Απαγορεύονται οι σκύλοι ράτσας XL Bully στην Βρετανία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 18:50

Απαγορεύονται οι σκύλοι ράτσας XL Bully στην Βρετανία

Pexels

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις παράνομες ράτσες σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα σκυλιά ράτσας XL Bully θα απαγορευτούν στη Βρετανία μετά από σειρά επιθέσεων σε ανθρώπους τις τελευταίες μέρες, εκ των οποίων μία θανατηφόρα.

«Συμμερίζεται τη φρίκη του έθνους» για τις πρόσφατες επιθέσεις από σκύλους, ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ που δήλωσε σήμερα πως τα σκυλιά ράτσας American XL bully θα απαγορευτούν ως το τέλος της χρονιάς, λέγοντας πως τα ζώα αυτά είναι υπεύθυνα για σειρά σοβαρών επιθέσεων.

Ενας άνδρας σκοτώθηκε χθες, Πέμπτη, από επίθεση σκύλου στην κεντρική Αγγλία, η οποία πιστεύεται ότι έγινε από ένα σκύλο XL bully.Τα σκυλιά American XL bully,ράτσα που προέρχεται από διασταύρωση άλλων, στις οποίες περιλαμβάνονται πίτμπουλ και μολοσσοί, είναι πιο σωματώδη και μυώδη και έχουν βαρύτερο σκελετό από τα πιτ μπουλ.

«Είναι σαφές πως δεν πρόκειται για λίγους κακά εκπαιδευμένους σκύλους, είναι ένα μοντέλο συμπεριφοράς και δεν μπορεί να συνεχιστεί, δήλωσε ο Σούνακ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Θέλω να καθησυχάσω τον κόσμο ότι εργαζόμαστε επειγόντως πάνω σε τρόπους για να σταματήσουμε αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύσουμε το κοινό».

Η επίθεση, που στοίχισε τη ζωή χθες το απόγευμα σε έναν άνθρωπο, σημειώθηκε στην κεντρική Αγγλία, κοντά σε Δημοτικό σχολείο στο χωριό Στόνολ, κατά τη λήξη των μαθημάτων. «Βρήκαμε έναν άνδρα που είχε υποστεί πολλά εν δυνάμει θανατηφόρα τραύματα και βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε η υπηρεσία ασθενοφόρων των Δυτικών Μίντλαντς.

Παρά τις φροντίδες που δέχθηκε επιτόπου και μέσα στο ασθενοφόρο, «στο νοσοκομείο έγινε σαφές πως δεν μπορούσε να γίνει τίποτε για να σωθεί και κηρύχθηκε νεκρός», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο σκύλοι επιτέθηκαν στο θύμα κοντά στο διαμέρισμα του ιδιοκτήτη τους. Περαστικοί προσπάθησαν να συγκρατήσουν το ένα από τα ζώα, ενώ το άλλο κλείστηκε στο σπίτι του ιδιοκτήτη του. Οι αστυνομικοί εμπόδισαν τους μαθητές του Δημοτικού να βγουν από το σχολείο τους.

Ο ιδιοκτήτης των σκύλων, ηλικίας 30 ετών, συνελήφθη για κατοχή ανεξέλεγκτων σκύλων. Πρόκειται για τον έβδομο θάνατο από επίθεση σκύλου που σημειώνεται φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρόσφατη έρευνα του BBC έδειξε ότι οι επιθέσεις αυτές έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα τρίτο εδώ και πέντε χρόνια στην Αγγλία και την Ουαλία, μολονότι ο αριθμός των σκύλων συντροφιάς έχει αυξηθεί μόνο κατά περίπου 15% κατά την ίδια περίοδο.

Κτηνίατροι, τους οποίους επικαλούνται βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν ως εξήγηση διάφορες πιθανές αιτίες: τα lockdown που μείωσαν τις αλληλεπιδράσεις σκύλων και ανθρώπων, μια μείωση της ποιότητας της εκπαίδευσης των σκύλων με φόντο μια αύξηση της ζήτησης ή ακόμη την τάση των ιδιοκτητών να θέλουν να παίρνουν παντού μαζί τους σκύλους τους.

Περιπτώσεις που προβλήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης έκαναν φανερό αυτό το φαινόμενο, μεταξύ των οποίων η επίθεση σ’ ένα 11χρονο παιδί που τραυματίσθηκε από ένα American Bully XL. Το θέμα έχει προκαλέσει ωστόσο συζήτηση, καθώς ορισμένοι κτηνίατροι υποστηρίζουν πως ευθύνεται η εκπαίδευση μάλλον, παρά η ίδια η ράτσα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις παράνομες ράτσες σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο: το Pit Bull terrier, το Japanese Tosa, το Dogo Argentino και το Fila Brasileiro. Με τη σημερινή απόφαση της κυβέρνησης στην απαγορευτική λίστα θα μπει και η αμερικανική ράτσα XL Bully .

dikaiologitika.gr