Παιδικό Φεστιβάλ Τέχνης : Προϋποθέσεις συμμετοχής

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 10:09

Παιδικό Φεστιβάλ Τέχνης : Προϋποθέσεις συμμετοχής

Τί είναι το Παιδικό Φεστιβάλ Τέχνης;

 

Πρόκειται για Δημιουργική Απασχόληση των παιδιών από το πρώι έως το μεσημέρι , για ενάμιση μήνα , αμέσως μετά την λήξη της σχολικής χρονιάς.
Ο όρος Δημιουργική Απασχόληση σημαίνει ότι τα παιδιά ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ δημιουργικά και λαμβάνουν ερεθίσματα γύρω από διάφορες τέχνες καθώς επίσης δεν λείπει το παιχνίδι , η δημιουργική ψυχαγωγία και οι μικρές εκδρομές και περίπατοι.
Πάρα πολύ εύκολο για τους εκπαιδευτές θα ήταν να δίνουν στα παιδιά "έτοιμα πράγματα" .....είτε αυτά είναι αντικείμενα - παιχνίδια , είτε προσχεδιασμένα μπλοκ ζωγραφικής , είτε ξύλινες προσχεδιασμένες κατασκευές, έτοιμες κούκλες και πολλά άλλα που μπορούν πολύ απλά να τα βρουν και οι γονείς στο εμπόριο.....Τότε όμως δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης οποιασδήποτε τέχνης και εκπαίδευσης .Αυτό που προσπαθεί να πετύχει το Παιδικό Φεστιβάλ Τέχνης είναι να βάζει τα παιδιά να σκέφτονται και να εξάπτει την φαντασία και την δημιουργικότητά τους........Είναι πράγματι πιο δύσκολο για τον εκπαιδευτή , αλλά κέρδος για ένα παιδί.

Επίσης η προσπάθεια που γίνεται έχει επίσης σκοπό να περνάει στα παιδιά μια οικολογική συνείδηση.Μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι εύκολα , ώστε να δημιουργήσουν π.χ. μουσικά όργανα , παιχνίδια , έργα τέχνης και πολλά πολλά άλλα.......και όχι απλά να καταλήγουν ασυλλόγιστα στα σκουπίδια.Άλλωστε γι αυτό και με την πρώτη ευκαιρία το Φεστιβάλ συμμετέχει ενεργά σε οποιαδήποτε περιβαλλοντική οργάνωση π.χ Green peace ...κ.α. Συμμετέχει σε καθαρισμό παραλιών , ανακύκλωση ...κ.α.
Τέλος σκοπός επίσης του Παιδικού Φεστιβάλ Τέχνης είναι τα παιδιά από μικρή ακόμη ηλικία να γνωρίσουν την έννοια πολιτισμός μέσα και από επισκέψεις σε διάφορα Μουσεία , Βιβλιοθήκη αλλά και άλλους πολιτιστικούς χώρους.Και βέβαια να μαθαίνουν να εκφράζονται , να συνεργάζονται και κοινωνικοποιούνται.

Τα παιδιά λαμβάνουν κατά τη λήξη του Φεστιβάλ βεβαίωση παρακολούθησης ως αναμνηστικό.

Τί δεν επιτυγχάνεται στο Παιδικό Φεστιβάλ Τέχνης;

