O Αγιασμός των Υδάτων στο εστιατόριο του Κεφαλονίτη Γεράσιμου Στεφανίτση στη Νέα Υόρκη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 08:55

O Αγιασμός των Υδάτων στο εστιατόριο του Κεφαλονίτη Γεράσιμου Στεφανίτση στη Νέα Υόρκη

Λαμπρός και ιστορικός ήταν ο καθαγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον ποταμό «Hudson River» που διοργανώθηκε το απομεσήμερο της Πέμπτης, 6 Ιανουαρίου 2022, στην προβλήτα του ομογενειακού εστιατορίου «Yacht Club» στο γραφικό Edgewater.

Και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος σχετίζονταν με το γεγονός ότι έλαβε χώρα για δεύτερη χρονιά ανήμερα των Φώτων και ο δεύτερος με το γεγονός ότι ήταν παρόντες όλοι οι ιερείς των κοινοτήτων της Βόρειας Νέας Ιερσέης.

Οι ιερείς, οι διακόνοι και ιεροψάλτες παρατάχτηκαν σε δύο σειρές και παρέλασαν μέχρι και το νότιο τμήμα της προβλήτας, όπου ανέμεναν οι πιστοί και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Γεράσιμος Στεφανίτσης, ο οποίος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι φιλάνθρωπος και πρώην πρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας της Νέας Υόρκης.

Το πρωί της Πέμπτης στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης επικρατούσε συννεφιά. Η συννεφιά, το ψύχος και οι προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για την χιονοθύελλα που έπληξε σήμερα (Παρασκευή) τα ξημερώματα τις Βορειοανατολικές Πολιτείες δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους ομογενείς όλων των ηλικιών να παραστούν στο ιστορικό γεγονός και να παρακολουθήσουν τον αγιασμό και την κατάδυση των υδάτων του ποταμού Χάντσον από τον Επίσκοπο Μηδείας, κ. Απόστολο.

{https://www.youtube.com/watch?v=Jip4m0RZaSQ&feature=emb_title}

Την ώρα της τελετής ως δια μαγείας διαλύθηκαν τα σύννεφα και ο λαμπερός ήλιος ζέσταινε τις καρδιές των ομογενών και καθιστούσε ακόμη πιο λαμπερή την τελετή.

«Ήρθαμε και εμείς ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι για να τιμήσουμε αυτό το έθιμο της Αγίας μας Εκκλησίας, σ’ αυτή την χώρα που ζούμε των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα στη Νέα Ιερσέη. Ευχαριστώ όλους εσάς τον κάθε έναν ξεχωριστά. Σήμερα είναι ημέρα φωτός και ο Θεός μας χάρισε φωτεινή ημέρα. Λάμπει από ήλιο. Ο Χριστός είναι το φως του κόσμου», επεσήμανε κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος, ευχόμενος όπως του χρόνου να εορτάσουν και πάλι απαλλαγμένοι από την πανδημία και τον κορωνοϊό.  

Στην τελετή παρέστη και ο ευεργέτης της Εκκλησίας και της Παιδείας και μέλος του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Στυλιανός Ζερβούδης και άλλοι εκπρόσωποι της ομογένειας, καθώς επίσης και ο Αγησίλαος Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος εκπροσωπούσε την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Ιερσέης.

Ο π. Νεκτάρριος Κοτρώτσος, ο Γεράσιμος Στεφανίτσης και ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Ο Επίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να τηρήσουν τις αποστάσεις και τα πρωτόκολλα προστασίας από τον κορωνοϊό και στην συνέχεια τους αγίασε και τους ευλόγησε. Αμέσως μετά ο Επίσκοπος βοηθούμενος από τους ιερείς τέλεσε και τον αγιασμό του εστιατορίου. .

Η φιλοξενία του Γερασίμου Στεφανίτση και τα ελληνικά εδέσματα που απόλαυσαν μετά τον αγιασμό ήρθαν να πολλαπλασιάσουν την χαρά και τον ενθουσιασμό των συνδαιτυμόνων,

Κατά την διάρκεια του γεύματος ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος ενημέρωσε τους ομογενείς για το πρόσφατο ταξίδι στην γενέτειρα και για τις επισκέψεις τους στην Έυβοια και στις άλλες περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού καθώς επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί το ένα εκατομμύριο δολάρια που συγκεντρώθηκαν  από τον έρανο της Αρχιεπισκοπής για τους πυροπαθείς.

Σε πρώτο πλάνο διακρίνονται ο Σταύρος Περγαντής, ο Στυλιανός Ζερβούδης και ο Επίσκοπος Μηδείας, κ. Απόστολος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

«Yacht Club»

Το ελληνικής ιδιοκτησίας «Yacht Club» στο Ετζγουότερ της Νέας Ιερσέης, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» άνοιξε τις πύλες του στις 26 Αυγούστου 2020 και εξέπληξε τους πελάτες με τον διάκοσμό του, με την ανεπανάληπτη θέα, με τα εύγευστα φαγητά και θαλασσινά, καθώς επίσης και με την άψογη εξυπηρέτηση.

Το εστιατόριο βρίσκεται σε ιδιόκτητη προβλήτα στην διεύθυνση 541 River Road, Edgewater. Εισερχόμενος κανείς στον χώρο στάθμευσης εκπλήσσεται από την αρχιτεκτονική του και από τα χρώματα τα οποία, όπως λέει και ο ιδιοκτήτης του Γεράσιμος Στεφανίτσης σου θυμίζουν ότι βρίσκεται στο Αργοστόλι  είτε σε κάποια άλλη παραλιακή πόλη της γενέτειρας.

Η θέα του μοναδική και ανεπανάληπτη και μάλιστα κάτι παραπάνω από το «Million Dollar View», που είθισται να λένε οι Αμερικανοί συμπολίτες μας. Βόρεια αντικρύζεις την γέφυρα George Washington Bridge, ανατολικά το Μανχάταν, νότια το Άγαλμα της Ελευθερίας, νοτιοδυτικά την πόλη του Τζέρσεϊ Σίτι, η οποία συναγωνίζεται τους ουρανοξύστες του Μανχάταν και δυτικά το γρήγορα αναπτυσσόμενο Ενζγουότερ.

Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Γεράσιμος Στεφανίτσης, Αποόστολος Μηδείας Απόστολος και ο Στυλιανός Ζερβούδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Το εν λόγω εστιατόριο είναι το δεύτερο εστιατόριο της οικογένειας Στεφανίτση στη Νέα Ιερσέη. Προηγήθηκε το εστιατόριο «Μόλος» στο Γουιχόκεν (Weehawken) της Νέας Ιερσέης, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και αποτελεί προορισμό για τους λάτρες της ελληνικής και μεσογειακής γαστρονομίας.

Στιγμιότυπο από την τελετή του καθιαγιασμού των υδάτων στο Yacht Club. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Στιγμιότυπο από τον αγιασμό των Υδάτων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι ιερείς ενώ εισέρχονται στον χώρο όπου έλαβε χώρα ο καθαγιασμός των Υδάτων. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

www.anamniseis.net


Ετικέτες: