ΕΛΜΕΚΙ: Στον "αέρα" η μεταφορά των μαθητών

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2012 07:31

ΕΛΜΕΚΙ: Στον "αέρα" η μεταφορά των μαθητών

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) Ιονίων Νήσων σχετικά με τη μεταφορά των μαθητών. Οι δυνάμεις της συγκυβέρνησης (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ) αποδέχτηκαν τον πυρήνα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) 35415/28.7.2011 για το θέμα. Καταψήφισαν το αίτημα του λαϊκού κινήματος για απόσυρση και μη εφαρμογή της ΚΥΑ και για διασφάλιση του δικαιώματος όλων των μαθητών σε δημόσιες – δωρεάν – ασφαλείς μεταφορές. Ζήτησαν, απλώς, τη μείωση στο μισό των χιλιομετρικών ορίων μεταξύ σχολείου φοίτησης και κατοικίας.

Η Περιφερειακή Αρχή (ΝΔ), «έριξε στο τραπέζι» πρόταση για δάνειο, ώστε να καλυφθεί το κόστος της δαπάνης. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε «οικονομοτεχνική μελέτη»!!! Να που οδηγεί η πρόβλεψη του «Καλλικράτη» να πάρουν οι δήμοι και οι περιφέρειες αυτή την ευθύνη: Είτε να γίνει η μεταφορά προσωπική ευθύνη των γονέων είτε να μετακυληστεί το κόστος σε όλο το λαό της Περιφέρειας. Αυτή είναι η αποκέντρωση στο όνομα της οποίας πίνουν νερό οι δυνάμεις του «ευρωπαϊκού τόξου». Στον αέρα, λοιπόν, οι μεταφορές για την επόμενη σχολική χρονιά.


Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταδικάζει τις αθλιότητες που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης από τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Βερύκιο, με την ανοχή της Περιφερειακής Αρχής και με περαιτέρω πυροδότηση από τον Πρόεδρο του ΠΣ και πρώην Περιφερειακό Διευθυντή Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Άνθη. Ο «Στάλιν» (!!!), οι «τεμπέληδες καθηγητές που κάνουν φροντιστήρια...», ο «λαός που έχει μάθει στην τεμπελιά...», επιστρατεύτηκαν προκειμένου να δικαιολογηθούν οι περικοπές. Ο ωμός αντικομουνισμός μαζί με τον «κοινωνικό αυτοματισμό», τη διαβολή και την τρομοκρατία συνοδεύουν πάντοτε κάθε αντιλαϊκή – αντιεκπαιδευτική πολιτική. Οι δυνάμεις της «Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» έδειξαν όλη τη δημοκρατική τους ευαισθησία φιμώνοντας το Εργατικό Κέντρο και στερώντας το λόγο από την εκπρόσωπο των μαθητών (Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Κεφαλονιάς – Ιθάκης / ΣΑΣΚΙ). Με αγώνα μίλησαν η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων αλλά και η ΕΛΜΕ-ΚΙ. Σημειώνουμε ότι η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ σιώπησε, στην απαίτηση να δοθεί ο λόγος στους εκπροσώπους των φορέων του μαζικού κινήματος.
ΤΩΡΑ, μαζί με όλο το λαό να διεκδικήσουμε:
1. Να διασφαλιστεί ότι η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει χωρίς ελλείψεις.
• ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ! Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία με κρατική ευθύνη. Κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς θέρμανση. Να υπάρξει απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές, που αφορούν τις δαπάνες για προμήθεια αναλωσίμων. Ρύθμιση εδώ και τώρα για αφορολόγητο πετρέλαιο (προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές, αλλά όχι τα σχολεία!). Κατάργηση του ΦΠΑ και αντίστοιχη μείωση των τιμών για τα προϊόντα που πωλούνται στα κυλικεία.
• ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ» ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
• 20 μαθητές το πολύ ανά τμήμα – προγραμματισμός προσλήψεων εκπαιδευτικών που να καλύπτουν τις ανάγκες. Τακτικός έλεγχος ανά έτος των σχολικών κτιρίων και άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών.
• Από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς και δωρεάν για όλα τα παιδιά να διασφαλιστούν τα πιστοποιητικά υγείας. Εξασφάλιση ότι κανένας μαθητής δεν μένει νηστικός.
• Ενοικίαση ξενοδοχείων και καταλυμάτων την χειμερινή περίοδο, για την στέγαση των νεοδιοριζόμενων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών των 600 ευρώ.

2. Για τις μεταφορές:
• Να παρθεί πίσω και να μην υλοποιηθεί από την τοπική διοίκηση η ΚΥΑ.
• Να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη μετακίνησή του τη νέα χρονιά.
• Επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών με αξιοποίηση όλων των μέσων και του προσωπικού της κρατικής και της τοπικής διοίκησης. Δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές.
• Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα. Για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ' ευθείας κρατική χρηματοδότηση.
• Όχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στους Δήμους. Η μεταφορά του μαθητή είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας κι όχι των «τοπικών» αρχόντων και των γονιών.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                                                Ο Γενικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης                         Γερασιμόπουλος Παύλος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