτός από το Φισκάρδο, η Ελλάδα είχε προτείνει την Πέρδικα της Θεσπρωτίας και την Αρναία της Χαλκιδικής. Μάλιστα τα τρία πανέμορφα χωριά της Ελλάδας δεν κατάφεραν δυστυχώς να εξασφαλίσουν ούτε τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αναβάθμισης για τις υποψηφιότητες που βρίσκονταν κοντά στο να λάβουν το παραπάνω σήμα.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του Φισκάρδου και συνεπώς του Δήμου μας ως υποψήφιο στον παγκόσμιο αυτό διαγωνισμό, ήταν μία ευκαιρία προβολής της απαράμιλλης ομορφιάς του, αλλά και ενίσχυσης της βιωσιμότητας του οικισμού και αναβάθμισής του με βάση σύγχρονα πρότυπα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο θεσμός «Best Tourism Villages», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, αποτελεί μία παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανάδειξη των χωριών εκείνων όπου ο τουρισμός διατηρεί αναλλοίωτο τον πολιτισμό και τις παραδόσεις, παρέχει ευκαιρίες και προστατεύει τη βιοποικιλότητα. Ταυτόχρονα, με την ανάδειξη αυτών των χωριών, ο θεσμός καθιστά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμό σύμμαχο στην προσπάθειά του για την περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Πηγή: poulatakefalonias.gr