Η «Οδύσσεια» στην Αγ.Παρασκευή – Λουρδάτων

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013 11:09

Η «Οδύσσεια» στην Αγ.Παρασκευή – Λουρδάτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η αλήθεια είναι ότι σπάνια ζεί κανείς καλλιτεχνικές βραδιές τόσο υψηλού επιπέδου, στο Νησί μας, όπως αυτή, που παρουσίασε μία Οικογένεια Γαλλο-Ελλήνων στα Αγγλικά !

Η σκέψη να διαμορφωθεί ο Αύλειος χώρος του εξωκλησιού της Αγίας Παρασκευής με τις μοναδικές Αγιογραφίες του 14ου αιώνα, λίγο πιο πάνω από την πλατεία του πανέμορφου χωριού των Λουρδάτων, σε ανοικτό φυσικό θέατρο μοιάζει από μόνη της μαγευτική.

Ο Gilles, εκ φύσεως καλλιτεχνική φυσιογνωμία, συγχρόνισε όλη του την Οικογένεια στους μυθικούς ρυθμούς του Ομήρου και μετά απο μία εξαιρετικά ποιοτική μελέτη και ανάλυση παρουσίασε την «Οδύσσεια», στους τυχερούς θεατές , μέσα απο μία μοναδικής ευαισθησίας μουσικο-θεατρική παράσταση.

Τα ελαιόδενδρα, διαχρονικά αρχαιοελληνικό σκηνικό, το Εκκλησάκι, σύμβολο σεβασμού, προσευχής και ελπίδας, το χώμα, άρωμα παρθένας γής, οι πέτρες, στολίδια εδάφους, η έναστρη νύχτα, πέπλο ρομαντισμού, ο αυγουστιάτικος καιρός, χάδι γλυκιάς συντροφιάς διαμόρφωσαν ένα υπέροχο σκηνικό, που έβγαινε αβίαστα μέσα από τις σέλιδες του Ομηρικού έπους.

Η αγγλική «γλώσσα», άριστη γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού, ένωσε με έναν περίεργα κοσμοπολίτικο τρόπο την τέχνη με την χώρα μέσα στο πολυπολιτισμικό διεθνές περιβάλλον, που το χωριό των Λουρδάτων με ευγένεια Φιλοξενεί.

Η «Παράσταση», δώρο τέχνης, μέσα από ποιοτικές ερμηνείες, που αναδεικνύουν την βαθιά κουλτούρα, που αναπτύσσεται μέσα από τους ισχυρούς δεσμούς Γονέα – Παιδιού, στην φάτνη της Οικογενειακής δημιουργίας, ένωσε ηθοποιούς και θεατές σε έναν ομηρικό στοίχο, που έγραψαν οι σκιές των ελαιόφυλλων στο τελευταίο πλατύσκαλο του Αίνου.

Η «Μουσική», ήχοι παρελθόντος μέσα από τα χρονικά βάθη της αρχαιοελληνικής ηχογραφίας εκφρασμένη με όργανα ιστορικά σύμβολα, ταξιδεμένα απο Λειτουργούς της Μουσικής, ακολουθούσαν αβίαστα τις μελωδίες, που η φαντασία συνέθετε.

Οι «Ηθοποιοί» Ιερείς του Ομήρου, σταγόνες βροχής, που ποτίζουν το Νησί της Κεφαλλονιάς, με τους «Οδύσσειους Στοίχους» στάζουν την αγάπη τους στον πολυμήχανο Βασιλιά, που η νοσταλγία του, πυξίδα ατέλειωτου ταξιδιού, ρίχνει το βέλος της στην καρδιά της επιστροφής !

Η «Αφηγήτρια», ύφανε την πλοκή, ακουμπώντας ευγενικά τους στοίχους στις ερμηνείες, κεντώντας το σάλι της διήγησης, που ακούς και δεν θέλεις ποτέ να τελειώσει.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Lena, την Laura, τον Dimitri, τον Pavlo, τον Gilles και την Joan, που ζωγράφισαν τον πίνακα της δικής τους «Οδύσσειας» και ευλαβικά τον άφησαν στην μνήμη του προαυλίου της Αγίας Παρασκευής στις 24 και 25 Αυγούστου 2012.

Ευάγγελος Κεκάτος
Α/Δήμαρχος Κεφαλλονιάς


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250