Αντιπαιδαγωγικό μέτρο οι κάμερες στα σχολεία, υποστηρίζει η ΕΛΜΕΚΙ (upd)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 13:24

Αντιπαιδαγωγικό μέτρο οι κάμερες στα σχολεία, υποστηρίζει η ΕΛΜΕΚΙ (upd)

Όχι στην παρακολούθηση των μαθητών πάρτε μέτρα για την ασφαλή και υγιεινή λειτουργία των σχολείων.

Οι Δημοτικές αρχές Αργοστολίου και Ληξουρίου εν μέσω πανδημίας και εγκληματικών ελλείψεων σε μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών, ανακάλυψαν ότι η βασική «προτεραιότητα» στην λειτουργία των σχολείων είναι οι κάμερες στους σχολικούς χώρους.

Αφού τις χρηματοδότησαν μέσα από τις αντίστοιχες σχολικές επιτροπές με υψηλό κόστος (2000 Ε), τις χρησιμοποιούν ακόμη και σε χώρους  που λειτουργούν ως τάξεις ( προαύλια σχολείων που γίνεται το μάθημα της Φυσικής Αγωγής).

Τι και αν τα σχολεία λειτουργούν σε «κοντέινερ», τι και αν δεν μπορεί να γίνει μάθημα όταν βρέχει, όταν φυσά ή κάνει ζέστη, αν πλημυρίζουν, αν δεν έχουν τις στοιχειώδεις αθλητικές εγκαταστάσεις, αν δεν υπάρχει τόπος να καθίσουν στο διάλλειμα χωρίς να τους δέρνουν οι καιρικές συνθήκες, ΑΥΤΟ που κρίθηκε ως πρώτη ανάγκη ήταν η τοποθέτηση καμερών!!!

Για την ανάγκη του εγχειρήματος επιστρατεύτηκαν φυσικά και τα ανάλογα προσχήματα-δικαιολογίες, όπως π.χ. αυτό της προστασίας του χώρου από κλοπές κ.α. Αλήθεια σε ποιο σχολικό συγκρότημα σήμερα υπάρχει έστω και ένας φύλακας; Οι τοπικές αρχές και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί που «προστατεύουν» τα σχολεία όταν οι μαθητές κινητοποιούνται διεκδικώντας σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, γιατί δεν μπορούν πραγματικά να τα προστατέψουν το βράδυ από κλοπές και δολιοφθορές;

Τα παραπάνω συνθέτουν μια τραγική εικόνα που συμπληρώνει την κρίση και τον εκφυλισμό ενός συστήματος που προωθεί για την νεολαία, από την μια την αμορφωσιά της μέσα σε εξαθλιωμένα σχολεία και από την άλλη τον εθισμό της στον χαφιεδισμό και στην ιδέα του big brother. Προωθεί την ηλεκτρονική παρακολούθηση της φυσικής παρουσίας και της δράσης των μαθητών σαν να είναι ύποπτη και μάλιστα όταν κινητοποιούνται.

Είναι δικαιολογίες ότι τάχα δεν λειτουργούν οι κάμερες στην διάρκεια των μαθημάτων, αφού το υλικό τους και τα σύγχρονα συστήματα χρήσης και επεξεργασίας του (ακόμη και μέσω κινητών τηλεφώνων), πραχτικά δεν μπορούν να ελεγχθούν, πολύ περισσότερο από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Άλλωστε στο συγκρότημα του Γυμνασίου – Λυκείου Πάστρας με τις τόσες τραγικές ελλείψεις και προβλήματα, αποκαλύφθηκε ότι ο μηχανισμός παρακολούθησης  ήταν σε πλήρη λειτουργία σε ώρα διαλείμματος!!!

