Ο Ανουσάκης , το «Αντώνης Τρίτσης» και η κριτική χωρίς ακροατήριο

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 14:17

Ο Ανουσάκης , το «Αντώνης Τρίτσης» και η κριτική χωρίς ακροατήριο

Ουσιαστικά, εναντίον του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» που θέσπισε η κυβέρνηση της Ν.Δ. τάσσεται ο Νίκος Ανουσάκης, γνωστό στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης και επί χρόνια αυτοδιοικητικός.

Ο κ. Ανουσάκης, αν και εκ πρώτης υποστηρίζει τις χρηματοδοτήσεις που παίρνουν οι Δήμοι από το πρόγραμμα για εκτέλεση έργων, στην πραγματικότητα, με τους αστερίσκους που θέτει, όχι μόνο απαξιώνει το πρόγραμμα, αλλά αδειάζει και τους κυβερνώντες.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι..

Για την περίπτωση του Δήμου Αργοστολίου, ο Ανουσάκης , τάσσεται υπέρ των αιτήσεων χρηματοδότησης , όμως λέει ότι θα υπερχρεωθεί ο Δήμος, υπογραμμίζοντας ότι διαφωνεί με τα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Τι προσπαθεί να πετύχει ;

Από τη μια δεν μπορεί να πάει κόντρα στα μικρά και μεγάλα έργα που εντάσσονται στο πρόγραμμα καθώς έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την τοπική κοινωνία, αλλά την ίδια ώρα εφευρίσκει το επιχείρημα του ύψους της χρηματοδότησης για να επιτεθεί, ανεπιτυχώς, στη Δημοτική Αρχή.

Αν και έμπειρος νομικός, συνειδητά παρακάμπτει όσα προβλέπονται από τις διατάξεις χορήγησης χρηματοδότησης, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι «Η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων με βάση την συνομολογηθείσα δανειακή σύμβαση δικαιούχου και ΤΠΔ για τις εγκεκριμένες πράξεις του Προγράμματος δεν βαρύνει τον δικαιούχο με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 11».

Επίσης , ξεκάθαρα αναφέρεται ότι στο άρθρο 14 ότι : «Η τελική έκθεση κλεισίματος αποστέλλεται στο ΤΠΔ και κοινοποιείται στην Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΥΠΕΣ και αποτελεί αποδέσμευση του δικαιούχου από κάθε υποχρέωση αποπληρωμής του, η οποία βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με την επιφύλαξη της παρ. 6 του άρθρου 10 της παρούσας»

Με απλά ελληνικά, τα χρήματα δεν θα βαρύνουν τους Δημότες, ενώ μόλις ολοκληρωθεί το εκάστοτε έργο, ο δικαιούχος (Ο Δήμος) αποδεσμεύεται από κάθε οικονομική υποχρέωση.

Φυσικά, το πρόγραμμα έχει όρους για να διασφαλίζεται η όλη διαδικασία, αλλά θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά ;

Τότε, γιατί τόσο μεγάλο μένος, εναντίον του Μιχαλάτου ;

Πολύ απλά, γιατί (και) με το «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ο Δήμος Αργοστολίου θα καταφέρει να προχωρήσει σε μικρά και μεγάλα έργα , με ξεχωριστή σημαντικότητα για τους Δημότες.

Όταν όμως υπάρχει έργο, τα περιθώρια για την Αντιπολίτευση στενεύουν και η δυνατότητα κριτικής , περιορίζεται σε θεωρητικές προσεγγίσεις και υποθετικές αναλύσεις, άνευ ουσίας και κυρίως.. άνευ ακροατηρίου!

antonis tritsis

antonis tritsis2


Ετικέτες: