Σπ. Καραβιώτης: «Συγκίνηση και τεράστια ευθύνη η συναυλία για τον Μίκη – Σαν να βάζεις τον ποταμό σε ένα ποτήρι!»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021 10:23

Σπ. Καραβιώτης: «Συγκίνηση και τεράστια ευθύνη η συναυλία για τον Μίκη – Σαν να βάζεις τον ποταμό σε ένα ποτήρι!»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Σπύρος Καραβιώτης εν όψει της συναυλίας που διοργανώνει ο Δήμος Αργοστολίου την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, αφιερωμένη στη μνήμη του σπουδαίου μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη και στην οποία συμμετέχουν οι αδελφοί Καραβιώτη.

Ο Σπύρος και ο Μάκης Καραβιώτης έχουν ξεδιπλώσει το ταλέντο τους απο πολύ μικρή ηλικία. Εντάσσονται στους σύγχρονους εκφραστές της επτανησιακής & αθηναϊκής καντάδας και μέσω των σπουδών τους εξέλιξαν το είδος γράφοντας δικές τους σύγχρονες καντάδες, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη νεότερη κεφαλληνιακή μουσική παράδοση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο χαρακτηρισμός ,οι τραγουδιστές της Κεφαλονιάς.

Για την συναυλία “Άξιος εστί“ ο Σπύρος Καραβιώτης καταθέτει:

“Η συγκίνηση είναι τεράστια, η ευθύνη είναι τεράστια, γιατί είναι ένα αφιέρωμα που γίνεται αμέσως μετά την μνήμη του συνθέτη.

Ένα κάλεσμα για όλο τον κόσμο και μαζί με την ορχήστρα και οι ακροατές να αποτίνουμε φόρο τιμής σ αυτό το μεγάλο μουσουργό και πνευματικό άνδρα, καθοδηγητή και πνευματικό οδηγό του σύγχρονου Ελληνισμού. Διακατεχόμαστε από συναισθήματα έντονης φόρτισης...

...Η συναυλία αυτή ετοιμάζεται με πάρα πολύ αγάπη απο πριν φύγει ο Μίκης. Τα τραγούδια του υπάρχουν στο αρχείο μας, τα επεξεργαζόμασταν με την ορχήστρα μας και για ένα άλλο αφιέρωμα που είχαμε το καλοκαίρι στη μνήμη ενός επίσης σπουδαίου συνεργάτη του Μίκη ,του Αντώνη Καλογιάννη.

Μετά το θλιβερό γεγονός του θανάτου του Μίκη, με πολύ φροντίδα αρχίσαμε ετοιμάζουμε αυτή τη συναυλία, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο την ενορχήστρωση των κομματιών ,περιλαμβάνει και ένα πολύ ωραίο βίντεο το οποίο θα προβληθεί στη συναυλία.

Είναι ένα βίντεο για τη ζωή του συνθέτη και ιδιαιτέρως θα ακουστούν αποσπάσματα απο συνεντεύξεις του για την πρώτη του επαφή με το τραγούδι της Κεφαλονιάς.

Ο Μίκης επηρεάστηκε πολύ απο τη μουσική της Κεφαλονιάς και ιδίως απο το ψαλτικό Κεφαλληνιακό ιδίωμα.

Απο το ψαλτικό αυτό ιδίωμα το Κεφαλονίτικο, το χωροδιακό, προέκυψε και η πρώτη καντάδα που έκανε. Θα ακουστεί στο βίνετο, ήταν για μία καπετάνισσα, εκείνη 30 χρονών, ο άντρας της έλειπε, ήταν το σπίτι της απέναντι απο την Βαλλιάνειο Βιβλιοθήκη ,εκείνος κρυμμένος στην κολώνα την έβλεπε που έβγαινε τα βράδια στο μπαλκόνι και χτενιζόταν και την είχε ερωτευτεί. Έλεγε μάλιστα στον μπαμπά του: ”Μπαμπά αυτή την γυναίκα την αγαπώ και θέλω να την πάρουμε σπίτι να ζήσουμε μαζί.”

Ήταν η πρώτη φορά που ανακάλυπτε μέσα του αισθήματα για το άλλο φύλλο και κρυμμένος πίσω απο μία κολώνα της αφιέρωσε την πρώτη του καντάδα, την ”Η ωραιότητα της παρθενίας σου”.

Φανταστείτε την ψυχή αυτού του παιδιού, πως είχε επηρεαστεί απο την μουσική της Κεφαλονιάς.”

¨Όσον αφορά την επιλογή των τραγουδιών που θα ακουστούν στη συναυλία της Κυριακής, ο κ. Καραβιώτης ανέφερε:

“Η επιλογή των τραγουδιών πάντα γίνεται με γνώμονα το μέρος που παρουσιάζεται μια συναυλία.

Ο Μίκης είναι τεράστιος, είναι ανεξάντλητος, μπορούμε να κάνουμε ένα μήνα κάθε μέρα συναυλίες με το έργο του και να μην τελειώνει, όπως έκανε το 1977 στο “Μουσικό Αύγουστο” στο Λυκαβηττό.

Επιλέξαμε κάποια χαρακτηριστικά τραγούδια απο όλες τις περιόδους η δυνατόν της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Υπάρχουν ερωτικά, κοινωνικά, πολιτικά και επαναστατικά τραγούδια, Απο όλα τα τραγούδια του, έχουμε κάνει μία επιλογή, η οποία μας δυσκόλεψε πάρα πολύ, διότι ο συνθέτης αυτός όπως προείπα, είναι ανεξάντλητος.

