Ατσάρος στον COSMOS 96,5 : «Η πτήση Παρίσι - Κεφαλονιά, δεν είναι επιτυχία της Περιφέρειας»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:46

Ατσάρος στον COSMOS 96,5 : «Η πτήση Παρίσι - Κεφαλονιά, δεν είναι επιτυχία της Περιφέρειας»

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης Δημήτρης Ατσάρος, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και μίλησε για τα αποτελέσματα της έκθεσης FILOXENIA στην Θεσσαλονίκη, αλλά και  για την WTM στην Αγγλία.

«Τα μηνύματα είναι θετικά από την Θεσσαλονίκη. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις Βαλκανικές χώρες, κυρίως από Ρουμανία. Μας εξέπληξε ευχάριστα το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τον Προσκυνηματικό και Θρησκευτικό τουρισμό. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο πρέπει πλέον να το βάλουμε στην ατζέντα μας. Το έχουμε εκθέσει και στον Μητροπολίτη πριν από 2-3 χρόνια, έχουμε ζητήσει και μια επίσκεψη – συνάντηση για να συζητήσουμε τα νέα δεδομένα. Το πρόβλημα είναι ότι η Κεφαλονιά, εκτός από τον Άγιο Γεράσιμο έχει πάρα πολλά Μοναστήρια τα οποία θα μπορούσαν να είναι επισκέψιμα, αλλά δεν είναι».

«Ήταν πολλοί οι τουρίστες που μας έθεταν αυτό το ζήτημα και πέρυσι. Ήθελαν να επισκεφτούν Μοναστήρια και δεν μπορούσαν. Επισκέψιμα είναι μόνο του Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου και του Αγίου Ανδρέα με το μουσείο. Τα Κηπούρια ανοίγουν κάποιες ώρες, οι οποίες δεν είναι σταθερές και οι επισκέπτες δεν ξέρουν πότε πρέπει να πάνε. Η Άτρος, τα Αργίνια, τα Σίσσια  είναι διάσπαρτα σε όλη την Κεφαλονιά, με μεγάλο πλούτο. Δεν ζητάμε να γίνει εμπόριο πάνω σε αυτό το κομμάτι, αλλά πρέπει να αναδειχθεί, όπως γίνεται και σε άλλα μέρη. Υπάρχουν εκκλησιαστικοί θησαυροί στην Κεφαλονιά».

«Η συνάντηση με τον Μητροπολίτη θα γίνει μέσα στην άλλη εβδομάδα, θα τα εκθέσουμε όλα τα ζητήματα και πιστεύουμε ότι θα βρούμε κοινό βηματισμό. Είναι και αίτημα της Τουριστικής Επιτροπής, που το συζητάει συνεχώς».

«Τα μηνύματα από τις εκθέσεις είναι πολύ θετικά (και από την Αγγλία και από την Θεσσαλονίκη) και περιμένουμε και την έκθεση του Ζάππειου που είναι πολύ σημαντική.  Πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα αλλά θα πρέπει και εμείς να τα αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο, το πόσο έτοιμοι θα είμαστε και πως θα είναι οι συνθήκες και να μην ξεκινήσουμε καθυστερημένα. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον και κρατήσεις, αλλά από μόνες τους δεν λένε κάτι. Και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν αλλά… Και πέρυσι πήγαμε καλά και με Έλληνες και με τις παραδοσιακές μας χώρες. Την ερχόμενη σεζόν θα έχουμε και τις νέες αεροπορικές γραμμές (Γαλλία) και θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες. Γίνονται προσπάθειες από όλους τους φορείς του τουρισμού».

«Ο κοινωνικός τουρισμός είναι ένα κομμάτι σημαντικό και ενίσχυσε αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες προσπάθησαν με αυτό τον τρόπο να έχουν επισκεψημότητα. Βέβαια υπάρχουν κάποια προβλήματα με την αποπληρωμή. Λειτούργησαν 3 προγράμματα: του ΟΓΑ, του ΟΑΕΔ και το Τουρισμός για όλους του Υπουργείου. Ο ΟΑΕΔ έχει αρχίσει την αποπληρωμή των συναδέλφων, αλλά στο τουρισμός για όλους υπάρχουν άρα πολύ μεγάλα προβλήματα και το έχουμε θέσει το ζήτημα στο Υπουργείο και μας είπαν ότι θα το εξετάσουν. Σε γενικές γραμμές πάντως βοήθησε και ήρθε για να μείνει».

«Η Κεφαλονιά έχει μια πολύ μεγάλη διαφήμιση από την προβολή που πάλεψε και έκανε η Τουριστική Επιτροπή, διαθέτοντας πολύ περισσότερα χρήματα , από αυτά που διέθεσε η Περιφέρεια για όλα τα νησιά. Όλοι προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά υπάρχουν αυτοί που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο να πάρουν τα χρήματα των επιδοτήσεων που τους αναλογούν. Υπάρχει και πρόγραμμα που ακόμα δεν έχει εκπονηθεί και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσει ακόμα ένας χρόνος, ενώ οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις έχουν ανάγκη ρευστότητας».

«Πάντως, αναφορικά με το δρομολόγιο Παρίσι- Κεφαλονιά και επειδή πολλοί προσπάθησαν να το οικειοποιηθούν, αφήστε να γνωρίζουμε καλύτερα ποιοι πραγματικά βοήθησαν. Ήταν μια προσπάθεια χρόνων που ξεκίνησε από την ένωση ξενοδόχων και άλλους ανθρώπους, υπήρχαν επαφές και η Περιφέρεια πάνω σε αυτό το κομμάτι δεν έκανε κάτι. Ας προσπαθήσει η Περιφέρεια να βοηθήσει με ένα  σωστό πρόγραμμα προβολής, για κάθε νησί».

 




00 inkefalonia general ad 300X250