Ομογενείς ΝΥ : Εκδήλωση για την ενσωμάτωση των επτανήσων

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Μαΐου 2012 00:11

Ομογενείς ΝΥ : Εκδήλωση για την ενσωμάτωση των επτανήσων

Νέα Υόρκη.- Με το κονσέρτο επτανησιακής μουσικής από το μουσικό σχήμα του διεθνούς φήμης μπασίστα, συνθέτη και ενορχηστρωτή Πέτρου Κλαμπάνη, ξεκίνησε το Σάββατο το διήμερο των εκδηλώσεων για την Ενωση των Επτανήσων με την Ελλάδα ((21 Μαΐου, 1864). Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι από την Ιόνια Πολιτιστική Ομοσπονδίας, το Κεφαλληνιακό Σύλλογο «Κέφαλος», την Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης, την Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «Οδυσσέας», τον σύλλογο Ζακυνθηνών, την Ερρείκουσα και το Μαθράκι.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Γιώργος Ηλιόπουλος, που απέτισε φόρο τιμής σ' αυτούς οι οποίοι πάλεψαν να ενωθούν τα Επτάνησα με τη Μητέρα Ελλάδα, την οποία εμπλούτισαν με την πολιτιστική τους παράδοση.
Ο κ. Ηλιόπουλος εξέφρασε χαρά γιατί η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από πολλούς οργανισμούς, εκφράζοντας την ελπίδα το ίδιο να γίνεται κι από άλλους.


«Ετσι όπως εσείς καταφέρνετε να είστε μονιασμένοι, το ίδιο ελπίζουμε να συμβεί και στην Ελλάδα, για να απαλλαγούμε από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα», κατέληξε.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ιόνιας Πολιτιστικής Ομοσπονδίας, Νίκος Μπάρδης, που επισήμανε «ότι σε αντίθεση με άλλες χρονιές που πραγματικά γιορτάζαμε την επέτειο, φέτος το μυαλό βρίσκεται συνεχώς με αγωνία στην Ελλάδα».


Ανέφερε ότι οι διοργανωτές δεν ήθελαν να φέρουν κάποιο συγκρότημα από την Ελλάδα, για να μην επιβαρύνουν την οικονομικά δοκιμαζόμενη γενέτειρα. Εξήρε ωστόσο την μουσική ποιότητα που προσέφερε το μουσικό σύνολο που αποτελούσαν, ο Πέτρος Κλαμπάνης, η Μάγδα Γιαννίκου, ο Ερικ Κουρίμσκι κι η Μέγκαν Γκούλντ.


Τέλος, ανέφερε ότι η Ομοσπονδία κι ο «Κέφαλος» προγραμματίζουν αρκετές ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς της Ομογένειας.
Οι τέσσερις καλλιτέχνες καταχειροκροτήθηκαν από το υπέροχο πρόγραμμα που παρουσίασαν και το οποίο περιλάμβανε 18 επτανησιακά παραδοσιακά τραγούδια, ορισμένα της περιόδου των αγώνων των ριζοσπαστών για την ένωση με την Ελλάδα. Το πρόγραμμα έκλεισε με τον ύμνο των Ριζοσπαστών.


Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στο ναό Αγίου Γερασίμου Μανχάταν ενώ το βράδυ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι, με εκδήλωση που είχε ομιλητές τους καθηγητές Αλέξανδρο Κιτρόεφ και Χρήστο Ιωαννίδη, οι οποίοι ανέπτυξαν τα θέματα «Ένωση των Επτανήσων: Διεθνείς & Εθνικές Διαστάσεις» ο πρώτος και «H Κυπριακή Ενωτική Εξέγερση του 1931 και οι Επτανήσιοι Ριζοσπάστες» ο άλλος.

Πηγή : εφ. GreekNews (ΝΥ)

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Πόπη Μιχαλάτου για την αποστολή των φωτογραφιών.

{phocagallery view=category|categoryid=85}