Ως Δ.Σ της ΕΛΜΕΚΙ απευθύνουμε προς όλους μερικούς προβληματισμούς. Αλήθεια μία μηχανή, μια ηλεκτρονική κάμερα μπορεί άραγε να διακρίνει τον εγκληματία από τον απλό μαθητή που μπαίνει στο προαύλιο του σχολείου για να παίξει όταν μάλιστα δεν έχει και άλλες επιλογές σε αθλητικές εγκαταστάσεις; Μπορεί να παρεμβαίνει στην ιδιωτική ζωή των μαθητών ενός σχολείου, στην κουβέντα τους, στη συμπεριφορά τους, για να προασπίσει τελικά τι;. Από ποιον, που και πως θα αξιοποιούνται αυτά τα στοιχεία;

Η κυβέρνηση της NΔ νομοθέτησε πρόσφατα εκτός των άλλων και την απαράδεκτη διαδικασία on-line μετάδοσης των μαθημάτων μέσα από τις σχολικές τάξεις, με τοποθέτηση καμερών μέσα στις αίθουσες, καταδεικνύοντας ότι υπάρχει γενικότερο σχέδιο ανοίγοντας επικίνδυνους δρόμους. Αυτό υπηρετείται και τοπικά από τις Δημοτικές Αρχές, που αποτελούν τελικά το μακρύ χέρι του κράτους στην αντιεκπαιδευτική και αυταρχική πολιτική του.

Η λειτουργία της κάμερας σε οποιονδήποτε χώρο, πολύ περισσότερο στα σχολεία, είναι μέτρο αντιπαιδαγωγικό, αντιδημοκρατικό και αυταρχικό και περιορίζει την ελευθερία έκφρασης του συνόλου των φορέων της εκπαίδευσης και την παιδαγωγική ελευθερία.

Εδώ και τώρα να αφαιρεθούν οι κάμερες παρακολούθησης που υπάρχουν στο ΓΕΛ Ληξουρίου και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάστρας. Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος μόρφωσης, ελεύθερης δημιουργίας και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Καμιά εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε σχολεία, δεν πρόκειται να λύσει το ζήτημα της φύλαξης και προστασίας των σχολικών κτιρίων και δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο των σχολικών φυλάκων που είναι αναγκαίο να υπάρχουν.

Οι κάμερες μέσα και έξω από τα σχολεία για να παρακολουθούν την γνώση, τους αγωνιζόμενους μαθητές και «ό,τι πετάει», δεν αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του σχολείου και της κοινωνίας, αλλά τις ανάγκες ενός αυταρχικού κράτους που είτε έτσι, είτε με αντεργατικά εκτρώματα που καταργούν το 8ωρο, την κυριακάτικη αργία κ.α, τσακίζει λαϊκά δικαιώματα για να υπερασπίσει τα κέρδη των λίγων.

Δίνουμε δυναμική απάντηση με μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 10 Ιούνη για να καταδικαστεί συνολικά η πολιτική που χτυπά κάθε εργασιακό και φυσικό δικαίωμα.

Αργοστόλι 2/6/2021

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ΚΙ


  • Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου :

Αυτό που χρειάζεται το Γενικό Λύκειο Ληξουρίου δεν είναι οι κάμερες αλλά ένα σύγχρονο και ασφαλές κτιριακό συγκρότημα.

Όταν για όλα τα σχολεία της Δευτ/θμιας Εκπ/σης στο Δήμο Ληξουρίου, το ποσό της Α΄ και Β΄ δόσης των λειτουργικών δαπανών για το 2021 είναι 6.177,60 € το τετράμηνο και για τις 4 σχολικές μονάδες (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Γυμνάσιο Ληξουρίου και Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης,), η Δημοτική Αρχή (Ν.Δ.), μέσω της Σχολικής Επιτροπής, αφιερώνει το ποσό των 2.000,00 € (!!!) για την  προμήθεια καμερών για το Γενικό Λύκειο Ληξουρίου.

Με βάση την παραπάνω απόφαση στο «παραθαλάσσιο» (όπως το αποκαλούν οι μαθητές, το ΓΕΛ Ληξουρίου), μια από τις πρώτες και βασικές ανάγκες του, όπως τις αξιολογεί η Δ. Αρχή είναι η αγορά και η τοποθέτηση καμερών !!!

