Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης: "Προκήρυξη 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης για ορχήστρα πνευστών με θέμα τους σεισμούς του 1953"

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2023 13:27

Φιλαρμονική Σχολή Πάλλης: "Προκήρυξη 1ου Διεθνούς Διαγωνισμού πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης για ορχήστρα πνευστών με θέμα τους σεισμούς του 1953"

Τον Αύγουστο του 2023 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την καταστροφική περίοδο των τριών σεισμών αυξανόμενης έντασης 6,4/6,8/7,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν στις 9, 11 και 12, Αυγούστου 1953, που έπληξαν ιδιαίτερα την Κεφαλλονιά και κυριολεκτικά ισοπέδωσαν περιοχή της Επαρχίας Πάλλης και την πόλη του Ληξουρίου.

Έκτοτε, η ιστορική μνήμη χωρίστηκε σε προσεισμικά και μετασεισμικά, αφού η πρωτοφανής έκταση της καταστροφής ήταν εμφανής πέραν της Κεφαλληνίας και σε ολόκληρη τη Ζάκυνθο.

Σήμερα, με εμφανείς ακόμα τις πληγές, που προκάλεσαν και πάλι, κυρίως στο Ληξούρι και στην Επαρχία Πάλλης, οι πρόσφατοι μεγάλοι δίδυμοι σεισμοί, Ιαν-Φεβ 2014, είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η μνήμη των σεισμών του 1953.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης, ίσως ο μόνος Πολιτιστικός Φορέας, που, ιδρυθείς το 1836, μπορεί να χαρακτηριστεί ως κρίκος που συνδέει το προσεισμικό με το μετασεισμικό Ληξούρι, ανέλαβε μία πρωτοβουλία διεθνούς ακτινοβολίας, που συνίσταται στην προκήρυξη του 1ου   Διεθνούς Διαγωνισμού πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης για ορχήστρα πνευστών με θέμα τους σεισμούς του 1953.

Ο Διαγωνισμός διενεργείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με την από 9 Ιανουαρίου 2023 σχετική απόφαση αναρτημένη στην διαύγεια με ΑΔΑ: ΨΡΕΠ4653Π4-Ξ9Α, μετά από έγκριση της κυρίας Υπουργού, αφού, τόσο τα γεγονότα που συνδέονται με την φύση αυτής της πρωτοβουλίας, όσο και ο σεβασμός προς τους εκατοντάδες νεκρούς του μεγαλύτερου σεισμού στην ιστορία των Επτανήσων και ενός των μεγαλυτέρων στην Ελλάδα, επέβαλαν όπως ο εν λόγω Διεθνής Διαγωνισμός, περιβληθεί και με το ανάλογο κύρος και επισημότητα.

Ο Διαγωνισμός θα περιλαμβάνει τρία βραβεία, τα οποία θα φέρουν ονόματα ιστορικών προσωπικοτήτων που έχουν συνδεθεί με το χώρο της Φιλαρμονικής ήτοι:

  • Α’ Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης Πέτρος Ι. Σκαρλάτος
  • Β’ Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης Αντίοχος Ευαγγελάτος
  • Γ’ Βραβείο Μουσικής Σύνθεσης Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης

Για την κρίση και βαθμολόγηση των μουσικών έργων που θα κατατεθούν στο διαγωνισμό θα δημιουργηθεί Παγκόσμια Κριτική Επιτροπή με συμμετοχή ειδικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό υπό τον συντονισμό του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης (Ληξουρίου), κ. Χαράλαμπου Μακρή, ενώ η προεδρία της επιτροπής θα δοθεί τιμής ένεκεν στο πλέον προβεβλημένο μέλη της.

Τα πέντε καλύτερα έργα που θα προτείνει η επιτροπή, θα παρουσιαστούν στο κοινό σε ειδική συναυλία του μουσικού σώματος (μπάντας) της Φιλαρμονικής Σχολής την 12η Αυγούστου 2023, ημέρα της θλιβερής επετείου του σεισμού των 7,2 ρίχτερ, προκειμένου να επιλεγούν οι τρεις νικητές, στους οποίους θα απονεμηθούν τα ως άνω βραβεία.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει πέραν των υπό κρίση έργων της τελικής φάσης του διαγωνισμού και της βράβευσης των δημιουργών, τέσσερα έργα εκτός συναγωνισμού που συνετέθησαν ειδικά για την επέτειο από τους συνεργάτες της Σχολής διεθνούς φήμης συνθέτες Francisco José Rosal Nadales (Ισπανία), Ilio Volante (Ιταλία) και Francisco Manuel Relva Pereira (Πορτογαλία) τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Επίσης το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, όπως και όλα τα προγράμματα συναυλιών του Μουσικού μας Σώματος κατά το 2023, προσεισμικές δημιουργίες Κεφαλλήνων δημιουργών και ειδικότερα όσων συνδέθηκαν με το μουσικό μας σώμα και τη Σχολή, σε κριτική έκδοση, ψηφιοποίηση και μεταφορά στα σύγχρονα διεθνή standards που χρησιμοποιεί η μπάντα της Σχολής.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους συμμετοχής στο Διαγωνισμό και την προθεσμία κατάθεσης των μουσικών έργων θα αναρτηθούν σύντομα σε ειδικό blogspot που θα δημοσιεύονται όλα τα νέα και ενημερώσεις που αφορούν το Διαγωνισμό και τις επιγενόμενες εκδηλώσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ηλίας Παρίσης                                                             Γεράσιμος Μήλας

Υπσγος ε.α.




00 inkefalonia general ad 300X250