To Εργατικό κέντρο για τις εξελίξεις με τις απολύσεις στο Αεροδρόμιο

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2019 09:45

To Εργατικό κέντρο για τις εξελίξεις με τις απολύσεις στο Αεροδρόμιο

Αγώνας για τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης προχώρησε χθες 31/10 και προχθές 30/10 σε παραστάσεις διαμαρτυρίας τόσο στη διοίκηση της ESA Security Solutions όσο και της Fraport ως διαχειρίστριας εταιρείας ζητώντας να ανακληθεί άμεσα η εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση του συναδέλφου Νίκου Γκισγκίνη αλλά και μια δεύτερη επικείμενη απόλυση εργαζόμενου, πάλι της ESA, για την οποία ενημερωθήκαμε.

Κάτω και από την παρέμβασή μας η επικείμενη απόλυση έχει παγώσει, αλλά η ESA δήλωσε «ανένδοτη στην απόφασή της για τον Ν.Γκισγκίνη». Θεωρούμε ότι συνυπεύθυνη σ΄αυτή την εξέλιξη είναι και η Fraport που ως Πόντιος Πιλάτος υποκριτικά κρύβεται πίσω από το θεσμικό πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας σε ιδιώτη (ESA).

Είναι ξεκάθαρο ότι η πελατειακή σχέση της FRAPORT με την ESA είναι αυτή που καθορίζει τη στρόφιγγα των προσλήψεων -απολύσεων ορίζοντας το πλαφόν εργατοωρών ανά μήνα σύμφωνα με τους στόχους και το ρυθμό ανάπτυξης της κερδοφορίας τους. Πρόσφατο παράδειγμα η εντολή της FRAPORT για μείωση του βοηθητικού προσωπικού ασφάλειας της ESA (ambassadors) από 7 υπαλλήλους σε 6, 15 μέρες πριν τη λήξη της σύμβασής τους ! Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι εκ περιτροπής συμβάσεις (10μηνες & 2μηνες), η εποχιακού τύπου εργασία στο αεροδρόμιο είναι η ανάπτυξη που αφηγείται η FRAPORT στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια όπου τα κέρδη της σπάνε κάθε ρεκόρ.

Συνάδελφοι,

Οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι αυτή η απόλυση είναι εκδικητική, γίνεται μόνο και μόνο λόγω της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης του συναδέλφου, και έχει πολλαπλές στοχεύσεις. Από τη μία η απόλυσή του αποσκοπεί ευθέως στο να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι ώστε να υποχρεωθούν να υπογράψουν δίμηνες συμβάσεις στη λογική του μικρότερου κακού. Η εταιρεία έτσι αθετεί την αρχική της δέσμευση για ολοχρονική εργασία στο αεροδρόμιο, ενώ ζητά από τους εργαζόμενους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, επιδοτώντας την εργασία τους έως και 1500 €! Από την άλλη θέλουν να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου και μπροστά στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου Κεφαλονιάς στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο αγώνας για την επαναπρόσληψη του απολυμένου συναδέλφου μας είναι πλέον αγώνας για τα στοιχειώδη βασικά εργατικά μας δικαιώματα. Για να πάψει η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Για να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα στην ώρα τους. Για να μη δουλεύουμε ήλιο με ήλιο κάτω από βρισιές και φωνές. Για αυξήσεις στους μισθούς, να μπορούμε να ζήσουμε από τη δουλειά μας με αξιοπρέπεια. Για το δικαίωμα μας στην μόνιμη και σταθερή εργασία .

Δεν παραγνωρίζουμε, αντιθέτως τονίζουμε, ότι αέρα στα πανιά της μεγαλοεργοδοσίας για να αυθαιρετεί και να κάνει στην κυριολεξία ό, τι θέλει με τα εργασιακά μας δικαιώματα, έχει δώσει το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έστησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, είτε λέγονταν ΠΑΣΟΚ, είτε ΝΔ, είτε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ουσία είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ πατάει γερά πάνω στις βάσεις που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και ξεθεμελιώνει πραγματικά ό, τι έχει μείνει όρθιο, δίνει γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο, στον Καιάδα όμως στέλνει τους εργαζόμενους, τη συνδικαλιστική δράση, και τα δικαιώματά τους.

Νόμιμο πλέον είναι να απολύεσαι χωρίς αιτιολόγηση, να ξεπουλιέται κάθε σπιθαμή δημόσιας γης για να γίνουν «επενδύσεις», να ξεπουλιέται όλος ο δημόσιος πλούτος για να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπενδυτές και να «ανοίγουν» βεβαίως θέσεις εργασίας-πείνας, όπως αυτές της ESA .

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόλυση του συναδέλφου μας. Καλούμε όλα τα σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, να καταγγείλουν τη στάση της εργοδοσίας. Ήδη έχει ξεκινήσει να εκφράζεται ένα κύμα αλληλεγγύης με αποφάσεις φορέων και δημοτικών συμβουλίων που πρέπει να αγκαλιάσει τους πάντες. Καλούμε τα εργατικά κέντρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, να καταδικάσουν και τη στάση της περιφερειακής αρχής που δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

 

Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε! Καλούμε όλους τους φορείς σε ετοιμότητα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας τις επόμενες μέρες!

ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ & ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ.

 

ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