ΔΕΝ πρόκειται για πλήρης γνώσεις μουσικής , χορού , θεάτρου , ζωγραφικής...κ.α....Είναι ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.Δεν λαμβάνουν τα παιδιά πτυχείο χορού , μουσικής και τα λοιπά κατά τη λήξη του προγράμματος.Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε εφόσον το όλο πρόγραμμα διαρκεί 1,5 μήνα το πολύ.Λαμβάνουν ερεθίσματα και κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς εάν κάποιο παιδί προτιμά κάποια τέχνη μπορεί έπειτα να απευθυνθούν οι γονείς του στον αντίστοιχο εκπαιδευτή ή φορέα και να λάβει πλήρη μόρφωση γύρω απ το αντικείμενο για κάποια χρόνια , κατάρτιση και πτυχίο κατόπιν εξετάσεων.
ΔΕΝ πηγαίνουν τα παιδιά για μπάνιο στην θάλασσα , ούτε τρέχουν για πολλές ώρες σε υπαίθριους χώρους με ήλιο κ.τ.λ.
ΔΕΝ μεταφέρονται σε μακρυνές , άσκοπες αποστάσεις με τα πόδια , είτε με λεωφορείο ώστε να ταλαιπωρηθούν ...παρά μόνο σε αποστάσεις εντός Αργοστολίου είτε με τα πόδια (με συνοδούς) , είτε με λεωφορείο ή αυτοκίνητο εάν χρειαστεί.
ΔΕΝ επιτρέπεται να παρακολουθούν τα παιδιά μαθήματα κατεπιλογήν ή μόνο συγκεκριμένες μέρες και ώρες .Το πρόγραμμα είναι ένα , οι συμμετοχές συγκεκριμένες , τα υλικά για την διεξαγωγή κάθε απασχόλησης , η συνδρομή και οι όροι παρακολούθησης συγκεκριμένοι.Η εγγραφή νέων μελών πρέπει να γίνεται κάθε Δευτέρα πρωί.Το πρόγραμμα υπάρχει περίπτωση να διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γκρουπ ή εάν πρέπει να παρεβρεθεί η ομάδα του Φεστιβάλ σε διάφορες δραστηριότητες π.χ. περιβαλλοντική έκτακτη εκδρομή , έκτακτη επίσκεψη σε πολιτιστικό χώρο , κ.α.
Επιπροσθέτως παρακαλούνται οι γονείς-κηδεμόνες να τηρούν τις ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ 7:30-14:30 κατά την άφιξη και αναχώρηση των παιδιών καθώς επίσης να μην διακόπτουν ή να επισκέπτονται τον χώρο άσκοπα κατά την διάρκεια , παρά μόνο αν παραστεί πραγματική ανάγκη.
ΔΕΝ είναι εφικτό να προσφέρονται στα παιδιά διαφορετικά γεύματα καθημερινά.Τα γεύματα είναι συγκεκριμένα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας , είτε φρέσκα είτε τυποποιημένα ώστε να μπορούν να διατηρηθούν και να μην υποστούν αλλοιώσεις , άρα να καταστούν επικίνδυνα για τα παιδιά.Ωστόσο εάν κάποιο παιδί υποβάλλεται σε συγκεκριμένη διατροφή από τους γονείς/γιατρό για διάφορους λόγους , καλείται ο γονέας να ενημερώσει κατά την εγγραφή του παιδιού τους υπεύθυνους του Φεστιβάλ και να φέρνει μαζί του την επιτρεπόμενη για εκείνο τροφή.Επίσης εάν έχει κάποιο παιδί αλλεργία ή δυσπεψία σε οποιοδήποτε τρόφιμο , επίσης πρέπει να ενημερωθούν οι υπεύθυνοι καθώς και ο καθηγητής στο μάθημα της μαγειρικής.
ΔΕΝ είναι εφικτό να πραγματοποιείται γιορτή με συγκέντρωση γονέων και διεξαγωγή παράστασης κατά τη λήξη του προγράμματος λόγω έλλειψης τεράστιου χώρου που απαιτείται καθώς επίσης δεν μαθαίνουν τα παιδιά να "παπαγαλίζουν" ποιήματα ή οτιδήποτε παρεμφερές όπως συμβαίνει στα σχολεία.Το όλο πρόγραμμα είναι καλλιτεχνικό εργαστήρι.Άλλωστε δεν πρόκειται για "σχολική γιορτή εθνικής επετείου" , που ακόμη και για την εκμάθηση και εκτέλεση ενός ποιήματος-χορευτικού- θεατρικού κ.α. απαιτούνται πολλές εβδομάδες προετοιμασίας ακόμη και μήνες.

Ωστόσο πραγματοποιείται ολοήμερο πάρτι κατά την τελευταία μέρα του προγράμματος όπου στο τέλος παίρνουν μαζί τους τις ατομικές κατασκευές τους και όχι τις ομαδικές που συνήθως είναι περισσότερες....Αν και εφόσον κάποιος γονέας επιθυμεί να παρευρίσκεται κατά τις 2 τελευταίες ώρες της λήξης του προγράμματος 31 Ιουλίου , είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει στην διοργάνωση του φεστιβάλ τουλάχιστον δυο εβδομάδες νωρίτερα.Άλλωστε το πάρτι αλλά και το ίδιο το Φεστιβάλ Τέχνης γίνεται για τα παιδιά και αυτά είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές.Αυτά αφουγγραζόμαστε , αυτά μας καθοδηγούν...




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250