Μειώσεις φόρου για ηλεκτρονικές συναλλαγές - Ποιοι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 09:06

Μειώσεις φόρου για ηλεκτρονικές συναλλαγές - Ποιοι επαγγελματίες μπαίνουν στο στόχαστρο

Επιπλέον κίνητρα στους φορολογούμενους ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επεκτείνουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους.

Σε μια προσπάθεια να μπει το ηλεκτρονικό χρήμα σε ακόμα περισσότερες συναλλαγές το σχέδιο προβλέπει μείωση έως και 2.200 ευρώ στο φόρο εισοδήματος μέσω της έκπτωσης από το εισόδημα που θα πρέπει να καλύπτει ο φορολογούμενος με e-αποδείξεις. Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως οι συναλλαγές με δικηγόρους, αρχιτέκτονες, υδραυλικούς, φωτογράφους και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών όπου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει φοροδιαφυγή.

Όπως εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσοι επιλέξουν να κάνουν ηλεκτρονικά (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, e-banking) τη συναλλαγή με συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, τότε θα έχουν έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα και μέχρι ποσού 5.000 ευρώ.

Εάν οι φορολογούμενοι επιλέξουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, τότε θα μπορούν να γλιτώνουν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος έως και 2.200 ευρώ κάθε χρόνο, ενώ θα υπολογίζονται δυο φορές.

Οι φορολογούμενοι θα δουν έκπτωση στους φόρους τους εάν προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές με τις έξεις επαγγελματικές ομάδες:

1. Δικηγόροι

2. Αρχιτέκτονες

3. Ιδιωτικοί ερευνητές

4. Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών

5. Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών

6. Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές

7. Ξυλουργοί

8. Εργολάβοι καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων

9. Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών

10. Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών)

11. Ταξιτζήδες

12. Εργολάβοι μεταλλικών κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας)

13. Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων

14. Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.)

15. Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.

16. Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες

17. Φωτογράφοι

18. Εργολάβοι σκυροδέματος

 Από την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο:

  • έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ,
  • έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ,
  • έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ,
  • έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ,
  • έως 2.000 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα μετρούν διπλά στον υπολογισμό του ορίου του 30% από το εισόδημα που θα πρέπει να καλύπτει ο φορολογούμενος με e-αποδείξεις, ενώ διπλά θα μετρούν και τα ιατρικά έξοδα τα οποία θα εξοφλούνται με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα.

Για παράδειγμα μια δαπάνη ύψους 50 ευρώ για πληρωμή αμοιβής σε γιατρό, λόγω επίσκεψης στο ιατρείο, εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ως δαπάνη 100 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες.

  • Οι ηλεκτρονικές πληρωμές που θα υπολογίζονται στο διπλάσιο θα αφορούν, ειδικότερα, έξοδα για παροχή υπηρεσιών από:
  • ιατρούς
  • οδοντιάτρους
  • ορθοδοντικούς
  • κτηνιάτρους
  • διαγνωστικά κέντρα (εξετάσεις και λοιπές διαδικασίες διάγνωσης)

Η νέα φορολοταρία

Αλλαγές έρχονται και στη φορολοταρία, σε μια προσπάθεια να γίνει πιο ελκυστική στους φορολογουμένους, προκειμένου να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η ισχύουσα διαδικασία φαίνεται πως δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα καθώς ούτε ο τρόπος διεξαγωγής, αλλά κυρίως ούτε το χρηματικό ποσό που κερδίζουν οι τυχεροί έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των φορολογουμένων. Το μοντέλο των 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν και για το καινούργιο σύστημα εξετάζεται:

  • Διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.
  • Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.
  • Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

Μεταξύ των σεναρίων που υπάρχουν στο τραπέζι εξετάζεται να δίδονται μέσα από την κλήρωση πιο μεγάλα σε αξία ποσά, αλλά σε πιο λίγους. Επίσης, εξετάζονται πιο συχνές κληρώσεις αλλά και τρόποι για τη μεγαλύτερη προβολή τους στο κοινό.

dikaiologitika.gr