To ΚΚΕ για το κλείσιμο του ΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 04 Φεβρουαρίου 2013 14:19

To ΚΚΕ για το κλείσιμο του ΤΕΙ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ   Το Υπουργείο Παιδείας της συγκυβέρνησης (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΔΗΜΑΡ), με το σχέδιο «Αθηνά», προσαρμόζει ακόμη περισσότερο την ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, συνεχίζοντας στην κατεύθυνση του νόμου-πλαίσιο. Οι αλλαγές αφορούν πρώτα και κύρια το ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών. Το σχέδιο «Αθηνά» είναι η αφορμή για να περάσουν πιο εύκολα τα ευέλικτα προγράμματα σπουδών, να πεταχτεί εκτός πτυχίου η όποια επαγγελματική ειδίκευση, την οποία θα αγοράζουν στη συνέχεια οι σπουδαστές, με πιστοποιητικά, που θα πληρώνουν στα ίδια τα Τμήματα.

Υλοποιούν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. στην Ανώτατη Εκπαίδευση, για επιστημονικά αντικείμενα «κομμένα και ραμμένα» στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων και για αποφοίτους που θα είναι φτηνοί εργαζόμενοι. Οι μεγάλες κουβέντες της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων περί «αριστείας» είναι στην πραγματικότητα η επιβράβευση αυτής της επιχειρηματικής δράσης των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων. 

Δεν πρόκειται ούτε για ακαδημαϊκό συμμάζεμα, ούτε μόνο για δημοσιονομική προσαρμογή. Ο όποιος εξορθολογισμός δεν αναιρεί το γεγονός ότι το κόστος θα το πληρώσει για μια ακόμη φορά η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.

Το ΚΚΕ δεν είχε συναινέσει, όταν γινόταν η κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και η διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη των ίδιων κομμάτων, που σήμερα προσπαθούν δήθεν να συμμαζέψουν την κατάσταση. Δε συναινεί ούτε και σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για το «Πανεπιστήμιο Α.Ε.».

 Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητές, τις οικογένειές τους και τους εργαζόμενους στα ΤΕΙ του νησιού μας να μην εξαπατηθούν και να μην πιστέψουν ότι οι  ίδιες δυνάμεις που δημιούργησαν το πρόβλημα μπορούν και να το λύσουν. Να μην ξεχάσουν τους πανηγυρισμούς όλων των υπόλοιπων κομμάτων για τη δήθεν «ανωτατοποίηση» των ιδρυμάτων. Να μην ξεχάσουν τα περί ανάπτυξης του τόπου, στηριζόμενοι στην εκμετάλλευση των φοιτητών. Να μην ξεχάσουν ότι ουδέποτε ξεσηκώθηκαν κατά τον ίδιο τρόπο έως σήμερα για τις ελλείψεις που υπήρχαν (π.χ. εστία). Να μην ξεγελαστούν από όσους βλέπουν τους φοιτητές ως πελάτες για τα ακίνητα και της επιχειρήσεις της περιοχής. Η στάση τους δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη των φοιτητών για μόρφωση και δωρεάν σπουδές.

Η ΝΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης καλεί σε συμμετοχή στην παγκεφαληνιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 6/2/2013, διεκδικώντας:

·         Όλοι να σπουδάσουν απρόσκοπτα μέχρι το τέλος των σπουδών τους στην πόλη και το τμήμα που φοιτούν. Με ευθύνη του κράτους και να μην πληρώνει κανένας ούτε ευρώ από την τσέπη του.

·         Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να εξασφαλιστεί η συνέχιση της εργασίας τους στον τόπο που διαμένουν με τις οικογένειές τους.

·         Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, που σημαίνει Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του, ώστε η επιστήμη, η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων.

·         Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς μεταξύ ΑΕΙ, ΤΕΙ κλπ, στη βάση του επανακαθορισμού των επιστημονικών αντικειμένων που είναι απαραίτητος, για να κατανοηθεί η θέση της κάθε επιστήμης μέσα στο σύστημα των γνώσεων. Επανακαθορισμός κεντρικά σχεδιασμένος με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον του λαού, το βαθμό εξέλιξης της κάθε επιστήμης και όχι τις ανάγκες της άναρχης καπιταλιστικής παραγωγής που έχει στόχο το κέρδος. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει σωστός καθορισμός των τμημάτων ανά επιστημονικό αντικείμενο, να μην υπάρχουν επικαλύψεις, να εξαλειφθεί η ανεργία των αποφοίτων.

·         Ανώτατη Εκπαίδευση συνδεδεμένη με μια άλλη, ριζικά αντίθετη «παραγωγική διαδικασία» που στη βάση των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού, στοχεύει στην κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων κοινωνικών αναγκών και όχι στην αύξηση των κερδών των καπιταλιστών.

·         Ανώτατη Εκπαίδευση με υψηλό επίπεδο παρεχόμενων γενικών και ειδικών γνώσεων. Με μεταπτυχιακές σπουδές που οδηγούν αποκλειστικά σε διδακτορικό, με το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για πρόσβαση στο επάγγελμα, με ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 

Αργοστόλι 3/2/2013

 


Ετικέτες: