Η Αυστραλία αναγκάζει Facebook-Google να πληρώνουν για τις ειδήσεις

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2020 19:00

Η Αυστραλία αναγκάζει Facebook-Google να πληρώνουν για τις ειδήσεις

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, δια νόμου, οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί θα πρέπει να διαπραγματευτούν πόσο θα πληρώνουν τους τοπικούς εκδότες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στις πλατφόρμες τους.

Η Αυστραλία «κλείδωσε» τα σχέδιά της να αναγκάσει τη Facebook και την Google να πληρώνουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας για ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Πρόκειται για την πρώτη φορά παγκοσμίως που γίνεται μια τέτοια κίνηση, η οποία στόχο έχει να προστατεύσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, η οποία αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση από τους κολοσσούς του διαδικτύου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, στο πλαίσιο των νόμων που θα παρουσιαστούν στη Βουλή την Τετάρτη, οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί θα πρέπει να διαπραγματευτούν πόσο θα πληρώνουν τους τοπικούς εκδότες και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στις πλατφόρμες τους.

Αν δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία, τότε ένας ορισμένος από το κράτος διαμεσολαβητής θα αποφασίσει πόσο θα πρέπει να πληρώσουν.

«Πρόκειται για μια τεράστια μεταρρύθμιση, μια παγκόσμια πρώτη, και ο κόσμος παρακολουθεί τι συμβαίνει εδώ στην Αυστραλία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Josh Frydenberg σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.

«Η νομοθεσία μας θα βοηθήσει ώστε να διασφαλιστεί πως οι κανόνες του ψηφιακού κόσμου αντανακλούν τους κανόνες του φυσικού κόσμου… και τελικά συντηρούν το τοπίο των ΜΜΕ εδώ στην Αυστραλία».

Ερωτηθείς αναφορικά με προηγούμενες απειλές της Facebook να μπλοκάρει ειδησεογραφικό περιεχόμενο από την ιστοσελίδα της στην Αυστραλία και την απειλή της Google να μπλοκάρει τη βασική μηχανή αναζήτησής της στην Αυστραλία, ο κ. Frydenberg δήλωσε πως «είναι υποχρεωτικός κώδικας» και πως οι εταιρείες θα «είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να τον τηρούν».

euro2day.gr