ΕΝΦΙΑ 2024 με αλλαγές, κερδισμένους, χαμένους και πρώτη δόση πριν το Πάσχα

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 02 Μαρτίου 2024 13:08

ΕΝΦΙΑ 2024 με αλλαγές, κερδισμένους, χαμένους και πρώτη δόση πριν το Πάσχα

Περίπου 400.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην ΑΑΔΕ από ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους προκειμένου να λάβουν την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ .

Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στα τέλη του μήνα τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Απριλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025 (11 δόσεις).

Με βάση τις αλλαγές που έγιναν η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει εφέτος εκκαθαριστικά πολλών ταχυτήτων. Ειδικότερα:

You May Like

Οι ειδικοί σοκαρίστηκαν με αυτήν την κρέμα: Οι ρυτίδες μειώνονται άμεσαΠανίσχυρη Αντιγηραντική Κρέμα

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.

Έκπτωση 10% θα λάβουν όσοι έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, το ακίνητο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού.

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2023. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φθάσει «φουσκωμένος» για τους φορολογουμένους οι οποίοι το 2022 απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.

Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να είναι «κουρεμένος» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικός, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα λάβουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, υπό προϋποθέσεις.

Πλήρης απαλλαγή θα λάβουν όσοι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και μάλιστα για διάστημα 3 χρόνων. H διάταξη ορίζει ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.