 ΑΥΤΟ που έλειπε στο σχολείο-«κοντέινερ», που πλημμυρίζει σε κάθε νεροποντή και ξερνά το προαύλιο λύματα με τις ανάλογες οσμές, που οι μαθητές συμβιώνουν με τα ποντίκια και τους δέρνουν οι καιρικές συνθήκες,  ήταν κάμερες!!!

Είναι προφανές ότι η Δημ. Αρχή, με τα πρόθυμα μέλη της στην σχολική επιτροπή και με την αγαστή συνεργασία της εκπροσώπου της παράταξης του κ. Ρουχωτά, συνεπικουρούμενη από την αποχή του εκπροσώπου της παράταξης του κ. Αραβαντινού, παίρνουν ενεργό μέρος στην συνολικότερη επιδίωξη της κυβέρνησης να εθίσει μαθητές και εκπαιδευτικούς στον χαφιεδισμό και στην ηλεκτρονική παρακολούθηση, να παρακολουθεί κάθε τους βήμα, είτε συγχρωτίζονται στα διαλείμματα και στις τάξεις, είτε αγωνίζονται για ένα καλύτερο σχολείο. Φυσικά επιστράτευσαν τα ανάλογα προσχήματα ισχυριζόμενοι ότι τάχα «…ψηφίζουν μόνο την δαπάνη για να πληρωθεί ο ανάδοχος του έργου…», ή ότι τάχα  προστατεύουν το χώρο από κλοπές και φθορές του συρματοπλέγματος τύπου hot-spot. Σημειώνεται ότι το συρματόπλεγμα  «παραβιάζεται» από τους νεολαίους της πόλης μας, που, μη έχοντας που αλλού να παίξουν, χρησιμοποιούν τον προαύλιο χώρο του συγκεκριμένου σχολείου ως το μοναδικό (ακατάλληλο και επικίνδυνο) ανοιχτό γήπεδο αθλοπαιδιών σε όλη την πόλη του Ληξουρίου!!!

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης όχι μόνο καταψήφισε τη συγκεκριμένη προκλητική δαπάνη που δεν έχει καμιά σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία και τις οξυμένες ανάγκες που αντιμετωπίζει το σχολείο, αλλά ζήτησε επιπλέον εδώ και τώρα να αφαιρεθούν οι κάμερες παρακολούθησης που υπάρχουν στις φαβέλες του ΓΕΛ Ληξουρίου. Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος μόρφωσης, ελεύθερης διακίνησης ιδεών και δημιουργίας καθώς και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας των παιδιών μας. Το σχολείο δεν είναι φυλακή!

Η Δημοτική Αρχή και όσοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, υιοθέτησαν αυτήν την επιλογή έχουν μεγάλες ευθύνες, αφού όχι μόνο δεν  απαντούν στην ανάγκη ύπαρξης σχολικών φυλάκων, που αποτελούν την μοναδική και φερέγγυα λύση για την φύλαξη και προστασία των σχολικών κτιρίων, αλλά παίρνουν και ενεργό μέρος στην υλοποίηση της αντιεκπαιδευτικής και αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας.

Η Δημοτική Αρχή αντί να πάρει όλα τα μέτρα για να δρομολογηθεί η κατασκευή νέου κτηριακού συγκροτήματος για το ΓΕΛ Ληξουρίου, συστηματικά απαξιώνει αυτή την προοπτική. Εκτελώντας κυβερνητικά συμβόλαια, αναγκάζει να στοιβάζονται πάνω από 300 μαθητές σε ένα παρωχημένο και ανεπαρκές σχολικό συγκρότημα (το παλαιό κτίριο του ΓΕΛ Ληξουρίου), που επισκευάζεται 7 χρόνια τώρα και μάλιστα να παρακολουθούνται συστηματικά με κάμερες.

 

ΛΗΞΟΥΡΙ 2/6/2021                                Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου