Ο Προμηθέας Δεσμώτης στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012 20:17

Ο Προμηθέας Δεσμώτης στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά

Η μεγαλύτερη επιτυχία του καλοκαιριού 2012 στο Βεάκειο ήταν η παρουσίαση της όπερας «Προμηθέας Δεσμώτης» του Κεφαλλονίτη μουσουργού Παναγιώτη Καρούσου.

Την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012 στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά η Ομοσπονδία Κεφαλλονιτικών και Ιθακισιακών Σωματείων σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τον «Προμηθέα Δεσμώτη».
Πάνω από 30 χρόνια είχε να παρουσιαστεί όπερα στο Βεάκειο Θέατρο, και η παρουσίαση του έργου του Ελληνοκαναδού μουσικοσυνθέτη ανέβασε το επίπεδο της μουσικής στους Πειραιώτες που υποδέχτηκαν το έργο του με μεγάλο ενθουσιασμό. Ο Παναγιώτης Καρούσος παρουσίασε ένα επιτελείο άξιων συντελεστών που ερμήνευσαν άρτια το έργο του. Το ταλέντο στην Ελλάδα του 2012 είναι προφανές ότι υπάρχει, όπως και η θέληση για εξιλεωτική δημιουργία μέσα σε περίοδο μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Στο ρόλο του Προμηθέα ήταν ο βετεράνος βαρύτονος Ηλίας Τηλιακός, ενώ τον τραγικό ρόλο της Ιούς ερμήνευσε η πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σοπράνο Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη με μεγάλη φωνητική γκάμα.

Η σοπράνο Κυριακούλα Τσαγγαράτου έδωσε έναν αιθέριο τόνο στην όπερα ως Ωκεανίδα με την ωραία της φωνή αλλά και με την όμορφη σκηνική παρουσία της. Ο μπάσος Βασίλειος Ασημακόπουλος εντυπωσίασε για άλλη μια φορά ερμηνεύοντας τους δύσκολους ρόλους του Ωκεανού και του Δία κατατάσσοντας τον ως ιδανικό ερμηνευτή αυτών των ρόλων και από σκηνικής όπως και από φωνητικής παρουσίας.

Η μεσόφωνος Φωτεινή Αθανασάκη στους ρόλους της Βίας και της Θεάς Αθηνάς ήταν καθηλωτική με πλούσια φωνή. Ο τενόρος Χρήστος Δεληζώνας ερμήνευσε την μελωδικότατη άρια του Ερμή ωραιότατα. Η βιρτουόζος πιανίστρια Μαριλίνα Τζελέπη έπαιξε εκπληκτικά την δυσκολότατη παρτιτούρα του Καρούσου. Μαζί της δυο άριστοι μουσικοί, ο Γεννάδιος Μπίκωφ στο βιολί και ο Ευγένιος Μπένσης στο βιολοντσέλο άνοιξαν την παράσταση με το Πιάνο Τρίο d'amour.