Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία για την επιβολή προστίμου σε δύο εργαζόμενους του Νοσοκομείου Κέρκυρας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 08:20

Η Επτανησιακή Πρωτοβουλία για την επιβολή προστίμου σε δύο εργαζόμενους του Νοσοκομείου Κέρκυρας

«ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του ΓΝ Κέρκυρας, έρχονται στην δημοσιότητα στοιχεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό για τις συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό του νοσοκομείου, ως προς τις σχέσεις διοίκησης και εργαζομένων, δεδομένων μάλιστα των εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων και των επειγόντων περιστατικών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας και της έξαρσης κρουσμάτων της τελευταίας περιόδου.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση, επιβλήθηκε ποινή σε δύο εργαζόμενους του νοσοκομείου όταν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους υπέστη βλάβη νοσοκομειακό εργαλείο. Απόφαση προς τούτο έλαβε το ΔΣ του νοσοκομείου έπειτα από εισήγηση του διοικητή, κου Ρουμπάτη, η οποία προβλέπει χρηματική στέρηση πέντε ημερών και καταλογισμό ποσού 10.000€ για την αντικατάσταση του εργαλείου, δαπάνη η οποία, σύμφωνα πάντα με την σχετική ανακοίνωση του Σωματείου, ενταλματοποιήθηκε και απεστάλη στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση.

Είναι γεγονός ότι οι πιέσεις που υφίσταται το δημόσιο σύστημα υγείας είναι πρωτοφανείς, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, φτάνουν στα όρια της αντοχής τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις και δεν τίθεται αμφιβολία για την ευσυνειδησία και την υπευθυνότητα με την οποία ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους.

Είναι επίσης προφανές ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ το παραμικρό σφάλμα ή αστοχία ενός νοσοκομειακού λειτουργού, μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλάσιο πρόβλημα εξαιτίας των χρόνιων ελλείψεων.

Κάθε εργαζόμενος οφείλει σεβασμό και προσοχή για οποιοδήποτε αγαθό δημόσιας χρήσης.

Ωστόσο, δεν επικροτούμε πρακτικές τιμωρητικού χαρακτήρα, οι οποίες μάλιστα επιδεινώνουν το εργασιακό κλίμα, προκαλώντας πρόσθετη φόρτιση στην ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα.

Στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, αυτή την στιγμή νοσηλεύονται πολλοί συμπολίτες μας ως βαριά περιστατικά κορωνοϊού ή ασθενείς που υποφέρουν από άλλες παθήσεις.

Η ζωή των συνανθρώπων μας βρίσκεται στα χέρια των γιατρών και των νοσηλευτών, οι οποίοι πιστεύουμε ότι πράττουν τα μέγιστα για το κοινό καλό.

Χρέος της διοίκησης είναι να διασφαλίζει αφενός την ασφάλεια των εργαζομένων και των ασθενών και αφετέρου να καλλιεργεί κλίμα ομαλότητας και σύμπνοιας.

Ακόμη και στην περίπτωση ανθρώπινου λάθους ή παράβλεψης που έχει μόνον υλικό κόστος, οφείλουν οι διοικούντες να ερευνήσουν σε βάθος το εκάστοτε περιστατικό και να αποδώσουν δίκαιη και αποτελεσματική λύση, χωρίς εξουσιαστική διάθεση και μένος.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καμφθεί το ηθικό των εργαζομένων και να δημιουργηθούν αντίπαλα στρατόπεδα εντός του νοσοκομείου, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει έως και ολέθριες συνέπειες για την δημόσια υγεία και την ευημερία όλων.

Θεωρούμε ατυχές το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως επίσης ατυχή την χρονική στιγμή και την φύση μιας τέτοιας απόφασης εκ μέρους της διοίκησης.

Η υγεία των πολιτών και των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν χωρούν άλλα βαρίδια στην ζυγαριά της ηθικής και της ανθρωπιάς.

Από το Γραφείο Τύπου