Η απεργία - Stachka (1925) από την Πολιτιστική Λέσχη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 25 Απριλίου 2017 16:00

Η απεργία - Stachka (1925) από την Πολιτιστική Λέσχη

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

 
Η   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ Η ΕΛΜΕ.Κ.Ι. ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η απεργία - Stachka (1925)

Την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 και ώρα 21.00 μ.μ.

Στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς-Ιθάκης (Α. Τρίτση 119, Αργοστόλι)

Είσοδος Ελεύθερη

Υπόθεση με λίγα λόγια

Οι εργαζόμενοι ενός εργοστασίου στην τσαρική Ρωσία εξεγείρονται και κηρύσσουν μαζική απεργία, τα αιτήματα της οποίας δεν θέλουν να ικανοποιήσουν με κανένα τρόπο οι ιδιοκτήτες.

Λίγα περισσότερα...

Στις αρχές του 20ου αιώνα, σε μια βιομηχανική ζώνη στην προεπαναστατική Τσαρική Ρωσία, επικρατεί έντονη ανησυχία ανάμεσα στους εκατοντάδες εργάτες που δουλεύουν σε ένα εργοστάσιο καθώς, εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες και τα χρήματα που παίρνουν είναι λιγοστά. Οι εργάτες σκέφτονται να αντιδράσουν αλλά δεν ξέρουν πως. Οι διοικούντες του εργοστασίου στέλνουν συνεχώς δικούς τους ανθρώπους οι οποίοι προσχωρούν στις ομάδες των εργατών, όχι μόνο να ενημερώνονται για τις κινήσεις τους αλλά και για να τους προβοκάρουν.
Κι ενώ το κλίμα που επικρατεί είναι ήδη τεταμένο, ένας εργάτης κατηγορείται ψευδώς πως έκλεψε ένα εργαλείο αξίας 25 ρουβλιών και θα πρέπει να το πληρώσει από το μισθό του, με τρεις εβδομάδες εργασίας. Στην απόγνωσή του ο δύστυχος άνδρας αυτοκτονεί με απαγχονισμό στο χώρο του εργοστασίου. Οι συνάδελφοί του τότε ξεσηκώνονται, κάνουν κατάληψη στο εργοστάσιο και κατεβαίνουν σε γενική απεργία.
Κατά τις πρώτες μέρες της απεργίας επικρατεί ενθουσιασμός και στα νοικοκυριά των εργαζομένων αλλά και στους δημόσιους χώρους καθώς οι απεργοί, αναπτύσσουν τα αιτήματά τους που αφορούν κυρίως το ωράριο απασχόλησης, τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Στη συνέχεια όμως, καθώς η απεργία τραβά σε μάκρος και η διοίκηση του εργοστασίου απορρίπτει τα αιτήματα τους, η κατάσταση αρχίζει και επιδεινώνεται για τους απεργούς και τις οικογένειές τους αφού τα χρήματα τους τελειώνουν και η πείνα και η εξαθλίωση αρχίζουν και μαστίζουν τα σπίτια τους. Εν τω μεταξύ οι διοικούντες του εργοστασίου με την βοήθεια χαφιέδων και της αστυνομίας, ετοιμάζουν προβοκάτσια εις βάρος των απεργών, ενώ οι Κοζάκοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να επέμβουν...

Η απεργία - Stachka (1925)

Παραγωγή: Σοβιετική Ένωση

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία : Sergei M. Eisenstein

Σενάριο :  Grigori Aleksandrov, Sergei M. Eisenstein

Ηθοποιοί : Grigori Aleksandrov, Maksim Shtraukh, Mikhail Gomorov

Χρονολογία παραγωγής : 1925
Διάρκεια : 82’

Τυπικό δείγμα σοσιαλιστικού ρεαλισμού, το οποίο η ρηξικέλευθη σκηνοθετική προσέγγιση του πρωτοεμφανιζόμενου Σεργκέι Αϊζενστάιν μετατρέπει σε πρώιμο κινηματογραφικό αριστούργημα.

Περισσότερες πληροφορίες:




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250