Η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Χιλιάδες «μπότηδες» έγιναν κομμάτια τηρώντας το έθιμο

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Μαΐου 2021 14:15

Η πρώτη Ανάσταση στην Κέρκυρα: Χιλιάδες «μπότηδες» έγιναν κομμάτια τηρώντας το έθιμο

Μ. Σάββατο πρωί στην Κέρκυρα, χωρίς το σπάσιμο των μπότηδων, με την Πρώτη Ανάσταση, δε νοείται…

Χιλιάδες «μπότηδες» έπεσαν και φέτος από τα ψηλά μπαλκόνια και τα παραθυρόφυλλα, στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας για να διώξουν τα «μολύσματα» και μοχθηρά πνεύματα από το νησί, αλλά και να θυμίσουν την Ανάσταση του Κυρίου και την νίκη του έναντι του Άδη.

Ετσι και φέτος παρά τα απαγορευτικά της πανδημίας και παρουσία κόσμου, έστω και κατά πολύ λιγότερου απο τα συνηθισμένα,το έθιμο τηρήθηκε και απο τα σπίτια με τα παραδοσιακά “νταμάσκο” πέριξ του Λιστόν και όχι μόνο, τα εντυπωσιακά πήλινα δοχεία έπεσαν με κρότο απο τα μπαλκόνια σηματοδοτώντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης.

KERKIRA1 KERKIRA2

Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των χρόνων, σηματοδοτεί την πρώτη Ανάσταση του Κυρίου και είναι γνωστό σε όλη την υφήλιο, ενώ φέρεται ότι ακολουθείται πιστά από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στο νησί όταν οι εορτές του Πάσχα και συγκεκριμένα η Ανάσταση επιτρεπόταν στους Κερκυραίους να γιορτάζεται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λαμβάνει χώρα, αμέσως μετά το πέρας της λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποία φέτος τελέστηκε με την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας γύρω μόνο από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Σήμερα στις 9.00 το βράδυ, η Κέρκυρα θα υποδεχθεί το Άγιο Φως και Ορθόδοξοι και Καθολικοί Χριστιανοί θα γιορτάσουν μαζί την Ανάσταση του Κυρίου.

dikaiologitika.gr