Wildlife Sence: Η ιστορία της Τσέσκα, της θαλάσσιας χελώνας που σκοτώθηκε από σκάφος στο Αργοστόλι

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2022 11:01

Wildlife Sence: Η ιστορία της Τσέσκα, της θαλάσσιας χελώνας που σκοτώθηκε από σκάφος στο Αργοστόλι

Η προηγούμενη Πέμπτη ήταν μια θλιβερή μέρα για τις θαλάσσιες χελώνες της Κεφαλονιάς και για εμάς, την ομάδα Wildlife Sense που φροντίζουμε για την προστασία τους.

Ειδοποιηθήκαμε για μια χελώνα που είχε ξεβραστεί στην ακτή κοντά στις Βινάριες, λίγο βόρεια από το Αργοστόλι. Η χελώνα είχε μεγάλα τραύματα και ήταν νεκρή. Μετά από προσεκτική εξέταση διαπιστώσαμε πως ήταν μια θηλυκή χελώνα που πρόσφατα είχε αφήσει τα αβγά της με δύο φωλιές στον Μέγα Λάκκο στο Ληξούρι.

Η Τσέσκα, όπως ονομάστηκε μετά το μαρκάρισμά της, είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά το βράδυ της Κυριακής 12 Ιουνίου.

Είχε βγει από την θάλασσα για να αφήσει τα αβγά της στην άμμο. Η ομάδα μας, που ταυτοποιεί τις χελώνες ως μέρος της μελέτης του πληθυσμού τους, περίμενε μέχρι να αφήσει όλα τα αβγά της και να ξεκινήσει να επιστρέφει στην θάλασσα. Τότε, τοποθέτησε δύο μεταλλικά και ένα υποδόριο ηλεκτρονικό ταμπελάκι αναγνώρισης. Αυτά επιτρέπουν να αναγνωρίσουμε την χελώνα αν την ξαναδούμε.

01 Cesca dead at Vinaries

Η συγκεκριμένη χελώνα είχε ήδη από τότε σημάδια από προηγούμενο τραυματισμό. Tαχύπλοο σκάφος είχε αφαιρέσει το πίσω μέρος του καβουκιού της, με το άνοιχμα του τραύματος να φτάνει τα 27 εκατοστά. Παρά το τραύμα, η Τσέσκα είχε καταφέρει να σκάψει την φωλιά και να αφήσει τα αβγά της στην άμμο με επιτυχία.

Δύο εβδομάδες αργότερα, η ίδια χελώνα παρατηρήθηκε ξανά όταν έκανε και δεύτερη φωλιά στον Μέγα Λάκκο. Το τραύμα της είχε αρχίσει να επουλώνεται, αλλά φωλιά ήταν πολύ κοντά στην θάλασσα και η ομάδα μας την μετέφερε σε καλύτερο σημείο της παραλίας ώστε να προστατεύεται σε περίπτωση κακοκαιρίας.

02 Cesca laying eggs Megas Lakkos

Η εικόνα με την οποία ήρθαμε όμως αντιμέτωποι την Πέμπτη ήταν πολύ διαφορετική. Η Τσέσκα ήταν νεκρή με σοβαρά χτυπήματα από προπέλα τα οποία είχαν κομματιάσει το καβούκι της. Το συμβάν αυτό είναι κάθε άλλο παρά σπάνιο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η κυκλοφορία ταχύπλοων και πλοίων αυξάνεται. Την ίδια περίοδο αυξάνεται και ο αριθμός των χελωνών στην Κεφαλονιά, καθώς έρχονται για να τραφούν, να ζευγαρώσουν, και να κάνουν τις φωλιές τους. Δυστυχώς η μη τήρηση των ορίων ταχύτητας και η απροσεξία πολλών κυβερνητών στην οδηγούν σε περισσότερες συγκρούσεις με άγρια ζώα που πολλές φορές αποβαίνουν μοιραίες.

Για άλλη μια φορά μια υγιέστατη χελώνα χάθηκε. Μια χελώνα που δε θα μπορέσει να γεννήσει ξανά στις ακτές τις Κεφαλονιάς εξαιτίας ανθρώπινης αμέλιας. Κάπου εδώ αξίζει να τονίσουμε πως οι θαλάσσιες χελώνες είναι απειλούμενα είδη. Η επιβίωσή τους έχει ιδιαίτερη οικολογική σημασία.

Από την ομάδα της WildLife Sence 

03 Cesca nest protected Megas Lakkos


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250