Οικονομία: Διαθέτει ισχυρά αντισώματα και ελπίζει σε μια θετική έκπληξη από τον τουρισμό!

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 10:55

Οικονομία: Διαθέτει ισχυρά αντισώματα και ελπίζει σε μια θετική έκπληξη από τον τουρισμό!

 H ελληνική οικονομία αντέχει... Eναν χρόνο πριν, όταν ξέσπασε η πανδημία, όλοι οι διεθνείς οίκοι προέβλεπαν καθίζηση του ΑΕΠ και ισχυρή ύφεση που θα ξεπερνούσε το 10%, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εκτιμούσαν πως μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 15%.

Τελικά ούτε οι μεν ούτε οι δε δικαιώθηκαν. Η ύφεση ήταν μεν υψηλή, αλλά με δεδομένο ότι ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ στηρίζεται στον τουρισμό, τότε πέραν πάσης αμφιβολίας η Ελλάδα κατάφερε να πληρώσει το μικρότερο δυνατό κόστος.

Διαψεύδονται οι πλέον απαισιόδοξοι 

Ομως οι θετικές επιδόσεις, τηρουμένων πάντα των αναλογιών, δεν σταμάτησαν το 2020. Στο τέλος του περασμένου έτους, συντάχθηκε και κατατέθηκε ένας προϋπολογισμός για το 2021, που ως βασικό του σενάριο είχε ότι η οικονομία θα έβγαινε από το lockdown περίπου στις 10 Δεκεμβρίου του 2020 (είχε μπει στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου έτους).

Και με βάση αυτό το σενάριο, προβλέπονταν ανάπτυξη της τάξεως του 4,8%, ενώ η περσινή ύφεση προσδιορίζονταν στο 10,5%.

Πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,2% το 2021 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η ανάπτυξη στην Ελλάδα εφέτος θα είναι της τάξεως του 4,2%, ελάχιστη απόκλιση από τον αρχικό στόχο και παρά το γεγονός ότι μεσολάβησαν μόνο αρνητικά γεγονότα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο 3μηνο, η οικονομία αντέχει. Τα έσοδα κινούνται εντός των στόχων, όπως και οι δαπάνες, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα στήριξης αυξήθηκε, δεν εκτοξεύθηκαν.

Ο τουρισμός μπορεί να κάνει την διαφορά

Κανείς δεν λέει βέβαια ότι τα δύσκολα πέρασαν, αντίθετα όλοι συνηγορούν στο συμπέρασμα, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Ωστόσο η οικονομία μπορεί να μπει σε τροχιά, στην περίπτωση που έρθουν ευχάριστα νέα από τον τουρισμό. Είναι το ισχυρό χαρτί της. Πέρυσι οι επιδόσεις ήταν κατά πολύ κάτω από τις προβλέψεις.

Εφέτος τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά, ενώ ο πήχης έχει τοποθετηθεί σχετικά χαμηλά. Ποια είναι αυτά:

  • Η χρονική διάρκεια της εφετινής περιόδου θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη
  • Υπάρχουν «καθαρές» χώρες, που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και οι οποίες παραδοσιακά «ψηφίζουν Ελλάδα. Σε αυτές η ελληνική κυβέρνηση έχει απλώσει δίχτυα και τους καλεί από την προσεχή Δευτέρα να έρθουν στην Ελλάδα.
  • Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι. Εμβόλιο ή τεστ, χωρίς καραντίνα.
  • Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα είναι εμβολιασμένοι.
  • Η κυβέρνηση έχει, σε αντίθεση με πέρυσι, ξεκάθαρο πλάνο, το οποίο και εφαρμόζει μέχρι κεραίας.

Με βάση όλα τα παραπάνω ο τουρισμός μπορεί να εκπλήξει και να φέρει ένα αποτέλεσμα καλύτερου του αναμενομένου. Αλλά ακόμη και αυτό να μην συμβεί και απλά να επιτευχθεί ο στόχος, που είναι έσοδα στο 40% αυτών του 2019, θα είναι μία πολύ καλή εξέλιξη.

Πηγή: imerisia.gr