Τι είπε ο Δημήτρης Ατσάρος για τα προβλήματα του κλάδου και το ανταγωνιστικό περιβάλλον λόγω της ασύδοτης βραχυχρόνιας μίσθωσης (inkefalonia 89,2)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2022 16:21

Τι είπε ο Δημήτρης Ατσάρος για τα προβλήματα του κλάδου και το ανταγωνιστικό περιβάλλον λόγω της ασύδοτης βραχυχρόνιας μίσθωσης (inkefalonia 89,2)

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με την Δημοσιογράφο Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος της  Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης και Α΄ Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος Δημήτρης Ατσάρος, για την παρουσία του Διοικητικού  Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος στην Κεφαλονιά 04 και 05 Νοεμβρίου και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

«Είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Πρόεδρο και το ΔΣ του τριτοβάθμιου οργάνου μας, ήρθαν οι πρόεδροι από τις Ομοσπονδίες όλης της Ελλάδος και μέσα από αυτό προσπαθήσαμε και καταφέραμε να αναδείξουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος και ως προορισμός, τόσο στα μέλη μας, όσο και στους τοπικούς αιρετούς άρχοντες οι οποίοι μας τίμησαν και αυτοί με την  παρουσία τους».

Ο κ. Ατσάρος αναφερόμενος στην συνάντηση με τη Διοίκηση και τα Μέλη της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης , εκπροσώπους των ΟΤΑ Α’ & Β’ Βαθμού καθώς και εκπροσώπους Παραγωγικών Φορέων, την Παρασκευή 04/11/2022 ενημέρωσε ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο σε τοπικό και πανελλαδικά επίπεδο: « Σε τοπικό επίπεδο κοιτάξαμε να δώσουμε μια ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές μας μετά τις καταστροφικές συνέπειες του «Ιανού» και του «Μπάλου» που σε πολλά σημεία δεν έχουν αρθεί μέχρι σήμερα. Από τις αποζημιώσεις που έδωσε η Κυβέρνηση αμέσως μετά υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που δεν τις έχουν πάρει ακόμα, είτε γιατί είχαν γίνει ενστάσεις, η για κάποιους άλλους λόγους , παρ ότι έχουν συμπληρώσει όλα τα δικαιολογητικά. Όσον αφορά τα χρήματα μέσω Περιφέρειας, τέθηκε το ερώτημα παρουσία του Βουλευτή και του κ Αντιπεριφερειάρχη. Πριν από λίγο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση έβγαλε ένα πρόγραμμα για τις πληγείσες περιοχές που θα δίδονται κάποια χρήματα μέσω των Περιφερειών. Πάρα πολλοί συνάδελφοι απευθύνθηκαν προς αυτή την διαδικασία μέσω Λογιστικών γραφείων , υπήρχαν έξοδα και στο τέλος μετά από πέντε τροπολογίες, ενώ είχε γίνει η αίτηση βάση της αρχικής, η Πέμπτη τροπολογία έλεγε ότι ισχύει μόνο για όσους είχανε κάνει αίτηση στην Περιφέρεια και δεν είχε προλάβει η Περιφέρεια να κάνει αυτοψία σ αυτούς. Το θέσαμε μετ επιτάσεως το ζήτημα αυτό στην συνεδρίαση της Παρασκευής στο Επιμελητήριο, ο κ Τραυλός είπε ότι δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας, ζήτησε να μπούν όλοι στο πρόγραμμα, ο κ. Καππάτος μας είπε ότι ήταν λάθος της Κυβέρνησης. Θεωρούμε ότι για όλους τους επιχειρηματίες στο νησί, το λάθος θα έπρεπε να διορθωθεί, εξ άλλου το λάθος δεν το κάναμε εμείς. Εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι, θα συνεργαστούμε όλοι οι φορείς στο νησί , για να δούμε με πιο τρόπο θα το αντιμετωπίσουμε».

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ο κ. Ατσάρος αναφέρθηκε στον αποκλεισμό των ιδιοκτητών καταλυμάτων από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Από το ΕΣΠΑ λόγω οριοθέτησης του προσωπικού που πρέπει να διαθέτουν, από τον Αναπτυξιακό Νόμο λόγω των προϋποθέσεων που κανένα κατάλυμα πανελλαδικά δεν έχει και ανέλυσε επαρκώς τα ανάλογα στοιχεία. Όσον αφορά τον «Πράσινο Αγροτουρισμό» του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέφερε ότι τοπικά είναι ελάχιστοι αυτοί που πληρούν τις προυποθέσεις. Για το εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις όπως ανέφερε, οι προϋποθέσεις τους θέτουν επίσης εκτός , γιατί ενώ αιτήθηκαν από τις 100 να κατέβουν οι κλίνες στις 60, το αρμόδιο Υπουργείο τις ανέβασε στις 300 και το ποσό είναι πάρα πολύ μικρό για όλη την Ελλάδα. « Όλα αυτά αν τα συνδέσουμε με το ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχουμε λόγω της ασύδοτης λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης (ανέλυσε επαρκώς τα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία), που  εκτός της παραοικονομίας που υπάρχει δεν υπάρχει και κανένας έλεγχος καταλαβαίνει κανείς τι αντιμετωπίζουμε».

Για το νέο brand name  smotel το τελευταίο εγχείρημα που προήγαγε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, ο κ. Ατσάρος ανέφερε: « Για να πάρει κάποιος τον τίτλο αυτό, όχι μόνο ως τίτλο, αλλά και ως υπηρεσίες που θα προσφέρει στον επισκέπτη, θα πρέπει να παρέχει το καλάθι πρωινού  με τοπικά αποκλειστικά προιόντα, που είναι μια υπηρεσία που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια  και από την άλλη να προσφέρει μία από τις 4 μορφές που είναι ο γαστρονομικός ,ο τουρισμός εμπειρίας, ο οικογενειακός , ο φυσιολατρικός. Προσπαθούμε να αναδείξουμε από τη μία το φιλικό περιβάλλον και το οικογενειακό στο οποίο μπορεί κάποιος να φιλοξενηθεί στα δικά μας καταλύματα κι από την άλλη να εξειδικεύσουμε ακόμα περισσότερο μέσα στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον το οποίο βρισκόμαστε, τα καταλύματα μας και τις υπηρεσίες μας».

Με τις καλύτερες εντυπώσεις από την ομορφιά της Κεφαλονιάς και την φιλοξενία που έτυχαν έμειναν οι του Διοικητικού  Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος όπως ανέφερε ο κ. Ατσάρος, με αποκορύφωμα την βραδιά με την γευσιγνωσία της τοπικής κουζίνας και  τους κανταδόρους του Αργοστολίου που τους καταγοήτευσαν.

Τέλος  ο κ. Ατσάρος ενημέρωσε για την επικείμενη  συνάντηση του Προέδρου της ΣΕΤΚΕ και του ιδίου την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Κικκίλια για θέματα που αφορούν τον κλάδο.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.