Δημήτρης Ατσάρος και Ελένη Λουκέρη στον COSMOS 96,5 για την εκλογή τους στην ΣΕΤΚΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 13:54

Δημήτρης Ατσάρος και Ελένη Λουκέρη στον COSMOS 96,5 για την εκλογή τους στην ΣΕΤΚΕ

Στον COSMOS 96,5 και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» φιλοξενήθηκαν ο Δημήτρης Ατσάρος (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης) και η Ελένη Λουκέρη (Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας). Και οι δύο εκλέχθηκαν  στην Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ). Ο κος Ατσάρος ως Α’ Αντιπρόεδρος και η κα Λουκέρη εκλέχθηκε πρώτη πανελλαδικά στην Εξελεγκτική Επιτροπή.

Δημήτρης Ατσάρος


«Είναι πολύ μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη, καθώς υπάρχουν στην Ελλάδα 30 χιλ. καταλύματα».
«Τα προβλήματα πάντα υπάρχουν και εμείς όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε να αναδείξουμε για τον κλάδο μας τα προβλήματα με προτάσεις και επιχειρήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια θέματα - δράσεις τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσουμε ως ΣΕΤΚΕ. Το πρώτο είναι να βρούμε ένα νέο brand name, το οποίο θα μπορούν όλοι οι επιχειρηματίες  του κλάδου να αποκτήσουν. Αυτό το brandname είναι το smotel, το οποίο αν κάποιος το πάρει θα αποκτήσει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα και εξειδίκευση σε κάποιες μορφές τουρισμού, όπως ο τουρισμός εμπειρίας προσφέροντας διάφορες δράσεις (περιπατητικός τουρισμός, οικογενειακός, γαστρονομικός και ποδηλατικός τουρισμός). Μαζί με το καλάθι πρωινού, αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα, όπου θα φαίνεται και η σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα».
«Η εξειδίκευση και οι καλύτερες – ποιοτικότερες υπηρεσίες είναι το μέλλον και προς τα εκεί θα πρέπει να στραφούν τα δικά μας καταλύματα, για να ξεχωρίσουν. Δυστυχώς δεν έχουμε και άλλα εργαλεία, από την στιγμή που είμαστε εκτός από αναπτυξιακούς νόμους και ΕΣΠΑ. Θα πρέπει να βρούμε τους τρόπους να μπούμε πιο δυνατά μέσα στην αγορά».
Ναυαγοσώστες
«Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με την Ομοσπονδία Ξενοδόχων, γιατί είναι ένα πρόβλημα συνολικό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες για τις παραλίες. Νομίζω όμως ότι βρισκόμαστε σε μια σωστή κατεύθυνση, να πάρει μια παράταση, χωρίς όμως να μπορώ να το πω με σιγουριά. Είμαστε σε συζητήσεις με το Υπουργείο, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Η πρόσληψη ναυαγοσωστών για όλα τα καταλύματα είναι κάτι αδύνατον και το έχει αντιληφθεί το Υπουργείο.  Νομίζω ότι θα δοθεί παράταση. Να σημειώσω όμως ότι μέχρι να δοθεί, ισχύει αυτό που ήδη έχουν πει, ότι πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης. Είμαστε εν αναμονή».
«Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοί που σκέφτονται να μην λειτουργήσουν τις πισίνες τους. Κάποιοι μπήκαν και στην διαδικασία να μικρύνουν τις πισίνες τους και να τις κάνουν παιδικές. Έναν ολόκληρο χρόνο πιέζουμε ώστε να υπάρξει παράταση. Το θέμα το θέσαμε και στην κα Ζαχαράκη όταν είχε έρθει στην Κεφαλονιά, αλλά απάντηση δεν πήραμε. Έχουμε λίγες μέρες ακόμα και μετά θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους τι πρόκειται να γίνει και ποιες είναι οι θέσεις μας. Καθημερινά φωνάζουμε, με επιστολές… Μέχρι και στον Πρωθυπουργό φτάσαμε, αλλά είναι κάτι που δεν άπτεται στις δικές μας αρμοδιότητες. Ακόμα και οι σχολές ναυαγοσωστών, έχουν στείλει επιστολές τονίζοντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν τα καταλύματα».

