ΕΛΜΕΚΙ: Να μην περάσει το κλείσιμο του ΕΠΑΛ Ιθάκης και της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων!!!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2012 09:40

ΕΛΜΕΚΙ: Να μην περάσει το κλείσιμο του ΕΠΑΛ Ιθάκης και της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων!!!

Συναγερμός!!! Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι η παύση λειτουργίας του ΕΠΑΛ Ιθάκης, στο πλαίσιο «αναμόρφωσης» των τομέων ναυτικών μαθημάτων των ΕΠΑΛ, υλοποιείται ταχύτητα, με βάση σχετική απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Η απόφαση είναι ειλημμένη. Τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Παιδείας εξήγγειλαν ήδη την «αναδιάρθρωση» της Ναυτικής Εκπαίδευσης και προχωράνε τάχιστα, μαζί με τους εφοπλιστές, στο κλείσιμο των «μη βιώσιμων» κρατικών δομών σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην πιο στενή σύνδεση όσων θα απομείνουν με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και στην ίδρυση ιδιωτικών σχολών.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της ΕΛΜΕ-ΚΙ από πέρσι. Όταν η πρώην Υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ κ. Διαμαντοπούλου δήλωνε, σε σχετική συζήτηση στη Βουλή για τη Ναυτική Εκπαίδευση, πως το ΕΠΑΛ Ιθάκης πρέπει να κλείσει μαζί με άλλα τέσσερα (από τα 15 που έχουν τομείς ναυτικών μαθημάτων) στην υπόλοιπη επικράτεια. 


Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, υλοποιώντας τη γραμμή που χαράχθηκε από το Μάαστριχτ και επιταχύνεται με τα μνημόνια, δείχνουν ξεκάθαρα το τι σημαίνει «εφαρμοσμένη αξιολόγηση» στην εκπαίδευση. Επικαλούνται την αναλογία μαθητών καθηγητών προκειμένου να πετάξουν τα παιδιά της Ιθάκης στον καιάδα της αμάθειας. Την ίδια στιγμή συναγωνίζονται στα «κίνητρα» που θα παρασχεθούν στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, για να πάρει πιο άμεσα στα χέρια του όλο το φάσμα της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη χώρα. Είναι αδίστακτοι. Αυτό που ανοίγει στην Ιθάκη είναι προπομπός των εξελίξεων για την ΑΕΝ Ιονίων Νήσων αλλά και για το σύνολο των σχολείων, που η αξιολόγηση αντιμετωπίζει με όρους «ορθολογικής διαχείρισης» και «βιωσιμότητας». Ανοίγει νέος κύκλος καταργήσεων – συγχωνεύσεων. Ανοίγει διάπλατα η πόρτα για απολύσεις εκπαιδευτικών, τις οποίες οι ίδιοι διαρρέουν ότι θα ξεκινήσουν από τα ΕΠΑΛ και τις τεχνικές ειδικότητες.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί σε ξεσηκωμό τον κλάδο και το λαό των νησιών μας. Η Ιθάκη, το νησί της ναυτοσύνης, να κάνει δική της υπόθεση την αποτροπή των κυβερνητικών επιλογών. Η καταδίκη των άθλιων επιχειρημάτων που εξυφαίνονται, με τη βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ, υπέρ της αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών να πάρει μαζικές διαστάσεις. Να απλωθεί δίχτυ αλληλεγγύης στους μαθητές των ΕΠΑΛ και στους σπουδαστές των ΑΕΝ. Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή.


 Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολείου.
 Κανένα παιδί στο δρόμο. Κανένας φοιτητής στο περιθώριο.
 Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.
 Έξω οι εφοπλιστές και οι επιχειρήσεις από τα σχολεία και τις σχολές.
 Κανένας εκπαιδευτικός δεν πλεονάζει.

Αργοστόλι 6 Οκτωβρίου 2012

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης                                                         Τουλάτος Παύλος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