ΕΛΜΕΚΙ: Μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 13:11

ΕΛΜΕΚΙ: Μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εύχεται σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες καλή σχολική χρονιά. Απαιτείται σκληρός αγώνας για να είναι η χρονιά πραγματικά (και όχι ψευδεπίγραφα) καλή. Το δικαίωμα στη μόρφωση συγκρούεται με ολοένα και μεγαλύτερα εμπόδια που ορθώνουν κυβέρνηση και ΕΕ. Καλή δύναμη λοιπόν στον προσωπικό, αλλά ακόμη περισσότερο στον συλλογικό αγώνα για να καταχτήσουμε μια παιδεία και μια μόρφωση χωρίς διακρίσεις. Για να υπερασπιστούμε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Για ένα ενιαίο σχολείο που να μπορούν να τελειώσουν όλα τα παιδιά, αφομοιώνοντας τους φυσικούς και κοινωνικούς νόμους που διέπουν τη ζωή τους. Αποχτώντας αυτοπεποίθηση για τη ζωή και εφόδια για το μέλλον.

Αυτό το όραμα μπορεί να γίνει δύναμη μαζικής δράσης για το τσάκισμα της βάρβαρης πολιτικής που αφήνει παιδιά χωρίς φαγητό, ρεύμα και σπίτι, χωρίς καθηγητές και βιβλία, με προβλήματα στη μετακίνηση και στις ιατρικές εξετάσεις, στην ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και στην αντισεισμική τους θωράκιση. Πάνω από όλα το όραμα για ενιαία μόρφωση όλων των παιδιών -μέσα από ένα γενικό βασικό υποχρεωτικό σχολείο –μπορεί και πρέπει να γίνει δύναμη ενάντια στο σχεδιασμό των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεών τους για σχολείο διαφοροποιημένο – κατηγοριοποιημένο επιχειρηματικό, εξεταστικό κέντρο, φίλτρο επιλογής, προσανατολισμένο στις εφήμερες δεξιότητες, που πετά μαζικά τη νέα γενιά στη τζάμπα εργασία και διαμορφώνει ένα φθηνό ευέλικτο δυναμικό για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Το δήθεν «νέο σχολείο», που θεσμοθετεί η κυβέρνηση, υπηρετεί τα προηγούμενα και πρέπει να μείνει στα χαρτιά.

Κανένας νέος και νέα δεν είναι ανίκανοι. Αδιέξοδο είναι το βαθιά άδικο και ταξικό εκπαιδευτικό σύστημα, που γίνεται ακόμη πιο άδικο και πιο ταξικό. Αυτό είναι σκάρτο, και όχι τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δίνουν τη μάχη για μόρφωση, έχοντας να υπερνικήσουν τις προσωπικές και οικογενειακές δυσκολίες που δημιουργεί η σημερινή πολιτική.

Κοινή προοπτική για νέους – γονείς και εκπαιδευτικούς είναι η ενότητα και η πάλη για τη ριζική αλλαγή της κατάστασης στην παιδεία και την κοινωνία. Για σπουδές αποκλειστικά δωρεάν και αναβαθμισμένες. Για να μην οδηγηθεί κανένας νέος και νέα στον καιάδα της ημιμάθειας και της χειραγώγησης. Η λύση είναι στα δικά μας χέρια. Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκονται στον αγώνα και τη ρήξη με την πολιτική της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος                         Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης      Γαλιατσάτος Νικόλας