Ήταν σαν να μπορέσουμε να βάλουμε έναν ποταμό σε ένα ποτήρι.

Αυτό που εγγυώμαι προσωπικά είναι ότι όλα θα λειτουργήσουν άψογα από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή.”

Ο Σπύρος Καραβιώτης αναφέρθηκε επίσης στους εξαιρετικούς μουσικούς που θα πλαισιώσουν την συναυλία και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην Σοφία Μιχαηλίδη, η οποία υπήρξε για πολλά χρόνια στενή συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη σε περιοδείες του στο εξωτερικό.

Μνημόνευσε την πρώτη γνωριμία του Μίκη με την Μιχαηλίδη σε συναυλία στην Ιθάκη και την απαρχή της συνεργασίας του Μίκη μαζί της και δεν έκρυψε ότι ο ίδιος νιώθει δέος όταν συνεργάζεται μαζί της χαρακτηρίζοντας την ως θρύλο.

Καλούμενος να εκφράσει τα συναισθήματα απο τα οποία διακατέχεται ένας καλλιτέχνης σε τόσο καίριες στιγμές όπως η συναυλία η αφιερωμένη στον μεγάλο μουσουργό, ο Σπύρος Καραβιώτης αναφέρθηκε στην σημαντικότητα των έργων του Μίκη. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα μελοποιημένα ποιήματα του Αναγνωστάκη που τρία εξ αυτών θα ακουστούν στην συναυλία και τα βαθιά νοήματα και μηνύματα που μεταφέρουν όλα τα τραγούδια που έχουν επιλεγεί και που τους προκαλούν δέος. Συνέδεσε τον ενωτικό και ειρηνιστή Μίκη με τον νέο διχασμό που δημιουργείται μέσα στην κοινωνία περνώντας το μήνυμα εκείνου, ότι δεν πρέπει οι πολίτες να υποτάσσονται σε συστήματα που τους καθοδηγούν και τους διαχωρίζουν. “Ο Μίκης ήθελε ελεύθερους ανθρώπους.”

Με συγκίνηση αναφέρθηκε στον Αντώνη Καλογιάννη, τις στιγμές που μοιράστηκαν μαζί του, τα τραγούδια του Μίκη που τραγούδησαν μαζί, τα ακυκλοφόρητα τραγούδια του Μίκη που τους εμπιστεύτηκε για να έχουν μια καλή βάση να πατήσουν για να ανοίξουν τα φτερά τους, το μπόλιασμα του Μίκη Θεοδωράκη που τους έκανε.

Ο Σπύρος Καραβιώτης, με τον δικό του χαρισματικό τρόπο έκλεισε αυτό την πολύ σημαντική συνέντευξη με ένα ανέκδοτο που στάζει αλήθεια και Μίκη.

“Στον παράδεισο συναντιόνται δύο μεγάλες μορφές. Απο την μιά είναι ο Μπετόβεν και απο την άλλη ο Θεοδωράκης, Στην αρχή ο Θεοδωράκης αναγνώρισε τον Μπετόβεν γιατί ήταν αρχαιότερος, τον είχε δεί σε κάποιες φωτογραφίες των ωδείων που σπούδαζε. Και του λέει χαρακτηριστικά ο Μίκης :”Με συγχωρείται, μήπως είστε ο Μπετόβεν; Του λέει βλοσυρά ο Μπετόβεν” Βεβαίως και είμαι ο Μπετόβεν και είμαι αυτός ο οποίος έγινα παγκοσμίως γνωστός με 4 νότες, εσείς ποιος είστε; λέει ο Μίκης: “Χαίρω πολύ, είμαι ο Έλληνας Μίκης Θεοδωράκης, που έγινα παγκοσμίως γνωστός με 2 νότες...παράμ!”

“Το αθάνατο Ελληνικό πνεύμα επιβιώνει και μας δείχνει αυτό που έλεγε και ο Παλαμάς, ”Πρέπει πλέον πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να χτίσουμε τους δικούς μας Παρθενώνες, ο Θεοδωράκης αυτό πίστευε βαθιά μέσα του.

Πίστευε ότι δανειζόμαστε τα στοιχεία αυτά που έχει αυτή τη στιγμή να μας δώσει η Δύση στην κλασική μουσική που στην πραγματικότητα είναι και αυτά δάνεια του παρελθόντος απο την αρχαία Ελλάδα και συνδυάζοντας τα με την ψυχή μας, την παραδοσιακή μας μουσική, με την Βυζαντινή, με τη λαϊκή μουσική του κάθε τόπου, θα μπορέσουμε να φτιάξουμε έργα και να δείξουμε μια σύγχρονη Ελληνική δημιουργία.

Το εύχομαι με όλη μου την καρδιά και να μη σταματήσει αυτή η επιρροή του έργου του Μίκη Θεοδωράκη στους νέους ανθρώπους ,αλλά να πάρουμε τη σκυτάλη εμείς οι νεότεροι και να φτιάξουμε τους δικούς μας μικρότερους τοπικούς Θεοδωράκηδες. Να μπορέσουμε λίγο να τον μιμηθούμε και να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Δήμο Αργοστολίου για αυτή την πρόσκληση”

Υ.Σ. Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει ο νέος Δίσκος των Αδελφών Καραβιώτη με τίτλο ”Κόντρα στον Κορονοιό” με 12 τραγούδια κοινωνικά, σατιρικά και ερωτικά, τα οποία γράφτηκαν την περίοδο της απομόνωσης και της μοναξιάς και που έχουν κι αυτά να δώσουν πολλά μηνύματα στους ακροατές τους.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-901839418}




00 inkefalonia general ad 300X250