ΔΑΣ-ΟΤΑ Κεφαλονιάς: Νέα «υπεραπλούστευση» των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και τα δημοτικά συμβούλια στον «πάγο»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2020 09:16

ΔΑΣ-ΟΤΑ Κεφαλονιάς: Νέα «υπεραπλούστευση» των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και τα δημοτικά συμβούλια στον «πάγο»

Εν μέσω των κινητοποιήσεων στις 5/3/2020 και των αντιδράσεων των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας υπουργείου εσωτερικών και άλλες διατάξεις», που βρίσκεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση κατά παραγγελία των δημάρχων που την στηρίζουν, των επιχειρηματικών ομίλων και των σκουπιδοεργολάβων, κατέθεσε αιφνίδια τροπολογία που υπεραπλουστεύει ακόμη περισσότερο την διαδικασία ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου των δήμων.

Προκειμένου να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν στην μεθόδευση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου, μετά την ευκολία απόφασης που παρείχε η κυβέρνηση στα δημοτικά συμβούλια με την νομοθετική διάταξη του άρθρου 178 του ν. 4635/2019, το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε τροπολογία που προβλέπει την fast truck ιδιωτικοποίηση των εν λόγω υπηρεσιών ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ του δημοτικού συμβουλίου, παρά μόνο της οικονομικής επιτροπής.

Μετά τις αυξημένες αποφασιστικές αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής των δήμων που νομοθέτησε η ίδια κυβέρνηση με το ν. 4623/2019, προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα "πλειοψηφίας", με την σημερινή τροπολογία επεκτείνει τον "διακοσμητικό" ρόλο των δημοτικών συμβουλίων, αφαιρώντας τους άλλη μία αρμοδιότητα στο να αποφασίζουν αυτά για τόσο σοβαρά ζητήματα που αφορούν του εργαζόμενους και κυρίως τις λαϊκές οικογένειες που θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος των ιδιωτικοποιήσεων. Κυβέρνηση και πλειοψηφία των δημάρχων υλοποιούν χωρίς καμία παρέκκλιση τα σχέδια που τους έχουν υπαγορεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για την κερδοφορία των λίγων και την εξαθλίωση των πολλών.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν κατάργηση υπηρεσιών, απολύσεις εργαζομένων και επιπλέον χαράτσια στους δημότες. Είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας!

Με σωστό προσανατολισμό μπορούμε να σταματήσουμε και τους σχεδιασμούς τους και την πολιτική τους.

Καλούμε τα σωματεία του κλάδου από αύριο το πρωί να προχωρήσουν σε μαζικές διαδικασίες, να αποκαλύψουμε τη πολιτική της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων, αλλά και να οργανώσουμε τον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών των δήμων.

Δεν συναινούμε στο "πλιάτσικο" των υπηρεσιών. Να σημάνει τώρα γενικός ξεσηκωμός.

Οι μάχες να μεταφερθούν στις οικονομικές επιτροπές και σε ότι άλλο επινοήσει εκ νέου η κυβέρνηση, υποβαθμίζοντας το ρόλο των δημοτικών συμβουλίων, για να υλοποιήσει τις εντολές των σκουπιδοεργολάβων και των επιχειρηματικών ομίλων.

Να μην βρίσκουν γραφείο ή αίθουσα να συνεδριάσουν.

Αργοστόλι,08/03/2020

ΔΑΣ - ΟΤΑ Κεφαλονιάς