Άγγελος Ανδρεάτος: «Η μουσική είναι μία και δεν διαχωρίζεται σε εμπορικό, λαϊκό, έντεχνο!»

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 11:58

Άγγελος Ανδρεάτος: «Η μουσική είναι μία και δεν διαχωρίζεται σε εμπορικό, λαϊκό, έντεχνο!»

Θα τον απολαύσουμε σε συναυλία στο Αργοστόλι την Κυριακή 25 Ιουλίου s

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε ο συνθέτης και τραγουδιστής Άγγελος Ανδρεάτος.

Ο Άγγελος νιώθει πως πρέπει να «μιλήσει» για αυτά που αγαπά και για ό,τι τον «συγκινεί».

Τα ποιήματα του Ανδρέα Λασκαράτου «μίλησαν» μέσα του σε μια γλώσσα που ο ίδιος κατανοούσε.

Έκανε συνειρμούς, φαντάστηκε, ένιωσε, συνακροάστηκε με τον ίδιο τον ποιητή και συγγραφέα και το μουσικό του έργο με τίτλο “Εις Τον Έρωτα” απέκτησε την δική του μουσική υπόσταση.

“Ό,τι μπορώ κάνω και εγώ απο την δικιά μου πλευρά για τον πολιτισμό μας γενικά και για τον τόπο μας,οπότε το κάνω με πολύ όρεξη και με μεγάλη μου χαρά.

Ο κορονοιός μας έχει στερήσει πολλά και συνεχίζει να μας στερεί,δεν μπορούμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα, είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και στον καλλιτεχνικό κόσμο αυτή την περίοδο, είναι πολύ αμφίρροπα τα πράγματα, όμως όλοι οι καλλιτέχνες που εκφράζονται μέσα απο τη μουσική, είναι ευαίσθητοι, κλείνονται στους εαυτούς τους και αυτό συνέβη και στη δική μου περίπτωση.

Απο την πρώτη καραντίνα ξεκίνησα να μελοποιώ ποιήματα του Ανδρέα Λασκαράτου, όλο το έργο αυτό στήθηκε μέσα στον κορονοιό από μένα.”

Ο Άγγελος Ανδρεάτος είναι «μετρημένος» έναντι του έργου του και του αντικείμενου του.

“Στην καλλιτεχνική μου πορεία όλα αυτά τα χρόνια, ασχολούμαι απο 14 χρονών, έχω περάσει απο όλους τους χώρους.

Για μένα η μουσική δεν διαχωρίζεται σε εμπορικό, λαϊκό, έντεχνο. Η μουσική είναι μία. Ανάλογα όμως με την ηλικία σου, την ωριμότητα σου και ανάλογα σε ποια φάση βρίσκεσαι ασχολείσαι και μ αυτό που σ αρέσει πραγματικά.

Τα τελευταία δύο τρία χρόνια ασχολούμαι πάρα πολύ με δικά μας πράγματα, με τοπικά, που έχουν να κάνουν με το Ιόνιο γενικότερα, όπως είναι οι “Καντάδες”, όπως και οι δημιουργοί της Κεφαλονιάς .

Απο πολύ μικρός μου άρεσαν όλα αυτά, ξεκίνησα απο χορωδίες ,απο μαντολινάτες εδώ στην Κεφαλονιά, έχω μεγαλώσει στην Κεφαλονιά,ε ίμαι γέννημα θρέμμα, ασχολήθηκα πάρα πολύ με τους τοπικούς φορείς,με σπουδαίους δασκάλους, ήμουν μέσα στον πολιτισμό της Κεφαλονιάς.”

Με τον Σαράντη Αλιβιζάτο μέστωσαν μια σπουδαία καλλιτεχνική συνύπαρξη «Τα Επτάνησα Ταξιδεύουν!»,
που αποτέλεσε έκπληξη στα μουσικά δρώμενα και όπως ο ίδιος δηλώνει:

”Με τον Σαράντη μας δένει και μιά φιλία πλέον εδώ και αρκετά χρόνια,ήταν πολύ μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ μαζί του ,είναι μια δουλειά πιστεύω που στον χρόνο θα μείνει γιατί πρώτον είναι Σαράντης Αλιβιζάτος και μετά είναι κάτι που έχω κάνει εγώ.

Εννοείται ότι πρώτα είναι Σαράντης Αλιβιζάτος και πολλά χιλιόμετρα μπροστά και κοιτάξαμε πάλι μέσα απο αυτή τη δουλειά να παρουσιάσουμε κάτι με αφιέρωμα στα Επτάνησα με μεγάλους καλλιτέχνες μέσα,όπως ο Τάκης Ζαχαράτος,ο Γιάννης Ζουγανέλης, κ.λ.π.

Μεγάλη συνεργασία αυτή για μένα, έχει παρακαταθήκη, αυτό κοιτάζω και θα κοιτάξω για τα επόμενα κάποια χρόνια να κάνω πράγματα και για την Κεφαλονιά και για τα Επτάνησα.

Με το μοναδικό του «μέτρο» αφηγείται πως έφτασε να μελοποιήσει την προσωπικότητα του Ανδρέα Λασκαράτου.(Το ”σοβαρά κάποια “ήταν το πρώτο που μελοποίησε και επέλεξε να το ερμηνεύσει ο ίδιος.)

“Ο Ανδρέας Λασκαράτος ήτανε μια προσωπικότητα παρεξηγημένη θα μπορούσε να ήταν και τώρα,τα έλεγε τα πράγματα με τ όνομά τους και γι αυτό το λόγο πλήρωσε τον αφορισμό του,τον τιμώρησε ο τόπος του κατά κάποιο τρόπο.Μ άρεσε όλο αυτό το πράγμα και ήθελα να τον τιμήσω σαν Άγγελος...”

Και...ξεδίπλωσε το ξεκίνημα αυτής της απόδοσης “τιμής” αναφερόμενος στον Γεράσιμο Γαλανό για την βοήθεια που του πρόσφερε, στην επιλογή ερμηνευτών,στήν ενορχήστρωση του Ζήση Σκλαβουνάκη και αποτύπωσε με σαφήνεια τα Λασκαράτεια μουσικά βιώματα του.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου ο Άγγελος Ανδρεάτος στα πλαίσια της Εβδομάδας Λαικού Πολιτισμού ανοίγει την αυλαία των καλοκαιρινών συναυλιών με την συμμετοχή επταμελούς ορχήστρας με Κεφαλονίτες μουσικούς και την τραγουδίστρια Μελίσα Μαρκαντωνάτου με κάτι ιδιαίτερο όπως ο ίδιος ανέφερε αφιερωμένο και στα 200 χρόνια απο την Ελληνική Επανάσταση.

Τέλος, ενημέρωσε για τις επικείμενες συναυλίες του στο Ληξούρι (τύπου μιούζικαλ) προς τιμήν του Λασκαράτου, στα Κουρκουμελάτα και τον Πόρο μέσα στον Αύγουστο και ευχαρίστησε τον Δήμο Αργοστολίου για την πρόσκληση και την τιμή που του έκανε να ανοίξει αυτός και οι συνεργάτες του τον συναυλιακό χορό του Καλοκαιριού.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-935939126}

Τραγούδια που ακούστηκαν στην εκπομπή 

{https://www.youtube.com/watch?v=ooVieGr9i_k}

{https://www.youtube.com/watch?v=7gA1cmpUom4}

{https://www.youtube.com/watch?v=dws5JoRV9N0}

{https://www.youtube.com/watch?v=5tBLDhzrtTA}




00 inkefalonia general ad 300X250