Ενεργειακό κόστος

«Το πρόβλημα με το ενεργειακό κόστος είναι πολύ μεγάλο, καθώς όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν μπερδευτεί τι τιμές να βάλουν και που να αποταθεί για να μειώσει το κόστος, το οποίο θα είναι πολύ μεγάλο. Ακόμα πιο δύσκολα είναι τα πράγματα με αυτούς που έχουν συμβόλαια από το 2019, καθώς δεν μπορούν να κάνουν αύξηση ούτε μισό ευρώ. Έχουν δηλαδή, συμβόλαια με τιμές του 2019 και τώρα το κόστος είναι τριπλάσιο. Δημιουργείται βέβαια και το δίλλημα: Αν κάποιοι ανεβάσουν τις τιμές – από αυτούς που μπορούν – υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουν επισκεψιμότητα, αν όμως αφήσουν τις ίδιες τότε μπορεί να μην έχουν κανένα κέρδος. Είναι μια δύσκολη εξίσωση ».

«Βέβαια και εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε μέσα στο καλοκαίρι περιορισμούς σε κάποιον πόσο θα ανάψει το κλιματιστικό ή ποιες ώρες… Αυτό φυσικά δε γίνεται. Πιέζουμε και την Κυβέρνηση για να υπάρξει μια ελάφρυνση – ανάλογα τις κιλοβατώρες - στο κομμάτι της ενέργειας».

«Το μόνο θετικό είναι ότι, φέτος – από αυτά που ξέρουμε – θα είναι μια καλή χρονιά. Τα μηνύματα και από τις πρώτες πτήσεις είναι θετικά. Φαίνεται ότι ο πόλεμος που συνεχίζεται, δεν θα επηρεάσει άμεσα τα νησιά μας, χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει από τις γειτονικές στην Ουκρανία χώρες». 

Ελένη Λουκέρη

«Στην εκλογή μας αποτυπώνεται η δουλειά που έχουμε κάνει με όλα τα μέλη της Ομοσπονδίας και αυτό το αναγνώρισαν και τα μέλη της Συνομοσπονδίας».

«Θα αναλάβω ουσιαστικά το κομμάτι του ελέγχου του ΔΣ, των αποφάσεων και το οικονομικών πεπραγμένων. Αυτός είναι ρόλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής. Παρ’ όλα αυτά η ΣΕΤΚΕ είναι ένα όργανο που δέχεται προτάσεις από τα μέλη της. Δεν θα περιοριστούμε σε κάτι. Ουσιαστικά, δεν αλλάζει κάτι, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι κάναμε με το ίδιο ρυθμό και δυναμισμό».
Τουριστική σεζόν στην Παλική – Ενεργειακό κόστος - Κίνδυνοι
«Προσπαθώ να είμαι συγκρατημένη. Γνωρίζω ότι υπάρχει ζήτηση και κρατήσεις, όμως θέλω να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό. Πολλοί δουλεύουμε με εταιρείες και υπογράψαμε συμβόλαια πέρυσι. Τότε που τα κόστη στην ενέργεια ήταν διαφορετικά. Ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι συνάδελφοι να “μπουν μέσα”. Είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα. Ρευστότητα δεν υπάρχει και πολλοί επαγγελματίες προκειμένου να έχουν αυτή τη ρευστότητα να δίνουν πολλοί χαμηλές τιμές, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι χάνουν. Δεν ξέρω πόσοι θα καταφέρουν να μείνουν ανοιχτοί την επόμενη σεζόν».
«Φέτος, αν κάποιος δεν ανοίξει θεωρώ ότι θα το κάνει από επιλογή και όχι επειδή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά. Οι μικρές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο δύσκολα. Οι συνάδελφοι δεν πρέπει πάντως να δίνουν χαμηλές τιμές, γιατί η κατανάλωση από τους τουρίστες – οι οποίοι έχουν πληρώσει ότι τους έχει ζητηθεί – μπορεί να κοστίζει πολλαπλάσια. Χρειάζεται προσοχή».
Ναυαγοσώστες
«Το θέμα των ναυαγοσωστών είναι τραγικό. Έχουμε κάνει άπειρες παρεμβάσεις. Ακόμα και αν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να απασχολούμε ναυαγοσώστες, δεν υπάρχουν. Οπότε δεν έχουμε κάτι να συζητήσουμε. Όμως είναι κάτι δεσμευτικό και το μόνο που έχουμε είναι η υπόσχεση να παγώσει για έναν ακόμα χρόνο».
Τηλεφωνικές απάτες
«Θα ήθελα να πω προς τους συναδέλφους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην δίνουν στοιχεία τους μέσω τηλεφώνου. Υπάρχουν αρκετοί που δυστυχώς έπεσαν θύματα απάτης. Καλό θα είναι κάποιος που δεν είναι αρκετά εξοικειωμένος με το τεχνολογικό κομμάτι, να παραχωρήσει κωδικούς και οτιδήποτε άλλο, σε κάποιον νεότερο που να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Αυτό το λέω γιατί συνήθως αυτοί που “την πατάνε” είναι κάποιοι που δεν έχουν εξοικείωση». 

 




00 inkefalonia general ad 300X250