Αυξάνονται οι δόσεις στον ΕΝΦΙΑ 2025

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 10:30

Αυξάνονται οι δόσεις στον ΕΝΦΙΑ 2025

Μεγάλη αλλαγή για εφαρμοστεί στον ΕΝΦΙΑ από το 2025 καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν την ευκαιρία θα τον εξοφλήσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις.

Με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης» προβλέπονται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2025.

Σύμφωνα με την τροπολογία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν την ευκαιρία να πληρώσουν σε 12 μηνιαίες δόσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι τον φετινό ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι μορούν να τον πληρώσουν σε 11 δόσεις, με τελευταία αυτή του Απριλίου.

A3 Sportback ετοιμοπαράδοτο από 159€ / μήναAudi A3 SB

Η τροπολογία

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας:

“1. Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. καταβάλλεται έως δώδεκα (12) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καθεμιά από τις μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ευρώ, και από τις πρώτη καταβάλλεται μέχρι τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα έκδοσης πράξης προσδιορισμού φόρου, εφόσον πράξη προσδιορισμού φόρου εκδοθεί μέχρι τις 15 του μήνα αυτού, άλλως μέχρι τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου, οι δόσεις μέχρι τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα και τελευταία καταβάλλεται μέχρι τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του επόμενου έτους.

Ειδικά για ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2024, ο φόρος καταβάλλεται σε έντεκα (11) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων πρώτη καταβάλλεται μέχρι και 30ή Απριλίου 2024.”

Να σημειωθεί ότι ποσά φόρου μέχρι ένα (1) ευρώ δεν βεβαιώνονται και δεν είναι απαιτητά.

Ουσιαστικά, από το 2025 η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο. Άρα, η βεβαίωση των ποσών θα σταλεί από τον Φεβρουάριο στους ιδιοκτήτες και αυτό το μοντέλο θα είναι μόνιμο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Επίσης με την τροπολογία απαλλάσσονται από τον φόρο ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.