Το πρόγραμμα δράσεων της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς ενάντια στις αλλαγές στην Παιδεία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 05 Σεπτεμβρίου 2013 09:06

Το πρόγραμμα δράσεων της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς ενάντια στις αλλαγές στην Παιδεία

Το πρόγραμμα δράσεων της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς ενάντια στις προωθούμενες από την Κυβέρνηση αλλαγές στην Παιδεία.

Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη:

8 μμ, αμφιθέατρο 2ου – 3ου Γυμνασίου, ενημερωτική σύσκεψη με σωματεία εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τρίτη 10 Σεπτέμβρη - Μέρα ψήφισης νομοσχεδίου:

7 μμ, Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς Ιθάκης (ΕΚΚΙ). Συμμετοχή σε συλλαλητήριο που θα διοργανώσουμε από κοινού με το ΕΚΚΙ, υιοθετώντας σχετική πανελλαδική πρόταση του ΠΑΜΕ.

Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη (Αγιασμός):

α) Ανάγνωση επιστολής της ΕΛΜΕ-ΚΙ στον αγιασμό.

β) 9.30 πμ συγκέντρωση των σχολείων μπροστά στην πρώην Νομαρχία.

γ) 8 μμ γραφεία ΕΛΜΕ, ανοιχτό ΔΣ για ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις της ΓΣ Προέδρων.

Διάστημα 12- 19 Σεπτέμβρη:

Με πρωτοβουλία των Συλλόγων Διδασκόντων συσκέψεις με γονείς στα σχολεία, στις οποίες θα κληθούν να ενημερώσουν μέλη του ΔΣ.

Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη:

Πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ-ΚΙ για σύσκεψη των σωματείων του δημόσιου, με στόχο την προετοιμασία των απεργιακών συγκεντρώσεων των δημόσιων υπαλλήλων τοπικά (στο διήμερο 18-19 Σεπτέμβρη).

Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη:

10.30 πμ απεργιακή συγκέντρωση δημοσίων υπαλλήλων στο Εργατικό Κέντρο.

Τοποθέτηση για «νέο» Λύκειο και «νέο» ΕΠΑΛ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ δηλώνει κατηγορηματικά ότι το «νέο Λύκειο» και το «νέο Επαγγελματικό Λύκειο», αποτελούν έγκλημα σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών:

ü Χτυπούν παραπέρα το δικαίωμα στη γενική μόρφωση.

ü Μετατρέπουν το Λύκειο και το ΕΠΑΛ σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο. Για να περάσει ένα παιδί στο Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να δώσει 4 (!) φορές πανελλαδικές εξετάσεις.

ü Ταΐζουν κυριολεκτικά τα φροντιστήρια και την παραπαιδεία. Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, τα παιδιά των ανέργων σπρώχνονται στην ψευτοκατάρτιση.

ü Στέλνουν τα παιδιά στη τσάμπα εργασία με μεροκάματο 9 ευρώ τη μέρα.

ü Εισάγουν στο σχολείο τις προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), τα 5μηνα, με μισθό μόλις 400 ευρώ το μήνα. Βάζουν μπουρλότο στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι να παλέψουμε για να μην υλοποιηθεί το έκτρωμα που καθιερώνει την παιδική και ανήλικη εργασία!

Οι εξελίξεις αυτές δεν αποτελούν κεραυνό «εν αιθρία». Το σχολείο που χτίζουν είναι το σχολείο που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, για ένα φτηνό, ευέλικτο, αλλά και υπάκουο εργατικό δυναμικό. Είναι το σχολείο της ΕΕ και των μονοπωλίων. Αποτελεί συνέχεια των αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που έφερε ο λεγόμενος «νόμος Διαμαντοπούλου». Δεν απορρέει από το «Μνημόνιο», όπως διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι ανατροπές στο σχολείο βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση του κατώτερου μισθού και των Συλλογικών Συμβάσεων. Υπηρετούν το στόχο της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό είναι το «νέο σχολείο». Της ημιμάθειας, της απλήρωτης δουλειάς, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και των χορηγών, της παιδικής εργασίας.

Απαιτούμε:

ü Ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο που σφαγιάζει τη ζωή και τη μόρφωση των παιδιών μας, που τα πετά έξω από το Λύκειο. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Όχι στο σχολείο της αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα σχολείο για όλα τα παιδιά, ενιαίο, 12χρονο, που θα τα μορφώνει και δεν θα τα εξοντώνει. Δίχρονες Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές μετά το 12χρονο σχολείο. Όχι στην αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου.

ü Οι εξετάσεις να έχουν μόνο ενδοσχολικό, προαγωγικό χαρακτήρα. Όχι στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις σε Λύκειο και ΕΠΑΛ. Πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αποκλειστικά στην ευθύνη του κράτους και όχι των πανεπιστημίων. Αποδέσμευση του προγράμματος και της λειτουργίας του Λυκείου από διαδικασία επιλογής για ΑΕΙ-ΤΕΙ. Κατάργηση κάθε διαχωρισμού και πρόωρου προσανατολισμού (κατευθύνσεις, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ κλπ). Απεριόριστη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προτίμησης και επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές θέλει ο υποψήφιος. Κατοχύρωση βαθμολογίας.

ü Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικοί φύλακες που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Καμία απόλυση-καμία διαθεσιμότητα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όλοι οι εκπαιδευτικοί με οργανική θέση.

ü Κατάργηση του έτους μαθητείας. Πρακτική άσκηση οργανικά ενταγμένη στο πρόγραμμα σπουδών και το επάγγελμα. Όχι στην πιστοποίηση, το πτυχίο αποκλειστική προϋπόθεση για το επάγγελμα.

ü Καμία τάξη με πάνω από 20 μαθητές. Κανένα σχολείο χωρίς εκπαιδευτικούς και βιβλία. Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.

ü Ούτε ένα παιδί χωρίς μεταφορά, χωρίς εμβολιασμό και χωρίς κάρτα υγείας. Δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά.