Σχέδιο φοροελαφρύνσεων με στόχο την ανάπτυξη, ποιοι φόροι αναμένεται να μειωθούν και πότε

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 08 Απριλίου 2021 10:00

Σχέδιο φοροελαφρύνσεων με στόχο την ανάπτυξη, ποιοι φόροι αναμένεται να μειωθούν και πότε

pexels

Περιθώρια προώθησης φορολογικών ελαφρύνσεων ανάλογα με τις δυνατότητες που θα αφήσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας, αφήνει η κυβέρνηση. Η λίστα με τις παρεμβάσεις στη φορολογία θα συμπεριληφθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 που αναμένεται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Απριλίου.

Το δρόμο άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022, καθώς είναι ένα από τα μέτρα που θα μπορούσε να μονιμοποιηθεί στη συνέχεια ανάλογα βέβαια και με την πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων στη χώρα. Η παρέμβαση γίνεται στο πλαίσιο εφαρμογής φορολογικών ελαφρύνσεων που η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει προεκλογικά, αλλά καθυστερούν εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να εφαρμοστούν, χωρίς να προκαλέσουν πρόβλημα στα δημοσιονομικά της χώρας. Οι όποιες παρεμβάσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές θα υλοποιηθούν με γνώμη την πορεία της οικονομίας. Σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση υπολογίζει στη συνδρομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα και θα δημιουργήσουν δημοσιονομικά περιθώρια χρηματοδότησης των φοροελαφρύνσεων .

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα στη Βουλή ότι πέρα των άλλων το Ταμείο Ανάκαμψης θα ενισχύσει τα έσοδα του δημοσίου κατά περίπου 2,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ δίνοντας τη δυνατότητα μειώσεων στη φορολογία.

Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να περιορίσουν το φορολογικό βάρος το οποίο σηκώνουν οι επιχειρήσεις, καθώς η βελτίωση σε αυτό το πεδίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και θα βοηθήσει την ανάπτυξη. Πρόθεση είναι να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη μείωση του ανώτατου πλαφόν.

Στο σχέδιο υπάρχει ακόμα, η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η μείωση του εταιρικού φόρου και των συντελεστών του ΦΠΑ .

Αναλυτικότερα το πακέτο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προβλέπουν τα εξής:

2022

- Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.

- Διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες και μείωση μισής ποσοστιαίας μονάδας για τις εισφορές της επικουρικής ασφάλιση.

- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.

2023

- Πλήρης κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για ιδιωτικό όσο δημόσιο τομέα και συνταξιούχους

- Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60%

- Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος

- Μείωση συντελεστή φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% από 24% που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

2024

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

-Καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του απομειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

dikaiologitika.gr